15.05.2023 tarihli ve 32191 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile; Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde eğitim-öğretim gören öğrencilerin kayıt, eğitim-öğretim, sınav ve mezuniyetlerinde uyulacak esaslar düzenlenmiştir. İşbu yönetmelik ile 23.09.2013 tarihli ve 28774 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim Sınav ve Klinik Ders Yükü Pratik Uygulama Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Yozgat Bozok Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin birinci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve Diş Hekimliği Fakültesi” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve ikinci fıkrası “(2) Sekiz yarıyılın üzerinde eğitim-öğretim veya sınıf geçme esasına göre yıllık eğitim-öğretim yapan akademik birimlerin eğitim-öğretim ve sınavlarına ilişkin esasları Senato tarafından kabul edilen bu birimlere ait yönergeler ile düzenlenir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

3. maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi “b) Yabancı ülkede denk öğrenim kurumlarından mezun olanların diploma denkliğinin Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması.” Şeklinde değiştirilmiştir.

11. maddesinin birinci fıkrası “(1) Öğrenciler, kayıt oldukları programa ait derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın, öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan ve bu Yönetmelik kapsamında bulunan lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren fakülteleri azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadır. Hazırlık öğrenim süresi azami iki yıldır.” Şeklinde değiştirilmiştir.

18. maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve beşinci fıkrası “(5) İlgili akademik birimin teklifi ve yönetim kurulunun onayıyla dersler şubelere bölünebilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

19. maddesinin on dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve on altıncı fıkrası “(16) İkinci öğretim öğrencilerinden her yarıyıl/yıl için başarı ortalamasına göre yarıyıl/ yılsonu itibarıyla yapılacak sıralamada ilk %10’a girenlerin listesi, ilgili akademik birim tarafından Rektörlüğe bildirilir. %10 başarı hesabına yalnızca Türk vatandaşı olan öğrenciler dâhil edilir. Yabancı uyruklu öğrenciler dâhil edilemez.” Şeklinde değiştirilmiştir.

20. maddesinin altıncı fıkrası “(6) Sınavlar, sınav programlarının durumuna göre hafta sonları da yapılabilir.” şeklinde değiştirilmiş ve on ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

30. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “sınavından en az bir hafta önce” ibaresi “sınavlarından önce” şeklinde ve aynı maddenin üçüncü fıkrası “(3) Derse devam koşulunu karşıladığı halde sınavda başarısız olan öğrenciler ile notunu yükseltmek amacıyla aynı dersi/dersleri tekrar almak isteyen öğrenciler uygulamalı dersler hariç olmak üzere ilgili dersin devamından muaftırlar. Ancak öğrenciler talep etmeleri durumunda ilgili derse devam edebilirler.” şeklinde değiştirilmiştir.

35. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “diplomalarında” ibaresi “transkriptlerinde” şeklinde değiştirilmiş, son cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye “(2) Ayrıca ilgili yarıyıla ait YANO’ya göre onur veya yüksek onur derecesi elde eden öğrencilere her yarıyıl/yıl sonunda, son öğretim yarıyılı/yılı hariç olmak üzere ilgili yarıyılda/yılda en az 30/60 AKTS kredi derse kayıtlanma, normal öğretim süresini aşmama ve başarısız dersi bulunmama koşuluyla onur/yüksek onur belgesi verilerek bu öğrencilerin listesi ilgili akademik birimler tarafından ilan edilir.” fıkrası eklenmiştir.

36. maddesinin birinci fıkrası “(1) 37. maddedeki mazeretler nedeniyle öğrenimlerine devam edemeyecek olan öğrenciler, ilgili akademik birim yönetim kurulu kararı ile öğrenim süreleri boyunca ön lisans için azami iki yarıyıla kadar, lisans için ise azami dört yarıyıla kadar kayıt dondurabilir. Ancak sağlık nedenleri ile yapılacak kayıt dondurma istekleri için azami süre sınırlaması yoktur.” Şeklinde, ikinci fıkrası “(2) Kayıt dondurma başvuruları ilgili akademik yarıyıl/yılın ilk dört haftası içinde yapılır. Bu süreler haricinde yapılan başvurular dikkate alınmaz. Ancak belgelendirmek koşuluyla ani gelişen ağır hastalık ve doğal afet durumlarında başvuru süresi sınırlaması yoktur.” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye “(5) Öğrencinin kayıt dondurma isteği en az bir yarıyıl/yıldan az olamaz. Öğrenci kayıt dondurduğu yarıyıl/yılda öğrenimine devam edemez, tek ders sınavı hariç sınavlara giremez.

(6) Kaydı dondurulan öğrenci ilgili yarıyıl/yılda kayıt yenilemesini gerçekleştirmişse ders kayıtlanması iptal edilir ve katkı payı iadesi yapılmaz.” fıkraları eklenmiştir.

İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Share.
Exit mobile version