28.03.2023 tarihli ve 32146 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından çıkarılan bireysel emeklilik sistemi hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile fon dağılımı ve değişikliği, hakların kullanımı, sistemden ayrılma, hak kazanma süresi ve hak kazanılan birikim, emeklilik yatırım fonları, hak sahiplerince aranmayan paralar, alacağın devri kenar başlıklı maddelerine ilişkin olarak değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır. Bu Yönetmelik yayımı tarihi olan 28.03.2023’te 6 ay sonra yürürlüğe girer.
  • Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Yönetmeliğinin 24. maddesinin ikinci fıkrasına “Deprem, sel gibi doğal afetlerden kaynaklı mücbir sebep hallerinde giriş keseneği, avukatın nakil olduğu Baro Yönetim Kurulu kararı ile alınmayabilir.” Maddesi eklenmiştir. Bu Yönetmelik 06.02.2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihi olan 28.03.2023’te yürürlüğe girer.
  • Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından çıkarılan Asansörlerin Tasarımına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ (SGM: 2017/18)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (SGM: 2023/1) yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Tebliğ yayımı tarihi olan 28.03.2023’te yürürlüğe girer.
  • Anayasa Mahkemesinin 16.02.2023 Tarihli ve E: 2023/31, K: 2023/24 Sayılı Kararı; 4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun 45. maddesinin üçüncü ve beşinci fıkralarının Anayasa’ya aykırılığı ileri sürülerek iptallerine karar verilmesi talebine ilişkindir. İcra hukuk mahkemesince yetki verilen alacaklı tarafından borçlunun elbirliği hâlinde malik olduğu taşınmaz hakkında açılan ortaklığın giderilmesi davasında itiraz konusu kuralların Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkeme, iptalleri için başvurmuştur. 4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun 45. maddesinin üçüncü ve beşinci fıkralarının itiraz başvurusunda bulunan Mahkemenin bakmakta olduğu davada uygulanma imkânı bulunmadığından başvurunun Mahkemenin yetkisizliği nedeniyle reddine, oyçokluğuyla 16.02.2023 tarihinde karar verildi.
  • Anayasa Mahkemesinin 14.12.2022 Tarihli ve 2018/21866 Başvuru Numaralı Kararı; başvurucunun, çantasını adliye girişindeki X-Ray cihazından geçirmediği için hakkında idari para cezasına hükmedilmesi nedeniyle özel hayata saygı hakkı ile suçta ve cezada kanunilik ilkesinin ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Avukat olan başvurucu, adliye girişinde meslek kimliğini ibraz etmiş ancak ikaz edilmesine rağmen çantasını X-Ray cihazından geçirmeden adliyeye giriş yapmıştır. Görevlilerce bu durum tutanak altına alınmış ve Başsavcılık İdari Yaptırım Bürosunca başvurucunun idari para cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. Başvurucunun anılan karara yaptığı itiraz sulh ceza hâkimliğince reddedilmiştir. Somut olayda özel hayata saygı hakkı kapsamında başsavcılığın idari yaptırım kararı verme yetkisine ilişkin kanuni bir düzenleme bulunmadığından ihlal sonucuna ulaşılmıştır. 5326 sayılı Kanun’un 32. maddesine ve anılan hüküm kapsamında yaptırım uygulanabilmesine yönelik tespitler, suçta ve cezada kanunilik ilkesi açısından da geçerlidir. Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ile Anayasa’nın 38. maddesinde güvence altına alınan suçta ve cezada kanunilik ilkesinin ihlal edildiğine karar vermiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 19.01.2023 Tarihli ve 2019/24582 Başvuru Numaralı Kararı; uyuşmazlığın sonucunu etkileyen esaslı iddiaların karşılanmaması nedeniyle adil yargılanma hakkı kapsamındaki gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Somut olayda İdare tarafından açılan bilgisayar işletmeni ve veri hazırlama uzmanı danışmanlık hizmet alımı ihalesini ticari bir işletme adı altında girerek kazanan ve 1/8/2013 tarihinden itibaren danışmanlık hizmeti sözleşmesine istinaden kesintisiz olarak bilgisayar işletmeni ve veri hazırlama uzmanı olarak Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi’nde çalışan başvurucunun 375 sayılı KHK’nın geçici 23. maddesiyle getirilen sürekli işçi kadrosunda istihdam edilme imkânından yararlanmak için yapığı başvuru, başvurucunun yükleniciler tarafından çalıştırılan kişilerden olmadığı ve kendi hesabına çalıştığı gerekçesiyle reddedilmiştir. Açıklanan gerekçelerle; Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğine, 19.01.2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
  • Anayasa Mahkemesinin 19.01.2023 Tarihli ve 2021/9387 Başvuru Numaralı Kararı; başvurucunun toplantı için tercih edilen mekânın mahalli mülki amir tarafından belirlenen toplanma ve yürüyüş güzergâhlarından olmadığı gerekçesiyle izin verilmemesi nedeniyle toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Başvurucu, Kadıköy İskele Meydanı’nda bir etkinlik gerçekleştirmek için Valiliğe bildirimde bulunmuştur. Valilik, anılan yerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca belirlenen toplantı alanlarından biri olmadığı ve daha önce belirlenen alanlar dışında düzenlenecek etkinliğin aynı Kanun’un 23. maddesi uyarınca -salt bu nedenle- kanuna aykırı sayılacağı gerekçeleriyle talebi reddetmiştir. Başvurucunun idari işlemin iptali için açtığı dava reddedilmiştir. Bunun üzerine başvurucu, temyiz başvurusunda bulunmuş; Danıştay temyize konu kararın usul ve hukuka uygun olduğu gerekçesiyle onanmasına karar vererek talebi kesin olarak reddetmiştir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.
  • Yüksek Seçim Kurulunun 27.03.2023 Tarihli ve 2023/280 Sayılı Kararı ve Eki Cumhurbaşkanı Seçimi Geçici Aday Listesi yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde; Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan aday olarak belirlenmiştir.
Share.
Exit mobile version