21.09.2022 tarihli ve 31960 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği ile, tüketici hakem heyetlerinin kurulması ve çalışmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Yönetmelik ile heyetin kuruluşu, görev ve yetki alanlarına ilişkin düzenlemeler getirilmiştir. Yönetmelikte ayrıca heyete üyelik başvurularının hangi usullerle olacağı, heyet toplantılarının sıklığı, düzeni ve gündemi konuları düzenlenmiştir.

Bu Yönetmeliğin;

a) 11. maddesinin 5. fıkrası ve 26. maddesi 01.01.2023 tarihinde,

b) Diğer hükümleri 01.10.2022 tarihinde, yürürlüğe girer.

Yönetmeliğin tam metnine linkten ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/09/20220921-1.htm

  • Hâkimler ve Savcılar Kurulu Disiplin Amirleri ve Disiplin Kurulları Yönetmeliği ile, Devlet memurlarının disiplin amirleri ile Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulunun oluşturulma esasları belirlenmiştir. Yönetmelik ile kurulda görev yapan memurlar hakkında disiplin cezası vermeye yetkili disiplin amirlerinin kimler olduğu ve disiplin kurulunun yapısı belirlenmiştir. Bu Yönetmelik yayım tarihi olan 21.09.2022 tarihinde yürürlüğe girer.
  • Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, Yönetmeliğin “Kayıt ve Kayıt Yenileme”, “Yarıyıl/Yıl Ders Kayıtları”, “Sınavlar” ve “Sınav Değerlendirme Esasları” başlıklı maddelerinde değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır. Bu Yönetmelik yayım tarihi olan 21.09.2022 tarihinde yürürlüğe girer.
  • İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2022/23) ile, “kakao yağı (katı ve sıvı)”na yönelik başlatılan ve Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen damping soruşturmasının tamamlanması neticesinde alınan karar yürürlüğe konmuştur. Yürütülen soruşturma sonucunda, Malezya menşeli soruşturma konusu ürün ithalatının dampingli olduğu ve yerli üretim dalında zarara neden olduğu tespit edilmiştir. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülerek tamamlanan soruşturma sonucunda ulaşılan bilgi ve bulguları içeren Bilgilendirme Raporu Tebliğin ekinde yer almaktadır.

Rapora linkten ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/09/20220921-4-1.pdf

Bu Tebliğ yayım tarihi olan 21.09.2022 tarihinde yürürlüğe girer.

  • Anayasa Mahkemesinin 08.09.2022 Tarihli ve E: 2022/56, K: 2022/100 Sayılı Kararı:

İtirazın Konusu: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 158. Maddesinin 2. Fıkrasında yer alan “… yukarıdaki fıkra hükmüne göre…” ibaresinin Anayasa’nın 2. Maddesine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebidir.

Olay: Sanıkların dolandırıcılık suçundan cezalandırılmaları talebiyle açılan davada itiraz konusu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkeme, iptali için başvurmuştur.

İtirazın Gerekçesi: Kurala konu eyleme verilecek cezanın öngörülebilir ve belirli olmadığı belirtilerek kuralın Anayasa’nın 2. maddesine aykırı olduğu ileri sürülmüştür. Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen hukuk devleti; eylem ve işlemleri hukuka uygun, insan haklarına saygılı, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, her alanda adil bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, Anayasa’ya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, hukuki güvenliği sağlayan, hukuk kurallarıyla kendini bağlı sayan ve yargı denetimine açık olan devlettir.

Hüküm: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 158. Maddesinin 2. Fıkrasında yer alan “… yukarıdaki fıkra hükmüne göre…” ibaresinin Anayasa’nın 2. Maddesine AYKIRI OLMADIĞINA ve İTİRAZIN REDDİNE OY BİRLİĞİYLE karar verilmiştir.

  • Anayasa Mahkemesinin 08.09.2022 Tarihli ve E: 2022/65, K: 2022/102 Sayılı Kararı:

İtirazın Konusu: 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’na eklenen geçici 16. Maddenin birinci fıkrasının Anayasa’nın 10. Maddesine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebidir.

