13.05.2023 tarihli ve 32189 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Ordu İli Sınırları İçerisinde Bulunan Sınır ve Koordinatları Gösterilen Alanın Ordu Serbest Bölgesi Olarak Tespit Edilmesi Hakkında 7288 Sayılı Karara link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230513-1.pdf
  • Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında 2023/278, 279, 280 Sayılı Kararlara link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230513-2.pdf
  • Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin ek 1. maddesinin on ikinci fıkrasının üçüncü cümlesi “Muayenehanenin hizmet verdiği ilde ilgili branşta hizmet verebilmesi için bu Yönetmelik kapsamında belirtilen sınırlamalar ve/veya gereklilikler sebebiyle sözleşme akdedebileceği uygun özel sağlık kuruluşu bulunmaması halinde mümkün olan yakın bir ilde Bakanlıkça planlama amacıyla oluşturulan ilgili komisyondan görüş alınarak sözleşme yapılabilir.” Şeklinde değiştirilmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin 9. maddesinin altıncı fıkrasına “Ön izninde yüksek yatak kapasitesi bulunan hastaneler, ön izin belgesine uygun olarak tanzim edilen ruhsatında yer alan bütün alanlarda hizmet verecek şekilde 100 yataktan az olmayan kapasite ile faaliyete başlayabilir. Bu durum faaliyet izin belgesinde gösterilir. Faaliyete başladıktan sonraki 5 yıl içinde ruhsatında kayıtlı kapasiteye ulaşacak şekilde yatak artırımı yapılabilir. Beş yılın sonunda faaliyete geçirilmeyen yatak kapasitesi iptal edilerek yeni duruma göre ruhsat yeniden düzenlenir.” Cümleleri eklenmiştir.

19. maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesi “Personel çalışma belgesinin aslı, personelin dosyasında ve gereğinde ibraz edilmek üzere poliklinik odasında muhafaza edilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

23. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi “Özel hastanelerde, faaliyet izin belgesinde kayıtlı klinik uzmanlık dalları için en az 16 m² genişlikte, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan poliklinik muayene odası ayrılır.” Şeklinde, üçüncü fıkrası “Poliklinik muayene odalarının kapısında hizmet verilen uzmanlık dalının adı, oda içinde hastaların görebilecekleri bir yerde o muayene odasında görev yapan tabiplerin diploma ve var ise uzmanlık belgelerinin aslı veya mesul müdür tarafından tasdiklenmiş bir örneği duvarda asılı olarak bulunur ve EK-12’deki personel çalışma belgesinin müdürlük onaylı sureti, gereğinde ibraz edilmek üzere poliklinik odasında muhafaza edilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

43. maddesinde yer alan “EK-4’de” ibaresi “EK-3’te” şeklinde, 44. maddesinde yer alan “EK-5’de” ibareleri “EK-4’te” şeklinde değiştirilmiştir.

Ek 5. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin üçüncü cümlesi “Muayenehanenin hizmet verdiği ilde ilgili branşta hizmet verebilmesi için bu Yönetmelik kapsamında belirtilen sınırlamalar ve/veya gereklilikler sebebiyle sözleşme akdedebileceği uygun özel sağlık kuruluşu bulunmaması halinde mümkün olan yakın bir ilde Bakanlıkça planlama amacıyla oluşturulan ilgili komisyondan görüş alınarak sözleşme yapılabilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

EK-10’unun üçüncü paragrafının (a) bendinin sonuna “(İlde yeterli sayıda ilgili yan dal uzman tabibinin bulunmaması ve Servis için Ek-3/S1 veya Ek-3/S2 ve Poliklinik için Ek-3/P1 veya Ek-3/P2 listelerine ek araç ve gereç istenmeyen branşlar için yan dal uzmanlık dalının bağlı olduğu ana dal uzman tabibi tarafından da düzenlenebilir.)” ibaresi eklenmiştir.

İşbu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

  • Türkiye İş Kurumu Hukuk Müşavirliği Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Türkiye İstatistik Kurumu Eğitim ve Araştırma Merkezinin Kuruluşu Görevleri ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin 3. maddesi “Bu Yönetmelik, 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 600. maddesinin ikinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.” Şeklinde değiştirilmiştir.

5. maddesinde yer alan “İnsan Kaynakları Daire Başkanı” ibaresi “Personel Daire Başkanı” şeklinde, “Türkiye İstatistik Kurumu daire başkanları” ibaresi ise “daire başkanları” şeklinde değiştirilmiştir.

  • 7. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “5429 sayılı Kanunun 43.” ibaresi “4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 607.” şeklinde değiştirilmiştir.

8. maddesi “MADDE 8- (1) Merkezin görevleri şunlardır:

a) Kurumun eğitim planını hazırlamak ve yönetmek.

b) Kurumsal eğitim veritabanını oluşturmak ve yönetmek.

c) Resmî İstatistik Programı kapsamında yer alan kurum ve kuruluşlara yönelik eğitim programlarını organize etmek ve uygulamak.

