01.02.2023 tarihli ve 32091 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • 7435 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile; 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na ücretin ödenmesine ve KOOPBİS’e ilişkin eklemeler yapılmıştır, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’na doğal gaz iletim ve dağıtımına ilişkin maddeler eklenmiştir, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nda belirsizlikler giderilerek bazı maddelerin kapsamı netleştirilmiş, genel kurulun görevine ekleme yapılmış ve kuruluşlara tahsis edilecek gelirin süresi kısaltılmıştır, 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’nda mevcut lisansların bitiminden itibaren yürürlüğe girmek üzere verilecek lisans süreleri 3 yıla uzatılmıştır, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nda olağanüstü toplantıya çağırma yetersayısı değiştirilmiştir, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’nda toptancılara tahsis edilmiş olan mevcut kiraların süresi uzatılmıştır, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’nun tedarik zincirinde haksız ticari uygulamalara ilişkin maddesinde değişiklikler yapılmış, ödeme süresine ve ortak kullanım alanlarına ilişkin maddelere eklemeler yapılmış ve ilgili maddeler yenilikler uyarınca düzenlenmiş, katılım payına ilişkin geçici madde eklenmiştir, 640 sayılı Gümrük Personeli ile Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye ticaret uzmanı kadrolarına atanmaya ilişkin geçici madde eklenmiştir. Yapılan değişikliklerin yürürlüğe girme tarihleri de belirlenmiş olup Kanun’un 13. ve 14. maddeleri ile 16. maddesiyle 6585 sayılı Kanunun 18. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde değişiklik yapan hükümleri 01.01.2024 tarihinde, 16. maddesiyle 6585 sayılı Kanunun 18. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (b) bendi 01.01.2024 tarihinde uygulanmak üzere yayımı tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • 7436 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Mal Ticareti Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun ile; 12 Ağustos 2022 tarihinde İslamabad’ da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Mal Ticareti Anlaşması”nın onaylanması uygun bulunup kanun yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 6781) ile; karara ekli “Sözleşmesi Personel Ek Ödeme Oranları Cetveli”ne 18. sıradan sonra gelmek üzere “19. Alevi- Bektaşi Cemevi Önderi” şeklinde yeni bir sıra eklenmiştir. Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
  • Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; Aynı Yönetmelikte yer alan “Orman ve Su işleri Bakanlığını,” ibaresi “Tarım ve Orman Bakanlığını,” şeklinde değiştirilmiştir. Bununla beraber, Baraj göllerinde minimum su kotundaki rezervuar alanının en fazla %3’üne kadar alanda Bakanlığın uygun görüşü ile balık yetiştiriciliği tesislerinin kurulmasına izin verileceği belirlenmiştir. Yönetmelik ile ayrıca Mevcut veya planlanan balık yetiştiriciliği tesisleri, faaliyetlerini trofik seviye, özümleme kapasitesi ve ekolojik duruma göre belirlenmesi şeklinde değişikliğe gidilmiştir. Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Basın İlân Kurumu İlân Portalı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Basın İlân Kurumu İlân Portalı Yönetmeliğinin 1. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “gazetelerde” ibaresi “gazete ve internet haber sitelerinde” şeklinde değiştirilmiştir. Yönetmelik ile, Gazete ve internet haber sitelerinde yayımı zorunlu resmi ilanlar” da değişiklikler yapılmıştır. Bu Yönetmelik 01.04.2023 tarihinde yürürlüğe girer.
  • Basın İlân Kurumu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girmek üzere, yönetmeliğin ikinci bölümü ve 113. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
  • Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği ile; resmi ilan ve reklamların yayımlanacağı süreli yayınların vasıf ve ödevlerinin belirlenmesi ile fikir ve içtihat farkı gözetilmeksizin dağıtımının sağlanması amaçlanmıştır. Bu Yönetmeliğin;

a) Birinci kısmının birinci bölümü, 20, 26, 31, 94, 118, 119 ve 120’nci maddeleri ile geçici 1. maddesi, geçici 3. maddesi, geçici 4. maddesi ve geçici 6’ncı maddesi yayımı tarihinde,

b) 29. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi 01.07.2023 tarihinde,

c) 28. maddesi 01.01.2024 tarihinde,

ç) Diğer hükümleri ise 01.04.2023 tarihinde yürürlüğe girer.

