10.05.2023 tarihli ve 32186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
- Uludağ Alan Başkanlığı Danışma Kurulu Yönetmeliği ile Uludağ Alan Başkanlığı Danışma Kurulunun görevleri, çalışma usul ve esasları ile kurul üyelerinin atanması ve üyeliklerinin sona erdirilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Uludağ Alan Başkanlığı Hizmet Birimleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile Uludağ Alan Başkanlığı hizmet birimlerinin çalışma usul ve esaslar düzenlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü Avukatlık Sınav ve Atama Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü Hurda İşletmesi Müdürlüğü Yurtiçi Pazarlama ve Satış Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı Sözleşmeli Personeli Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Personel Sicil Amirleri Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğünün 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3. Maddesinin (G) Bendi Kapsamında Yapacağı Mal ve Hizmet Alımları Hakkında Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Sigorta İşleri Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- K.E. Kurumu Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Doçentlik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; yönetmeliğin doçentlik komisyonuna ilişkin 8. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yapılan değişiklik ile Doçentlik Komisyonu üye sayısı yirmi birden yirmi üçe çıkartılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- 412 Sıra No.lu Milli Emlak Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 416 Sıra No.lu Tebliğ ile; söz konusu tebliğin 5. maddesinin dördüncü fıkrası “Yatırımcılar tarafından bir veya birden fazla tüketim tesisi için birden fazla üretim tesisi kurulmak istenmesi halinde, farklı görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde üretim tesisi kurulabilir.” Şeklinde değiştirilmiş, 11. maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi “Bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu, ön izin sahibi tarafından ön izin süresi içerisinde İdareye teslim edilir.” Şeklinde değiştirilerek aynı fıkranın ikinci cümlesi ve 16. maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “ön izin sözleşmesinin notere tescil edildiği tarihten itibaren” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Tahsilat Genel Tebliği (Seri: B Sıra No: 18) ile; idari para cezaları için genel usul kanunu olan 30.03.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun bazı maddelerinin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. İşbu tebliğ, 01.06.2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
- Anayasa Mahkemesinin 22.03.2023 Tarihli ve E: 2022/145, K: 2023/59 Sayılı Kararında itiraz, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 247. Maddesinin (3) numaralı fıkrasının ve 248. Maddesinin (5) numaralı fıkrasının Anayasa’nın 13., 19., 36. Ve 38. Maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptallerine karar verilmesi talebine ilişkindir. Başvuruda özetle, dava konusu kural uyarınca kaçak sanığın yokluğunda verilecek tutuklama kararının, ilgilinin hakim önüne çıkarılmaksızın doğrudan ceza infaz kurumuna konulmasına yol açacağı, tutuklamaya ilişkin yoklukta ve hakim önüne çıkarıldığı durumda yüze karşı olmak üzere mükerrer bir değerlendirme yapılmış olacağı, bu durumun kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının özüne dokunacağı, anılan hakka getirilen sınırlamanın kaçağı yargılamada hazır etme amacı bakımından ölçülü olarak nitelendirilemeyeceği belirtilmiştir. Kaçak sanık hakkında aleyhe sonuçlar doğurabilen mahkumiyet dışındaki kararlar bakımından sanığın yargılamadan kaçmadığını ve/veya duruşmada hazır bulunma hakkından feragat etmediğini öne sürerek yeniden değerlendirme yapılmasına dair güvence bulunmaksızın sorgusu yapılmadan davanın bitirilebilmesine imkan tanınması adil yargılanma hakkına orantısız, dolayısıyla ölçüsüz bir sınırlama getireceğinden 247. Maddesinin (3) numaralı fıkrasının iptaline karar verilmiştir. İşbu hükmün iptali sebebiyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edecek nitelikte görüldüğünden iptal hükmünün kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesi uygun görülmüştür. 248. Maddesinin (5) numaralı fıkrasına ilişkin ise, belirli güncelere bağlanmak şartıyla yoklukta tutuklama kararı verilebilmesi anayasa koyucu tarafından kabul edildiğinden itirazın reddine karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 31.01.2023 Tarihli ve 2019/28665 Başvuru Numaralı Kararında başvuru, verilen süre içinde otomasyon sisteminin kurulmamasından dolayı idari para cezası uygulanması nedeniyle mülkiyet hakkının, ihtarda bulunulmadan ceza uygulanması ve içtima hükümlerinin dikkate alınmaması nedeniyle suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Başvurucunun Anayasa Mahkemesi önüne getirdiği şikayetini öncelikle ve süresinde yetkili idari ve yargısal mercilere usulüne uygun olarak iletmesi, bu konuda sahip olduğu bilgi ve kanıtlarını zamanında bu makamlara sunması, aynı zamanda bu süreçte dava ve başvurusunu takip etmek için gerekli özeni göstermiş olması gerektiğinden ve somut olayda iddiaların önce derece mahkemelerinde ve Danıştay’da ileri sürüldüğü gösterilemediğinden; başvurucunun olağan başvuru yollarını tükettiği söylenemeyecektir, dolayısıyla başvuru reddedilmiştir.