Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki Kurulmasına İlişkin İlam ve Tedbir Kararlarının Yerine Getirilmesine Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”) 4 Ağustos 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelik ile gelen başlıca değişiklikler şu şekildedir;

  • Yönetmelik ile eski düzenlemenin aksine ebeveynler çocuklarını görebilmek icra dairelerine değil, “Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri”ne başvuracak ve teslim işlemleri ebeveynlerin kapısında değil, çocuk görüşme merkezlerinde gerçekleştirileceği belirlenecek.
  • Yönetmelik’te çocuk teslimi “velayete ilişkin verilen ilam veya tedbir kararına istinaden süreklilik arz etmeyen, çocuğun yükümlüden alınarak hak sahibine verilmesi süreci” olarak tanımlandı. Böylece, kavramsal olarak sıklıkla tartışılan “çocuk teslimi” ifadesi pozitif hukukta ilk kez bir tanıma kavuşturuldu.
  • Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair aile mahkemelerince verilen ilam veya tedbir kararlarının yerine getirilmesindeki görevli birim ve yetkili müdürlük belirlendi.
  • Söz konusu düzenleme yayım tarihinden itibaren bir yıl içinde tüm ülke genelinde uygulanacağı duyuruldu. Bu kapsamda, 90 yılın ardından, İcra ve İflas Kanunu’nun yürürlükten kaldırılmakla birlikte hâlen kısmen uygulanan hükümlerinin tarihe karışacağı gün belirlenmiş oldu.
Share.
Exit mobile version