Olay: Eğitim durumuna uygun kadrolardan birine atanma isteminin reddine dair işlemin iptali talebiyle açılan davada itiraz konusu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varan mahkeme, iptali için başvurmuştur.

İtirazın Gerekçesi: İtiraz konusu kuralla pozitif ayrımcılık yapılmak suretiyle kamu görevine ataması yapılan kişilere, kamu görevine alındıktan sonra da kendileri ile aynı işi yapan ve aynı statüde olan kişilere kıyasla daha kolay bir şekilde unvan değişikliği yapma imkanının sağlandığı, bu itibarla bir kez pozitif ayrımcılığa tabi tutularak istihdam edilen kişilerin ikinci kez avantajlı konuma getirildikleri ve bu durumun eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı gerekçesiyle Anayasa’nın 10. Maddesine aykırı olduğu ileri sürülmüştür.

Anayasa’nın 10. Maddesinde: “Herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebepler gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir…” denilmek suretiyle kanun önünde eşitlik ilkesine yer verilmiştir.

Hüküm: 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’na eklenen geçici 16. maddenin 1. fıkrasının Anayasa’ya AYKIRI OLDUĞUNA ve İPTALİNE OY ÇOKLUĞUYLA karar verilmiştir.

  • Anayasa Mahkemesinin 08.09.2022 Tarihli ve E: 2022/67, K: 2022/103 Sayılı Kararı:

İtirazın Konusu: Yükseköğretim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nun 17. maddesinin 1. fıkrasının Anayasa’nın 2., 13. ve 35. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebidir.

Olay: Yükseköğretim kredi borçlarının tahsili amacıyla düzenlenen ödeme emrinin iptali talebiyle açılan davada itiraz konusu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkeme, iptali için başvurmuştur.

İtirazın Gerekçesi: İki taksitin gecikmesi halinde borcun tamamının muaccel hale gelmesinin ölçülülük ilkesiyle bağdaşmadığı, öğrenim kredisinin eğitim hakkından yararlanabilmek amacıyla kullanıldığı, TÜİK üretim fiyat endekslerine göre güncellenen bu kredi borcuna ayrıca gecikme zammının uygulanmasının idare karşısında güçsüz durumda olan bireyleri zor duruma düşüreceği, bu durumun sosyal devlet ilkesinin ve mülkiyet hakkının ihlalini oluşturacağı nedeniyle Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülmüştür.

Hüküm: Yükseköğretim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nun 17. maddesinin 1. fıkrasının “… tekrarında ise tamamı…” ibaresinin Anayasa’ya AYKIRI OLDUĞUNA ve İPTALİNE, ikinci cümlesinin iptalinin ise REDDİNE OY BİRLİĞİYLE karar verilmiştir.

  • Yargıtay 1. Hukuk Dairesine Ait 2022/1243 Esas, 2022/1606 Karar Numaralı Karar:

Dava, tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesi isteğine ilişkin olup mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş ve karar, istinafa başvurulmaksızın kesinleşmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, ismi düzeltilmek istenen kişinin nüfusta kaydı bulunmadığından mahkemece tespit kararı verilmekle yetinilmesi gerektiğine karar verilerek anılan karara karşı kanun yararına bozma isteğinde bulunulmuştur.

Kimlik bilgilerinin düzeltilmesine ilişkin davalarda amacın, tapu malikinin kimlik bilgilerinin nüfus kaydındaki bilgilere uygun hale getirilmesi olduğundan, nüfusa kaydedilmeden ölmüş yahut herhangi bir nedenle nüfusa bulunmayan kişilerin tapu kaydındaki kimlik bilgilerinin düzeltilmesi mümkün değildir.

Bu gerekçeyle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TALEBİNİ KABULÜ ile hükmün KANUN YARARINA BOZULMASINA karar verilmiştir.

Share.
Exit mobile version