BM’nin Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), küresel ısınmayı frenlemek, gezegenimiz üzerinde geri dönüşü olmayan etkilerden kaçınmak ve Paris Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını bu yüzyılın sonuna kadar 1,5°C’ye sınırlama hedefine ulaşmak için yapılması gerekenleri belirleyen son raporunu yayımladı.
Yüzlerce yetkin iklim bilimci tarafından ele alınan raporda, artan uyarılara rağmen küresel sera gazı emisyonlarının artmaya devam ettiği saptandı. 2010-2019 dönemi arasında küresel emisyonun insan tarihindeki en yüksek rakamlara ulaştığı görülen raporda ayrıca, Covid-19 kaynaklı izolasyon önlemlerine rağmen küresel karbondioksit emisyonunun en yüksek seviyeye 2021 yılında ulaştığı tespit edildi.
Rapor, on yıl içerisinde uluslararası ölçekte ölçeklenebilecek en uygun maliyetli çözümlerden bazılarını vurguluyor. Bu çerçevede, karbondioksiti ortadan kaldırma odaklı teknolojilerin kullanılması yerine enerji verimliliği ve sürdürülebilir kalkınmaya öncelik verilmesi belirtiliyor.
Rapor, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle şiddetlenen jeopolitik enerji krizinin ortasında, AB’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) ile uyumlu bir şekilde hızla ilerlemesi ihtiyacının altını çiziyor. Dolayısıyla, 2030 yılına kadar emisyonun düşürülmesi hedefinin geliştirilmiş bir şekilde uygulanması ve 2050 yılına kadar iklim açısından uygun ve nötr bir Avrupa sağlama amacıyla seri adımlar atılması gerektiğini gözler önüne seriyor. Ayrıca, güçlü ve net bir şekilde fosil yakıt ithalatına bağımlılığın sona erdirilmesi ve hızlı bir temiz enerji geçişinin önemi hatırlatılıyor.