09.02.2023 tarihli ve 32099 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
- 7437 Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 41. maddesinin birinci fıkrasına “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Yükseköğretim Kalite Kurulunda,” ibaresi eklenmiştir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun disiplin cezaları ve disiplin cezalarını gerektiren disiplin suçlarına ilişkin 54. maddesi değiştirilmiştir. 2547 sayılı Kanunun ek 42. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Teminat hesabına aktarılacak tutar karşılığı için süresiz ve şartsız olmak kaydıyla bir bankadan alınacak kesin teminat mektubu da kabul edilebilir.”
Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 84- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte; 50. maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında istihdam edilenlerden tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık eğitimi yapmakta olanlar ve bu eğitimlerini tamamlamış olanlar hariç; tezli yüksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik eğitimine devam eden veya bu eğitimlerini tamamlamış araştırma görevlilerinin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde talep etmeleri ve 07.04.2021 tarihli ve 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununun 3. maddesindeki şartları taşımaları kaydıyla, kadrolarının bulunduğu üniversite tarafından 33. maddenin (a) fıkrası kapsamında atamaları yapılır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.”
2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 45. maddesinin başlığında ve birinci fıkrasında yer alan üniversite isimleri güncel hale getirilmek suretiyle değiştirilmiştir. Devamında ek madde ile yapılan atıflar belirtilmiştir. 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 3- MİT bünyesinde; Milli İstihbarat Akademisi adıyla, istihbarat ve milli güvenlik ile ilgili alanlarda lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapmak üzere bir yükseköğretim kurumu kurulmuştur.
Milli İstihbarat Akademisinin akademik ve idari teşkilatlanması, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar, MİT tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yönetmelikle belirlenir.”
7034 sayılı Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin Kuruluşu Hakkında Kanunun 7. maddesi başlığıyla birlikte yeniden düzenlenmiştir. Düzenlemede, üniversitenin yıllık harcama planları ve mali denetim usulleri yer almaktadır.
Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1267 (1999), 1988 (2011) ve 1989 (2011) Sayılı Kararlarıyla Listelenen Kişi, Kuruluş veya Organizasyonların Tasarrufunda Bulunan Malvarlığının Dondurulması Hakkındaki 30.09.2013 Tarihli ve 2013/5428 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki (1) Sayılı Listede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar 6786 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ve kararın eki ile, bazı terör örgütlerinde yer alan bazı kişilere ilişkin bilgiler güncellenmiştir. Kararın tamamına linkten ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/02/20230209-2.pdf
- Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinde (“Yönetmelik”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; Yönetmeliğin 3. maddesinin birinci fıkrasına “ek 1 inci” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ek 5.” ibaresi eklenmiştir. 4. maddesinin birinci fıkrasının (i) ve (j) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“i) Genel Müdür: Serbest Bölgeler Genel Müdürünü,
j) Genel Müdürlük: Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğünü,”
6. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bölgenin sınırları, bölgenin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararında belirtilen sınırlardır.”
8. maddesinin dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Arazisi Hazineye ait serbest bölgelerde İşletici, B.K.İ. ve kullanıcılar tarafından inşa ettirilen bina ve tesisler, Faaliyet Ruhsatı süresinin sona ermesi veya Faaliyet Ruhsatının iptali halinde başkaca bir işleme gerek kalmaksızın Hazineye intikal eder. Aynı üstyapıda birden fazla Faaliyet Ruhsatı ile faaliyet gösterilmesi halinde Hazineye intikal, üstyapının bağlı olduğu Faaliyet Ruhsatının süresinin sona ermesi veya iptali ile gerçekleşir. Hazineye intikal eden bina ve tesisler Bakanlığın tasarrufuna geçer. Söz konusu bina ve tesislerin kullanılır halde devredilmesi esastır. İşletici/B.K.İ. ile Bölge Müdürlüğü bu hususta gerekli tedbirleri birlikte alırlar.”
24. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulu” ibareleri “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.
25. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Serbest Bölge olarak belirlenen Hazineye veya kamu kuruluşlarına ait arazinin, Bakanlık tarafından İşleticiye veya B.K.İ.’ye İşletme veya Kuruluş ve İşletme Sözleşmesi imzalanmak suretiyle tahsisi halinde, İşletici veya B.K.İ.’nin yükümlülükleri sözleşmede belirlenir. Bölgede Hazineye ait binalar ile kullanıcılar tarafından inşa edilen ve bilahare Faaliyet Ruhsatının süresinin sona ermesi veya iptaliyle birlikte Hazineye intikal eden bina ve tesislerin işletilmesinin İşletici veya B.K.İ.’ye bırakılması halinde, bu bina ve tesislerin kullanıcılara kiralanmasına ilişkin esaslar, İşletme veya Kuruluş ve İşletme Sözleşmesinde ayrıntılı olarak düzenlenir. Bölgede Faaliyet Ruhsatı süresi sona eren yatırımcı kullanıcıların, aynı bina ve tesislerde faaliyetlerine ara vermeden devam etmek istemeleri halinde; yeniden Faaliyet Ruhsatı almış olmaları kaydıyla, aynı bina ve tesisler ya da bu bina ve tesislerin üzerinde bulunduğu parseller, İşletici veya B.K.İ. tarafından kendilerine öncelikli olarak kiralanır. Bu durumda, kullanıcının; faaliyetine yatırımcı kullanıcı statüsünde devam etmesi halinde kullanım hakkı devir bedelinin ödenmesini müteakip parsel için açık alan kira sözleşmesi, faaliyetine kiracı kullanıcı statüsünde devam etmesi halinde bina ve tesis için kapalı alan kira sözleşmesi akdedilir.”
38. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yönetmeliğin 52. maddesine” ibaresi “52. maddenin üçüncü fıkrasına” şeklinde değiştirilmiştir.
46. maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Kira sözleşmeleri, kullanıcıya daha önce verilen Faaliyet Ruhsatında öngörülen süreden daha uzun bir süre için akdedilemez. Faaliyet Ruhsatının süresinin sona ermesi veya iptali halinde, tarafların birbirlerine feshi ihbarda bulunmaları suretiyle kira sözleşmeleri feshedilir. Ancak, Faaliyet Ruhsatının süresi sona eren veya Faaliyet Ruhsatı iptal edilen kullanıcıya verilecek tahliye süresinde, kullanıcının kira ödeme yükümlülüğü devam eder. Kullanıcı tarafından peşin ödenmiş kiradan veya kira sözleşmesinde belirtilen depozitodan, işleyen süreye ve tahliye süresine ait kira, kullanıcının önceki dönemlere ilişkin kira borçları ve yapılması gereken tamir ve sair giderler indirilerek bakiye miktar kullanıcıya iade edilir. Kullanıcının borçlu kalması halinde gerekli kanuni yollara başvurulur. Kullanıcı, fesih işlemini müteakip kendisine ait mal ve eşyaları beraberinde götürmediği takdirde bu mal ve eşyalar hakkında 52. madde hükümleri uygulanır.
b) Kiralanan parseller üzerinde kullanıcılar tarafından yaptırılan bina, hangar, depo, ambar, fabrika gibi bilumum üstyapılar; menkuller hariç tutulmak suretiyle, üstyapının bağlı olduğu Faaliyet Ruhsatının süresinin sona ermesi veya iptaliyle birlikte Hazineye intikal eder.
c) Faaliyet Ruhsatı ve sözleşme süresinin hitamında 25. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca işletilmesi İşletici veya B.K.İ.’ye bırakılan bina ve tesisler ya da bu bina ve tesislerin üzerinde bulunduğu parseller; kullanıcının aynı bina ve tesiste faaliyetine ara vermeden devam etmek istemesi halinde ve yeniden Faaliyet Ruhsatı almış olması kaydıyla, aynı kullanıcıya öncelikli olarak kiralanır. Kullanıcının; faaliyetine yatırımcı kullanıcı statüsünde devam etmesi halinde kullanım hakkı devir bedelinin ödenmesini müteakip parsel için açık alan kira sözleşmesi, faaliyetine kiracı kullanıcı statüsünde devam etmesi halinde bina ve tesis için kapalı alan kira sözleşmesi akdedilir.