ç) Kurumun görev alanına giren konularda seminer, sempozyum, konferans, çalıştay ve benzeri faaliyetleri organize etmek.

d) İstatistik yöntem ve uygulamaları konusunda kurum ve kuruluşlar, özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişilere yönelik eğitim ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sertifikasyon programları düzenlemek.

e) Kurum personelinin kariyer planlamasına yönelik faaliyetleri yürütmek.

f) Görev alanına giren konularda uluslararası standart ve metodolojik gelişmeleri izlemek ve çalışmalarında uygulamak.

g) Görev alanına giren konularda ulusal ve uluslararası proje çalışmalarını yürütmek.

ğ) Aday memurların eğitimi ve uzman yardımcılarına verilecek uygulamalı istatistik temel eğitimi ile diğer hizmet içi eğitimleri ve bunlara ilişkin sınavları yapmak.

h) Merkezde yürütülen eğitim ve araştırmaların envanterini oluşturarak, ilgili dokümanları arşivlemek.

ı) Kurumun görev alanına giren konularda üniversiteler ve diğer eğitim kurumları ile işbirliği yapmak.

i) Kurum ve kuruluşlar ile özel hukuk tüzel kişileri veya gerçek kişiler tarafından Başkanlıktan talep edilen araştırma projesi tekliflerinin değerlendirilmesi, kabulü, bunlara ilişkin hizmetlerin yürütülmesi, izlenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesine ilişkin koordinasyon faaliyetlerini yürütmek.

j) Başkan tarafından verilecek benzeri görevleri yapmak.” Şeklinde değiştirilmiştir.

16. maddesi “Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı yürütür.” Şeklinde değiştirilmiştir.

İşbu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

  • Sigorta ve Reasürans Şirketleri ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Raporlamaları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin 1. maddesine

“(2) Bu Yönetmelik, Türkiye’de kurulu sigorta ve reasürans şirketleri, yabancı sigorta ve reasürans şirketlerinin Türkiye’deki şubeleri ile emeklilik şirketlerini kapsar.” Fıkrası eklenmiştir.

3. maddesinde yer alan tanımlar değiştirilerek birlik, kanun, kurul, kurum, sigortacılık gözetim sistemi, şirket, Türkiye Finansal Raporlama Standartları tanımlanmıştır.

4. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunun” ibaresi “Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun” şeklinde, ikinci fıkrası “(2) Kamuya açıklanacak finansal tablolar, bunlara ilişkin dipnot ve açıklamalar ile konsolide finansal tabloların düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Kurumca çıkarılacak tebliğler ile belirlenir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

5. maddesi “Finansal tablolar; bilanço (finansal durum tablosu), gelir tablosu (kâr veya zarar tablosu), diğer kapsamlı gelir tablosu, özsermaye değişim tablosu, nakit akış tablosu ile kâr dağıtım tablosundan oluşur. Finansal tablo dipnot ve açıklamaları ile finansal tablolarda yer alan bilgilere ilişkin açıklayıcı rapor ve tablolar, finansal tabloların ayrılmaz parçalarıdır.” Şeklinde değiştirilmiştir.

6. maddesine “(6) Bilanço dışı hesaplar, şirketin aktif ve pasifini birinci derecede ilgilendirmeyen, sigorta branşları itibarıyla ödemeyi taahhüt ettiği sigorta bedelleri ile ileride borç veya alacak doğuracak hak ve yükümlülükleri, fer’i zilyetlik altındaki değerleri ve muhasebe disiplini altında takip edilmek istenen bilgileri izlemek amacıyla kullanılan bilanço dışı hesapları ifade eder.” Ve “(7) Bilanço dışı hesapların bakiyeleri, gerçek aktif ve pasif değer niteliği taşımadığından, bu gruptaki hesaplar bilanço ve gelir tablosu hesapları ile karşılaştırılmaz.” Fıkraları eklenmiştir.

7. maddeden sonra gelmek üzere “Diğer kapsamlı gelir tablosu” başlıklı “MADDE 7/A- (1) Diğer kapsamlı gelir tablosu, Türkiye Finansal Raporlama Standartları uyarınca kâr veya zarara yansıtılması zorunlu kılınmayan veya yansıtılmasına izin verilmeyen gelir ve gider kalemlerini (yeniden sınıflandırma düzeltmeleri dâhil) gösteren tablodur. Bu tabloda Türkiye Finansal Raporlama Standartları uyarınca diğer kapsamlı gelire yansıtılması gereken döneme ilişkin kazanç ve kayıplar nitelikleri itibarıyla sınıflandırılarak gösterilir.” Maddesi eklenmiştir.

11. maddesi “MADDE 11- (1) Şirketler tarafından bu Yönetmelik ve ilgili tebliğlerde belirtilen şekil ve içerikte hazırlanan yıl sonuna ilişkin finansal tablolar, bunların dipnot ve açıklamaları, bağımsız denetim raporu ve bunların ekinde yer alacak Kurulca açıklanması gerekli görülen ilave bilgiler yıl sonu finansal raporunu; kâr dağıtım tablosu hariç olmak üzere ilgili ara döneme ilişkin finansal tablolar, bunların dipnot ve açıklamaları, bağımsız denetim raporu ve bunların ekinde yer alacak Kurulca açıklanması gerekli görülen ilave bilgiler ara dönem finansal raporunu oluşturur.” Şeklinde değiştirilmiştir.

