12 Ağustos 2022 tarihli ve 31921 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2022/5) hükümleri Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecektir.

Yayımlanan Tebliğ ile amaçlanan 7325.91.00.00.00 ve 7326.11.00.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları altında sınıflandırılan eşyaların ithalatında Öğütücü Bilya İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar kapsamında, ek mali yükümlülük şeklinde uygulanan korunma önleminden muafiyet sağlanması için açılan tarife kontenjanının kullanım usul ve esaslarının düzenlenmesini sağlamak ve ilgilileri bilgilendirmektir.

Bu kapsamda tarife kontenjanı miktarı, ek mali yükümlülüğün uygulandığı her bir dönem için, 5880 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ekinde yer alan ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli tarife kontenjanı kapsamı eşyanın tamamı için toplam 1.040 ton olarak belirlenmiştir. Buna göre, her bir ülke için veya gümrük bölgesi menşeli eşya için bir dönemde verilecek tarife kontenjanı 347 tonu aşamayacaktır.

Tarife kontenjanı talebinde bulunmak için Ticaret Bakanlığı (Bakanlık) internet sitesinde (www.ticaret.gov.tr) yer alan E-İmza Uygulamaları altındaki “E-imza Uygulamalarına Giriş” bölümünde bulunan “İthalat İşlemleri” kısmına tıklanması gerekmektedir, bu işlem elektronik imza ile yapılmaktadır.

Aynı zamanda, elektronik imza sahibi kişilerin firmalar adına başvuru yapmak üzere yetkilendirilmesi durumunda, İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru Sistemi Tebliği (İthalat: 2022/21) çerçevesinde başvuru yapılabilmektedir.

İşbu Tebliğ çerçevesinde yapılan başvurularda, birinci fıkrada belirtilen “İthalat İşlemleri”  sayfasında bulunan “Başvuru İşlemleri” ana başlığı altındaki “Başvuru Girişi” ekranında Belge Türü olarak “TPS-0951-İthal Lisansı (Korunma)”, Tebliğ/Karar olarak bu Tebliğ seçilir. Başvuru formunun elektronik olarak doldurulup Ek-2’de yer alan formlar ile belgelerin eksiksiz bir şekilde sisteme yüklenmesinden sonra yetkili kullanıcı tarafından elektronik imza ile imzalanmasının ardından başvuru tamamlanır. Bir başvuruda yalnızca bir ithal lisansı talep edilebilecektir. Önemle belirtilmelidir ki İthal lisansı elde eden kişi bu lisansı devredemeyecektir.

Başvuruların elektronik ortamda yapılamaması halinde fiziken başvuru da mümkün kılınmıştır. Fiziksel başvuru için aşağıda yer alan  linkteki başvuru formunun doldurulması gerekmektedir.

Link için tıklayınız.

Başvuru sırasında sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık olduğunun tespit edilmesi durumunda söz konusu tutarsızlık başvuru sahibi tarafından giderilinceye kadar talebi sonuç doğurmayacaktır. Bakanlık, gerekli görmesi halinde, elektronik ortamda sunulan bilgi ve belgelerin asıllarının yanı sıra ek bilgi ve belge isteyebilir.

Bir ithal lisansında verilecek tarife kontenjanı miktarı 20 tonu geçemeyecektir. Bir ithal lisansı sadece bir ülke veya gümrük bölgesi için düzenlenir.

Başvuru sahibi adına yeni ithal lisansı düzenlenebilmesi için söz konusu başvuru sahibi adına bu Tebliğ kapsamında en son tahsis edilen ithal lisansının belge tarihi üzerinden en az 30 gün geçmiş olması ve daha önce düzenlenen ithal lisansı kapsamındaki eşyanın tüm ithalat işlemlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir.

İşbu Tebliğ 26 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Share.
Exit mobile version