52. maddesi yeni başlığı Üstyapıların Tahliyesi ve Malların Tasfiyesi olmak üzere içeriği ile birlikte değiştirilmiştir.
Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bilimsel Danışma Komisyonlarının Teşkili ve Görevleri Hakkında Yönetmelikte (“Yönetmelik”) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; Yönetmeliğin adı “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bilimsel Danışma Komisyonları ile Kurullarının Teşkili ve Görevleri Hakkında Yönetmelik” şeklinde değiştirilmiştir. Yönetmeliğin 1., 2. ve 4. maddeleri bu değişiklik kapsamında güncel hale getirilmiştir. Yönetmeliğin 5. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 5- (1) Kurum tarafından, ihtiyaç duyulan alanlarda komisyonlar teşkil edilir. Komisyonların nitelikleri Kurum tarafından çıkarılacak yönerge ve diğer düzenlemeler ile belirlenir. Komisyonlarda görev alacaklar; Kurum personeli de dâhil olmak üzere alanında uzman kişilerden seçilir.”
6. maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Komisyon üyelerinin görevlendirilmesi ve görev süreleri
MADDE 6- (1) Komisyon üyeleri Kurumun teklifi ve Bakan onayı ile görevlendirilir.
(2) Bakan onayı ile yapılan görevlendirme asgari iki yılda bir yenilenir. Görev süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir.”
7. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kurumun” ibaresi “Komisyonlar, Kurumun” şeklinde değiştirilmiştir.
8. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “toplantı öncesinde” ibaresi ve altıncı fıkrasının üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmış, beşinci ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(5) Komisyon üyeleri arasından ilgili komisyonun faaliyetlerini koordine etmek üzere Komisyon Başkanı seçilebilir.”
“(7) Komisyon toplantıları çevrimiçi olarak elektronik ortamda, fiziksel olarak veya hibrit olarak gerçekleştirilebilir.”
Yönetmeliğin ikinci bölümünden sonra gelmek üzere Kurulların Teşkili ve Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları bölümü eklenmiş ve sonraki bölümler buna göre teselsül etmiştir. Yeni eklenen bölümde kurulların teşkili ve görevi, kurulların çalışma usul ve esasları düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin 9. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Komisyon üyeleri” ibaresi “Komisyon ve kurul üyeleri” şeklinde, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Herhangi bir şekilde kendileri, eşleri, birinci veya ikinci derece yakınlarından ilaç, tıbbi cihaz, kozmetik veya insan vücuduna doğrudan temas eden biyosidal ürünlerin imal veya ithalatını yapanlar veya bu kuruluşlarda çalışanlar ya da bu kuruluşlara danışmanlık yapanlar ilgili konular hakkında komisyon ve kurullarda görüş beyan edemezler. Bu hükme aykırı davrandığı tespit edilen üyenin, komisyon üyeliği düşürülür ve ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılır.
(3) Her bir komisyon ve kurul üyesi göreve başlarken içeriği Kurum tarafından belirlenen etik sözleşmesi ve çıkar çatışması beyanını imzalar.”
Yönetmeliğin geçici 1. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, yeni üyeler belirleninceye kadar mevcut komisyon üyeleri görevlerine devam eder.”
Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Uluslararası Gözetim Şirketinin Faaliyetten Süreli Men’i Hakkında Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2023/26) ile Mega Lashing Yük Sabitleme Liman Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 3 ay süre ile faaliyetten menedilmiştir. Tebliğ yayımı tarihinden 15 gün sonra yürürlüğe girecektir.