23.09.2022 tarihli ve 31962 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulunun 21.09.2022 Tarihli ve 2022/2261 Sayılı Kararı:

Kararda, Bakanlar Kurulu’nun 20.07.2016 tarihli kararıyla 21.07.2016 tarihinden itibaren 3 aylık süreyle OHAL ilan edildiği ve son olarak 19.07.2018 tarihinde OHAL’in yeniden uzatılmasına karar verilmediği belirtilmiştir. Kararda ayrıca OHAL zamanında Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ve bunda yapılan değişiklikler paylaşılmış olup FETÖ/PDY başta olmak üzere MGK tarafından milli güvenlik aleyhine çalıştığı tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya irtibatı olduğu değerlendirilen kişilerin meslekten çıkarılmalarına karar verilerek kamu kurum ve kuruluşlarındaki varlıklarının sona erdirilmek istendiği belirtilmiştir.

Bu kapsamda: Aydın Cumhuriyet Savcısı Aykut Aydoğan dosyasında ilgilinin yeniden inceleme talebinin ESASTAN REDDİNE OY BİRLİĞİYLE KESİN olarak karar verilmiştir.

  • Lüks Çadır Tesisleri Nitelikler Yönetmeliği ile, lüks çadır tesislerinin yüksek kalite standartlarında planlı ve kontrollü gelişiminin sağlanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Yönetmelik ile lüks çadır tesislerinin genel nitelikleri, altyapı ve sertifikalandırma, planlama, yerleşim ve tasarım gibi hususlar hükme bağlanmıştır. Yönetmelikte ayrıca turizm yatırım belgesi ve turizm belgesi işlemlerine ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Bu Yönetmelik yayım tarihi olan 23.09.2022 tarihinde yürürlüğe girer.
  • Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, Yönetmeliğin “Görevli Kurum ve Kuruluşlar”, “Çiftçilerin ÇKS’ye Kayıt Olması, Kontrollerin Yapılması ve ÇKS’nin Güncellenmesi”, “Çiftçilerden İstenecek Bilgi ve Belgeler”, “Kayıtlara Dahil Edilmeyecek Kişi ve Araziler” başlıklı maddelerde düzenleme ve değişiklikler yapılmıştır. Bu Yönetmelik 01.09.2022 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
  • Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, Yönetmeliğin “Sigorta Yaptırılması”, “Sözleşme Öncesi Bilgi Formu” kenar başlıklı maddelerde değişiklik ve düzenlemelere yer verilmiştir.

Bu Yönetmeliğin;

a) 2. maddesi 01.01.2023 tarihinde,

b) Diğer hükümleri ise 01.10.2022 tarihinde, yürürlüğe girer.

  • Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, Yönetmeliğin “Belirli Süreli Tüketici Kredisi Sözleşmesinde Ön Bilgilendirme Yükümlülüğü”, “Belirli Süreli Tüketici Kredisi Sözleşmesinin Zorunlu İçeriği”, “Sözleşmede Değişiklik Yapılması”, “Cayma Hakkı” ve “Sigorta Yaptırılması” başlıklı maddelerde değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır.

Bu Yönetmeliğin;

a) 2. ve 3. maddesi 01.01.2023 tarihinde,

b) Diğer hükümleri ise 01.10.2022 tarihinde, yürürlüğe girer.

  • Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, Yönetmeliğin “Lisans Başvurularının İnceleme ve Değerlendirmeye Alınması”, “İnceleme Ve Değerlendirmenin Sonuçlandırılması”, Lisansların Yenilenmesi”, “İletim Lisansı Sahibi Şirketlerin Hak Ve Yükümlülükleri” başlıklı maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Ayrıca Yönetmeliğin “İhracat Lisansı Sahibi Şirketlerin Hak ve Yükümlülükleri” başlıklı maddesine doğal gaz tedarik edilemeyen tüketicilere ilişkin ek bir fıkra eklenmiştir. Bu Yönetmelik yayım tarihi olan 23.09.2022 tarihinde yürürlüğe girer.
  • Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimler ile Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, Yönetmeliğin “İhtar, Geçici Durdurma ve Lisans İptali” başlıklı maddesinde kesinleşmiş mahkumiyet kararı olması haline ilişkin bir düzenleme getirilmiştir. Bu Yönetmelik yayım tarihi olan 23.09.2022 tarihinde yürürlüğe girer.
  • Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 529)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 541) ile, Tebliğin dayanak hükmünde değişiklik yapılmıştır. Bu Tebliğ yayımı tarihini takip eden ayın başında yürürlüğe girer.
  • Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2022/26) ile, “Kredi Tahsis Ve Kredi Kullandırım” başlıklı maddede kredi kullandırım süreçleri, limit yenilemeleri, kredi tahsis ücreti alınabilecek durumlar gibi hususlarda düzenleme ve değişiklikler yapılmıştır. Bu Tebliğ yayım tarihi olan 23.09.2022 tarihinde yürürlüğe girer.
  • Anayasa Mahkemesinin 20.07.2022 Tarihli ve E: 2021/121, K: 2022/88 Sayılı Kararı:

İtirazın Konusu: 5271 sayılı CMK’nin 231. maddesine 5560 sayılı kanunun 23. maddesiyle eklenen fıkranın Anayasa’nın 10., 35., 36. ve 40. maddelerine aykırılı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebidir.

Olay: Sanık hakkında tehdit ve cinsel taciz suçlarından açılan davada itiraz konusu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkeme, iptali için başvurmuştur.

İtirazın Gerekçesi: 5271 sayılı Kanun’a göre HAGB kararlarının hukuki sonuç doğurmaması gerektiği, buna karşılık son yıllarda HAGB kararlarına sonuç bağlayan kanun ve yönetmeliklerin çıkarıldığı, HAGB kararlarına yönelik itiraz incelemelerinin ilke olarak dosya üzerinden yapıldığı, kararların esaslarına ilişkin bir incelemenin gerçekleştirilmediği, bu durumun iki dereceli yargılanma, etkin başvuru ve adil yargılanma haklarını ihlal ettiği ileri sürülmüştür.

Hüküm: Kanun maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE OY BİRLİĞİYLE karar verilmiştir.

  • Yargıtay 5. Hukuk Dairesine Ait 2021/7201 Esas, 2021/9147 Karar numaralı Karar:

Davacı site yönetimi ile davalılar arasındaki davada yerel mahkemece kesin olarak verilen ve Yargıtayca incelenmeksizin kesinleşmiş olan kararın yürürlükteki hukuka aykırı olduğu savıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenmiştir.

Somut olayda mahkemece her ne kadar davalılarının sorumlu oldukları ortak gider alacağının tespit edilerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olsa da ortak gider talep edilen uyuşmazlık konusu yerlerin ortak alan olup olmadığı ve davalıların bu yerlerin giderlerinden yönetim planı mı yoksa vekaletsiz iş görme hükümlerine göre mi sorumlu olacakları hususu yukarıdaki ilgili yasa maddeleri uyarınca hükmün gerekçe kısmında yeterince tartışılıp değerlendirilmemesi doğru görülmemiştir.

Bu itibarla Adalet Bakanlığı’nın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA OY BİRLİĞİYLE karar verilmiştir.

  • Yargıtay 5. Hukuk Dairesine Ait 2021/7032 Esas, 2021/9148 Karar numaralı Karar:

Davacı site yönetimi ile davalılar arasındaki davada yerel mahkemece kesin olarak verilen ve Yargıtayca incelenmeksizin kesinleşmiş olan kararın yürürlükteki hukuka aykırı olduğu savıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenmiştir.

Her ne kadar davalı icra takibinden sonra asıl alacağı ödemiş ise de icra takibine yönelik yaptığı itirazla takibin durmasına sebebiyet verdiğinden davacı alacaklının icra masrafları, vekalet ücreti gibi alacakların tahsili için itirazın iptalini istemekte hukuki yararı bulunduğunun kabulü gerekmektedir.

Bu itibarla Adalet Bakanlığı’nın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA OY BİRLİĞİYLE karar verilmiştir.

Share.
Exit mobile version