Alman Spor Giyim Markası Puma, marka ve patent haklarını ihlal ettiği gerekçesi ile Brooks’a dava açtı.

Puma tarafından 8 Haziran’da Indiana mahkemelerinde açılan dava, Brooks’un NITRO logosunu taşıyan spor ayakkabı sattığını, kullanım şeklinin Puma’nın ürünlere sponsor olduğu izlenimi yaratabileceğini veya genel tüketici kitlesinin ürünlerin doğrudan Puma’ya ait olduğu düşünebileceği iddialarına dayanmaktaydı.

Puma, NITRO ayakkabıları için, Brooks’un teknolojisini kopyaladığını ve fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Ayrıca NITRO logosunu içeren ürünlerini Mart 2021’den beri çeşitli ayakkabılar üzerinde veya bu ayakkabılarla bağlantılı olarak kullandığını ve hâlâ ABD Patent ve Marka Ofisinde tescil için bekleyen başvuruları olduğunu da ekliyor. Mahkemeye sunulan istatistiklere göre NITRO şu anda ABD’nin en çok satan koşu ayakkabılarından biri konumunda ve bu konuma gelmesi için de Puma tarafından yüksek bütçeli pazarlama projeleri ile desteklendi. Puma’ya göre bu projeler Puma’nın NITRO isminde sahip olduğu fikri mülkiyet haklarını güçlendirmekte ve desteklemekte.

Puma, bir çalışanının Kasım ayındaki bir fuarda Brooks’un reklam için NITRO’yu kullanmaya başladığını öğrenince markanın hukuk ekibi ile iletişime geçtiklerini fakat bir sonuç alamadıklarını ve Brooks’un #RunOnNitro hashtagini dahi kullanarak bir nevi hem sosyal medya hem de NITRO’ya ilişkin yürütülen her türlü pazarlama çalışmasından yararlanmaya da devam ettiklerini belirtiyor.

Puma’ya göre, Brooks’un eylemleri Puma’nın marka hakkına zarar vermekte ve yakın gelecekte daha da büyük zararların ortaya çıkması öngörülüyor. Öyle ki yapılan tüketici anketleri, tüketicilerin Brooks’u kafa karıştırıcı derecede benzer bir marka olarak gördüklerini gösteriyor.

Puma ayrıca Brooks’un NITRO ismini kullanarak bir spor ayakkabı sunduğu ve doğrudan ürün benzerliğine neden olduğunu ifade ediyor. Alman Spor Giyim şirketi hak ihlalinde bulunduğu iddia edilen Aurora BL ayakkabısının, Puma’nın tescilli tasarımın her yönünü benimsediğini iddia ediyor. Brooks’un spor ayakkabısının, Puma’nın tasarım patenti ile korunan spor ayakkabı tasarımına olan “aldatıcı” benzerliğine ek olarak, yine Puma’nın tescilli köpük kalıplama sürecini de seçerek teknolojisinin kopyalandığını belirtiyor.

Brooks temsilcileri, “Puma, rakiplerinin NITRO ayakkabıları tanımlamak için ‘NITRO’ terimini kullanmasını engellemeye çalışarak ticari marka yasasını kötüye kullanıyor. Brooks, Puma’nın fikri mülkiyet haklarını ihlal etmiyor ve Puma’nın tüm iddiaları asılsız” açıklamalarında bulunarak iddiaları hiçbir şekilde kabul etmediklerini ve asıl kötüye kullanımın kendileri tarafından değil de Puma tarafından marka hakkına ilişkin olduğunu iddia etti.

Puma, Brooks’un iddialarına henüz yanıt vermedi

Dava henüz sonuçlanmamış olsa da Puma’nın markasının sulandırıldığı ve kötüye kullanımına ilişkin iddialarına karşın, Brooks’un Puma’nın haklarını genişletmeye yönelik çabalarının asılsız olduğu iddiaları karşısında mahkemenin ne karar vereceği merak konusu olmayı sürdürüyor.

Share.
Exit mobile version