Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Komisyonu, online platform devlerine yeni sorumluluklar yüklemeyi hedefleyen Dijital Pazarlar Yasası (DMA) düzenlemeleri üzerinde 24 Mart 2022 tarihinde siyasi olarak mutabakata vardı. Siyasi anlaşma, DMA teklif önerisinin yayınlanmasından 15 ay sonra olarak gerçekleşti.

Avrupa Komisyonu’nun yetkileri genişletildi

DMA dijital sektörde adil ve rekabetçi pazarlar sağlamayı amaçlayan hükümler içeriyor. İlgili düzenlemeler kapsamında “gatekeepers” (bekçi) olarak tanımlanan 5 büyük teknoloji devi; Google, Amazon, Apple, Microsoft ve Meta için önemli yükümlülük ve hatta yasaklar getirecek gibi duruyor. DMA, Avrupa Komisyonu’nun soruşturma ve inceleme yetkilerini genişletiyor ve belirli konularda yaptırım uygulama hakkı tanıyor.

Söz konusu düzenlemenin Avrupa Birliği ulusal rekabet düzenlemelerini tamamlayıcı nitelikte olması önemsenmiştir. DMA, piyasada söz sahibi olan teknoloji şirketlerinin henüz ortaya çıkmamış rekabet karşıtı eylemlerini kontrol altına almayı ve piyasanın gelişimini önemsemekle birlikte; henüz “gatekeeper” olabilecek büyüklüğe ulaşmamış ancak bu yönde ilerleyen girişimler için zamanın koşullarına göre uyarlanabilir düzenlemelere yer vermektedir.

Rekabetin kızışması bekleniyor

Avrupa Komisyonu, kararlaştırılan metnin hızlı bir şekilde yasal danışmanlar tarafından gözden geçirilmesini ve Avrupa Parlamentosu’na sunularak 2022 yılı bitmeden önce yürürlüğe konmasını amaçlıyor. Söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile özellikle büyük teknoloji firmalarının Avrupa Birliği Genel Mahkemeleri’ne itiraz başvurularının artması ve sektörde rekabetin kızışması bekleniyor. Bu gelişmelerin ülkemizde hızla büyüyen teknoloji sektörüne, yerleşik firmaların yanı sıra girişimcilerin ve yeni oyuncuların faaliyetlerine ve kurumların regülasyon süreçlerine etkisinin nasıl olacağı ise merak konusu olmayı sürdürüyor.

Share.
Exit mobile version