04.04.2023 tarihli ve 32153 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı Hazine Kontrolörleri Kurulu Başkanlığı Hakkında Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. İşbu Yönetmelik ile; Hazine ve Maliye Bakanlığı Hazine Kontrolörleri Kurulu Başkanlığının görev, kuruluş, yetki ve sorumluluklarına, çalışma usul ve esaslarına, Stajyer Hazine Kontrolörlerinin mesleğe giriş sınavına, yetiştirilmelerine, yeterlik sınavına, Hazine Kontrolörlüğüne, Hazine Başkontrolörlüğüne atanma koşullarına ve Hazine Kontrolörlerinin yurt dışına gönderilmelerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.
  • Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Aksaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. İşbu Yönetmelik ile; Aksaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmıştır.
  • Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yaş Çay Üreticilerine 2022 Yılı Yaş Çay Ürünü İçin Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2022/46)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (2023/24) 16.12.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Tebliğ ile Tebliğ No 2022/46’nın 9. maddesinin sekizinci, dokuzuncu ve onuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2023/1 sayılı ve 03.04.2023 tarihli kararı ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’un “fon sağlanması veya toplanması yasak fiiller” ile “terörizmin finansmanı suçu” kapsamına giren eylemler sebebi ile kararda yer alan gerçek ve tüzel kişilerin malvarlıkları dondurulmuştur. Söz konusu karara linkten ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/04/20230404-5.pdf
  • AYM’nin 2018/10550 başvuru numaralı Burhan Diktepe başvurusu; bir bankada çalışan başvurucunun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle iş akdinin feshedilmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasına ilişkindir. Yargılama neticesinde, ihlal olmadığına karar verilmiştir.
  • AYM’nin 2019/793 başvuru numaralı Burhan Diktepe başvurusu;
    güven ilişkisinin bozulduğu gerekçesine dayanılarak iş akdine son verilmesi üzerine açılan işe iade davasında adil yargılanma hakkı kapsamındaki gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Yargılama neticesinde, gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğine karar verilmiş olup yeniden yargılama yapılmasına karar verilmiştir.
  • AYM’nin 2019/10081 başvuru numaralı Levent Özmen başvurusu;
    hizmet sözleşmesinin feshine dayanak yapılan soruşturma raporunun iptali davasında esaslı bir delilin dosyaya celbedilmemesi nedeniyle adil yargılanma hakkının, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle de makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Yargılama neticesinde, silahların eşitliği ilkesinin ve makul sürede yargılanması haklarının müdahale edildiğine karar verilmiş olup silahların eşitliği ilkesinin ihlali kapsamında giderimin yeniden yargılama ile; makul sürede yargılanmanın ise maddi tazminat ile giderilmesine karar verilmiştir.
  • AYM’nin 2019/26463 başvuru numaralı Kerem Yalçın başvurusu;
    güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlandığı gerekçesiyle sürekli işçi kadrosuna geçme talebinin reddine dair işleme karşı açılan iptal davasında davanın sonucuna etkili iddianın kararda karşılanmaması nedeniyle gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Yargılama neticesinde gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğine ilişkin olup yargılamanın yenilenmesi ile giderilmesine karar verilmiştir.
  • AYM’nin 2019/5137 başvuru numaralı    Halide Kocaustaoğlu ve Diğerleri başvurusu;
    kamulaştırmasız el atmaya dayalı tazminat davasının reddedilmesi nedeniyle mülkiyet hakkının ve yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Yargılama neticesinde ihlale karar verilmiş olup yeniden yargılama ve ihlalin tespitine karar verilmiştir.
  • AYM’nin 2019/11810 başvuru numaralı   İbrahim Halil Güner başvurusu;
    ByLock isimli programın verilerinin hukuka aykırı şekilde elde edilmesi, mahkûmiyet kararında tek veya belirleyici delil olarak bu verilere dayanılması ve mahkûmiyete temel alınan belgelerin başvurucuya (sanığa) tebliğ edilmemesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Yargılama neticesinde; başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olduğuna karar verilmiştir.
Share.
Exit mobile version