03.02.2023 tarihli ve 32093 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
- Anayasa Mahkemesi Başkanlığına Prof. Dr. Zühtü ARSLAN’ın Seçilmesine Dair Karar ile seçim sonucu açıklanmıştır.
- Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar 2023/60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 sayılı kararlar ile yürürlüğe girmiştir. Yapılan atamalara link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/02/20230203-10.pdf
- Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; Yönetmeliğin 20. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile üçüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan “7.128” ibareleri “7.677” şeklinde, birinci fıkrasının (b) bendi ile üçüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan “4.706” ibareleri “5.068” şeklinde ve birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “2.354” ibaresi “2.535” şeklinde değiştirilmiştir. Yönetmelik 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girer.
- Denizcilik Koordinasyon Komisyonu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; Yönetmeliğinin 5. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” ibaresi “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” şeklinde, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” şeklinde, “Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü” ibaresi “Denizcilik Genel Müdürlüğü” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkrada yer alan “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü,” ibaresi eklenmiştir. Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; Yönetmeliğin 6. maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki (ç) bendi eklenmiştir.
“ğ) Tehlikeli madde yüklü vagonların bağlanması/çözülmesi şeklinde yapılacak manevralar, “TS EN 12464-2 Işık ve Aydınlatma – Çalışma Yerlerinin Aydınlatılması – Bölüm 2: Açık Çalışma Alanları” standardının “Demiryolları ve Tramvaylar” tablosunda belirtilen aydınlatma koşulları esas alınarak gerekli aydınlatma ile birlikte güvenlik ve emniyetin sağlandığı yerlerde yapılacaktır.
h) Can, mal ve çevre güvenliğini tehdit eden bir olay, kaza, trende seyre engel olan bir arıza, tren güzergâhında seyre engel olan bir durum oluşması veya bu Yönetmeliğin 24. maddesi kapsamında hazırlanan Acil Eylem Planlarında belirtilen bir durumun meydana gelmesi halinde, gerekli aydınlatma olmayan yerlerde yapılacak zorunlu manevralar, en fazla 5 km/h hızla yapılacak ve demiryolu altyapı işletmecisi ve demiryolu tren işletmecisi tarafından gerekli güvenlik ve emniyet önlemi alınacaktır.”
“c) Trende tehlikeli madde yüklü vagonlarla lokomotif arasına en az bir emniyet vagonu bağlanacak ve tren dizisinin sonunda tehlikeli madde yüklü vagon bulunmayacaktır.”
“ç) Taşınan tehlikeli maddelerin sınıflarına göre gerekli olduğu durumlarda, vagonlar veya taşıma birimleri (büyük konteyner, portatif tank, tank konteyner, ÇEGK veya karayolu taşıtı) arasında RID Bölüm 7.5.3’te belirtildiği şekilde koruyucu mesafe bulunacaktır.”
Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği ile; geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin istenen etkililik ve güvenliliğe ve gereken kaliteye sahip olmalarını sağlamak üzere, ruhsatlandırma işlemlerinde uygulanacak usul ve esaslar ile ruhsatlandırılmış geleneksel bitkisel tıbbi ürünlere ilişkin uygulamalar belirlenmiştir. Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
- Yurt Dışından İlaç Temini Yönetmeliği ile; hastalar için sağlığın yüksek seviyede korunmasını esas alarak, ülkemizde henüz ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup da çeşitli sebeplerle piyasada bulunmayan beşeri tıbbi ürünlerin, yurt dışından şahsi kullanım amacıyla reçeteli olarak temin edilmesi ve hastanelerin yurt dışından toplu olarak ilaç teminine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu Yönetmeliğin;
a) 5. maddesinin beşinci ve on altıncı fıkraları ile 11. ve 12. maddeleri yayımı tarihinden bir ay sonra,
b) 5. maddesinin altıncı ve on yedinci fıkraları ile 10. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları yayımı tarihinden üç ay sonra,
c) 10. maddesinin birinci fıkrası yayımı tarihinden altı ay sonra,
ç) Diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
- Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı (2023-2025) ile İlgili 2023/4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile; 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi ilan edilmiş, bu kapsamda hazırlanan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı (2023-2025) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet adresinde yayınlanmıştır.
- 10.2022 Tarihli ve 2019/21279 Başvuru Numaralı AYM Kararı; Başvuru, mahkemece hükmedilen kamulaştırma bedelinin ödenmemesi nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Sonuç olarak somut olayda kamulaştırmasız el atma sebebiyle doğan zarara karşılık olarak mahkeme tarafından hükmedilen tazminatın başvurucuya zamanaşımı gerekçesiyle ödenmemesi Anayasa’nın 35, maddesiyle bağdaşmamaktadır. İhlalin giderimi amacıyla hükmedilen tazminatın ödenmemesi mülkiyet hakkının ihlalinin devam ettiğini göstermektedir.
- 12.2022 Tarihli ve 2019/12998 Başvuru Numaralı AYM Kararı; Başvuru, iş müfettişliği yardımcılığından iş müfettişliği kadrosuna yapılacak atamanın hukuka aykırı işlemle geciktirilmesinden dolay uğranılan parasal hak kayıplarının karşılanmaması nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Hukuk devletinde idare, hukuka aykin olarak tesis ettiği işlemlerin sebep olduğu ihlalleri giderme yükümlülüğü altındadır. İdare; eski hâle getirme (restitutio in integrum) ilkesi gereğince kişiyi, hukuka aykırı işler tesis edilmemiş olsaydı kişi hangi durumda olacaksa ona mümkün olduğunca en yakın konuma getirmekle yükümlüdür. Bu açıdan idarenin başvurucular iş müfettişi olarak atamak suretiyle ihlali giderme hususundaki yükümlülüklerini bütünüyle ifa ettiği söylenemeyecektir. İhlalin tam olarak giderildiğinden söz edilebilmesi için hukuka aykırı gecikme yaşanmamış olsaydı idari sürecin olağan akışı içinde başvurucular hangi tarihte iş müfettişliğine atanacaksa o tarihten itibaren oluşan parasal hak kayıplarının da karşılanması gerekir. Ayrıca idarenin tesis ettiği işlemle hak ve özgürlüklerini ihlal ettiği başvurucuların uğradığı mali kayıpları telafi etmekle yükümlü kılınması hukuka aykırı işlem tesis edilmesi konusunda kamu görevlileri yönünden caydırıcı bir etki de gösterebilecektir. Anayasa’nın 5. maddesi devlete, hak ve özgürlüklerin ihlalinin önlenmesi için caydırıcı tedbirler alma ödevi de yüklemektedir. Bölge idare Mahkemesinin yorumu başvurucuların mülkiyet hakkına yapılan müdahale sebebiyle oluşan kayıpların tam olarak telafi edilmesini önlediği gibi tazminat davasının hukuka aykırı işlem tesis edilmesine karşı caydırıcılık sağlama özelliğini de etkisiz hale getirmiştir. Sonuç olarak iş müfettişi olarak atanma talebinin reddine ilişkin işlemlerin iptali suretiyle tespit edilen ihlalin tam olarak giderilmesi, Bölge İdare Mahkemesinin ve bazı İdare Mahkemelerinin çelişkili yorumu nedeniyle önlenmiştir. Bu durumda mülkiyet hakkına ilişkin ihlalin devam ettiği kabul edilmelidir.
- C. Danıştay On İkinci Dairesi’nin 2022/3322 E. Ve 2022/4601 K. Sayılı ilanı yayınlanmış olup söz konusu karara linkten ulaşabilirsiniz; https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/02/20230203-9.pdf