  • Resmî İlân ve Reklâmların Elektronik Ortamda Alınıp Dağıtılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik ile; yönetmelikteki tanımlar, yayın talimatı, resmi ilan ve reklamların süreli yayınlara dağılımı, özel ilan ve reklamların dağıtımı değiştirilmiş, yeni bir resmi reklam yayım talimatı örneği eklenmiştir. Yönetmelik 1 Nisan 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • Durgun Yerüstü Kara İç Sularının Ötrofikasyona Karşı Korunmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2023/7) ile; yönetmelikte yer alan tanımlardan bazıları değiştirilmiş ve eklemeler yapılmış, ilke ve esaslar değiştirilmiş, alıcı ortamın trofik ve seviyesi ve özümleme kapasitesi belirlenmesi kriterleri ekleri güncellenmiş, trofik seviyenin iyileştirilmesi için tedbirler değiştirilmiş, ötrofikasyon riskini kontrol etme parametreleri güncellenmiş, ötrofikasyonun önlenmesi için balık yetiştiriciliği tesislerinin uyması gereken hususlarda değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2023/1) ile;2006/12 sayılı ihracat tebliğine dahilde işleme izin belgeleri/dahilde işleme izinlerine ilişkin ek süre başvuruları hakkında geçici madde eklenmiştir. Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • 12.2022 Tarihli ve 2019/35114 Başvuru Numaralı AYM Kararı; Başvuru, ülkeye girişine izin verilmeyen yabancıyı kabul edilemez yolcu salonunda tutmanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Somut olayda başvurucunun maddi ve manevi zararlarının karşılanması bakımından başarı şansı sunma, yeterli giderim sağlama kapasitesini haiz ve ulaşılabilir olduğu görülen tam yargı davası yolu tüketilmeden yapılan başvurunun incelenmesinin bireysel başvuru yolunun ikincil niteliği ile bağdaşmadığı sonucuna varılmıştır.
  • 011.2022 Tarihli ve 2018/21380 Başvuru Numaralı AYM Kararı; Başvuru, kamu görevlisi olan başvurucunun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle disiplin cezası ile cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasına ilişkindir. Başvuruya konu demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmayan müdahalenin Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verilmesi gerekir.
  • 11.2022 Tarihli ve 2019/7314 Başvuru Numaralı AYM Kararı; Başvuru, kolluk görevlilerinin toplantıya güç kullanarak müdahale etmesi neticesinde meydana gelen yaralanma ve bu olay hakkında yürütülen ceza soruşturmasının etkisizliği nedeniyle kötü muamele yasağının, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasının vali tarafından belirli bir süreyle yasaklanması ve bu yasak nedeniyle barışçıl bir toplantıya kolluk görevlilerince müdahale edilmesi nedeniyle toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Somut olayda anma toplantısının bazı faaliyetlerin aksamasına neden olduğu, kamu düzenini bozduğu veya alınan güvenlik önlemlerini zaafa uğratması nedeniyle kamu düzenine ilişkin gerçek bir kaygıya neden olduğu yönünde herhangi bir değerlendirme mevcut değildir.
  • 11.2022 Tarihli ve 2019/26238 Başvuru Numaralı AYM Kararı; Başvuru, infaz koruma memurlarınca gerçekleştirilen fiziksel şiddetle ilgili olarak etkili bir ceza soruşturması yürütülmemesi nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Somut olayda dosyadaki bilgi ve belgeler başvurucunun hakarete maruz kaldığı iddiası bakımından makul şüphenin ötesine geçildiğini gösterecek nitelikte değildir. Bunun gibi başvurucu menisküs rahatsızlığı yönünden Başsavcılık tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda yapılan değerlendirmeden ayrılmayı gerektiren bilgi ve belgeyi sunmamıştır.
  • 11.2022 Tarihli ve 2019/18481 Başvuru Numaralı AYM Kararı; Başvuru, kamu görevlisi olan başvurucunun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle disiplin cezası ile cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasına ilişkindir. Başvurucu, sosyal medya paylaşımlarında terörle mücadele kapsamında düzenlenen güvenlik operasyonlarına karşı bölge halkını “öz savunma” yapmaya ve güvenlik güçlerine direnmeye çağırmış; anılan direnişin kapsamını ise “ölmemek için öldürmek” şeklinde formüle ederek şiddeti kışkırtmış ve meşrulaştırmıştır. Dolayısıyla başvurucunun öğretmen olması, açıklamalarının potansiyel etkisi ve şiddeti ile kışkırtıcı ve meşrulaştırıcı niteliği karşısında başvurucuya verilen disiplin cezasının zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Share.
Exit mobile version