Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi, Yapay Zekâ Hakları Bildirgesi’ni yayınladı.

Bildirge’de yapay zekanın yol açtığı olumsuz sonuçları minimuma çekebilmek adına yapay zeka sistemlerini düzenleyen beş temel ilke açıklandı; Güvenli ve Etkili Sistemler, Algoritmik Ayrımcılığa Karşı Korumalar, Veri Mahremiyeti, Aydınlatma ve Açıklama, İnsan Gözetimi, Değerlendirme ve Geriye Etkili Çözümler.

Söz konusu ilkeler yapay zeka sistemlerin tasarımı, kullanımı ve dağıtımı aşamalarında rehberlik etmeyi hedefliyor. İlkeler kısaca açıklamak gerekirse:

Güvenli ve Etkili Sistemler:  Otomatik sistemler, istemeyen fakat öngörülebilir nitelikteki zararlı sonuçların meydana gelmesi engellenecek şekilde tasarlanmalıdır.

Algoritmik Ayrımcılığa Karşı Korumalar: Kullanıcılar algoritmalar tarafından ayrımcılığa maruz kalmamalı, bunun için de yapay zeka sistemleri adil bir şekilde tasarlanmalı ve kullanılmalıdır.

Veri Mahremiyeti: Veri mahremiyeti ilkesi, otomatik sistemlerde kişisel verilerin makul beklentiyi aşmayacak şekilde işlenmesini, yalnızca gerekli verilerin toplanmasını ve sistemin bunları sağlayacak şekilde tasarlanmasını öngörmektedir.

Aydınlatma ve Açıklama: Kullanıcılar muhatabının otomatik bir sistem olduğunu bilmeli ve onları olumsuz etkileyen sonuçlara sistemin nasıl ve neden yol açtığını öğrenebilmelidir.

İnsan Gözetimi, Değerlendirme ve Geriye Etkili Çözümler: Bu ilke yapay zeka sistemlerinin insan gözetiminde kullanılması gerektiğini tavsiye etmektedir. Sistemi gözetlemekle görevlendirilen birey sorunları hızla değerlendirip çözebilmeli ve gerektiğinde sistemi devre dışı bırakılabilmelidir.

Bildirge’nin henüz bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır.

Bildirge’de yer alan ilkeler AB’deki veri koruma ve yapay zeka sistemlerine ilişkin kurallar ile benzerlik gösterse de henüz bu Bildirge’nin herhangi bir bağlayıcı söz konusu değil.

Share.
Exit mobile version