13. maddesi “MADDE 13- (1) Şirketlerin yönetim kurulu başkanı, denetim komitesi üyeleri, genel müdürü, mali işlerden sorumlu genel müdür yardımcısı, muhasebe veya mali işlerden sorumlu müdürü veya bu unvanlara eş değer kişiler tarafından ad, soyad ve unvan belirtilmek suretiyle, bağımsız denetim raporu hariç olmak üzere, şekil ve içeriği Kurumca belirlenecek yıl sonu ve ara dönem finansal tablolar ile bunlara ilişkin dipnot ve açıklamaları bu Yönetmelik hükümlerine ve muhasebe kayıtlarına uygun olduğu belirtilerek imza edilir. İlgili branşlarda faaliyet gösteren sigorta şirketlerinde finansal tablolar ilave olarak sorumlu aktüer tarafından onaylanır.

(2) Türkiye’de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan şirketler için birinci fıkra hükümleri kıyasen uygulanır.” Şeklinde değiştirilmiştir.

  1. maddesinin birinci fıkrasına ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere “Reasürans şirketleri için bu fıkrada belirtilen süreler iki katı olarak uygulanır.” İbaresi eklenmiş, ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrası “(3) Türkiye’de şube kurmak suretiyle faaliyette bulunan şirketin merkezine ait kâr dağıtım tablosu hariç olmak üzere finansal tabloları, merkezin kurulu bulunduğu ülkedeki yetkili organlar tarafından onaylanmasını müteakip bir ay içerisinde şirket tarafından Kuruma elektronik ortamda gönderilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
  2. maddesinin birinci fıkrası “(1) Şirketlerin; sigorta ettirenlerinden, sigortalılarından, sigorta tazminat alacaklılarından, resmî ya da özel kurum ve kuruluşlardan aldıkları mektup, telgraf, elektronik posta mesajı, ilam ve tebligatlar ile diğer yazıları, faaliyetleri ile ilgili belgelerin asıllarını veya mümkün olmadığı hâllerde sıhhatlerinden şüpheye mahal vermeyecek kopyalarını ve sigorta ettirenlerine, sigortalılarına, sigorta tazminat alacaklılarına, resmî ya da özel kurum ve kuruluşlara yazdıkları yazıların makine ile alınmış, tarih ve numara sırası verilerek düzenlenecek suretlerini istenildiğinde ibraz edilebilecek şekilde nezdlerinde on yıl süreyle saklamaları zorunludur.” Şeklinde değiştirilmiştir.
  3. maddesi “MADDE 21- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.” Şeklinde değiştirilmiştir.

Aynı Yönetmelikte yer alan “Müsteşarlıkça” ibareleri “Kurumca”, “Müsteşarlığa” ibareleri “Kuruma”, “Müsteşarlık” ibareleri “Kurum”, “Müsteşarlığın” ibaresi “Kurumun”, “Müsteşarlığı” ibaresi “Kurumu” şeklinde değiştirilmiştir.

İşbu yönetmeliğin 4. ve 6. maddeleri ile 3’üncü maddesiyle değiştirilen 4’üncü maddenin ikinci fıkrası 01.01.2024 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

  • Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile; söz konusu tebliğin Ek-1’i yayımı tarihinde yürürlüğe girmek üzere değiştirilmiş olup, Ek-1’in güncel haline link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230513-8-1.pdf
  • 2023 Yılı Nisan Ayına Ait Dahilde İşleme İzin Belgelerinin (D1) Listesine link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230513-9.pdf
  • 2023 Yılı Nisan Ayına Ait Yurt İçi Satış ve Teslim Belgelerinin (D3) Listesine link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230513-10.pdf
  • 2023 Yılı Nisan Ayına Ait Hariçte İşleme İzin Belgelerinin (H1) Listesine link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230513-11.pdf
  • 2023 Yılı Nisan Ayına Ait Firma Talebine İstinaden İptal Edilen Dahilde İşleme İzin Belgeleri Listesine link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230513-12.pdf
  • Paypole Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.’ye Elektronik Para Kuruluşu Olarak Faaliyet Göstermek Üzere Faaliyet İzni Verilmesine İlişkin Karar ile; 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un 12. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (e) bentlerinde belirtilen ödeme hizmetleri ile elektronik para ihracı hizmetini sunmak üzere elektronik para kuruluşu olarak faaliyet izni verilmesine karar verilmiştir.
  • Paytrek Ödeme Kuruluşu Hizmetleri A.Ş.’nin Faaliyet İzninin İptal Edilmesine İlişkin Karar ile; 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun çerçevesinde verilen ödeme kuruluşu olarak faaliyette bulunma izninin iptal edilmesine karar verilmiştir.
Share.
Exit mobile version