16.05.2023 tarihli ve 32192 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmeliğin;
5. maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile birden fazla programa kayıt yaptırılamaması kuralının hem yurt içi hem yurt dışı lisansüstü programlar için olduğu belirtilmiştir.
7. maddesinin dördüncü fıkrasının son cümlesi “Kursun süresi öğrenim süresinden sayılmaz.” Şeklinde değiştirilerek “normal” ibaresi kaldırılmış, altıncı fıkrasının birinci cümlesi “Öğrenci kabulünde mülâkat için ilgili programda görevli biri anabilim/bilim dalı/program başkanı olmak üzere, ilgili enstitü yönetim kurulunca üç asıl ve iki yedek öğretim üyesinden oluşan jüri belirlenir ve mülâkat üç öğretim üyesinden oluşan jüri tarafından yapılır.” Şeklinde değiştirilmiştir.
8. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi “c) Türkçe öğrenim yapılan tezli yüksek lisans programlarına başvurularda yabancı dil şartı aranmaz. Yabancı dilde öğrenim yapılan tezli yüksek lisans programlarına başvurularda adayların YÖKDİL, YDS veya eşdeğeri sınavdan 50 puan karşılığından az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen yabancı dil puanını almış olmaları gerekir.” Şeklinde, ikinci fıkrasının birinci cümlesi “Türkçe öğrenim yapılan tezli yüksek lisans programlarında giriş notunun belirlenmesinde; ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %15’i, mülâkat puanının %35’i toplanır. Yabancı dilde öğrenim yapılan tezli yüksek lisans programlarına giriş notunun belirlenmesinde; ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %10’u, mülâkat puanının %30’u ve yabancı dil puanının %10’u toplanır.” Şeklinde değiştirilmiştir.
11. maddesinin beşinci fıkrasının son cümlesi “Kursun süresi öğrenim süresinden sayılmaz.” Şeklinde değiştirilmiştir. 12. maddesinin dördüncü fıkrası “(4) Genel kontenjandan Türkçe öğrenim yapılan tezli yüksek lisans programlarına yatay geçiş yoluyla öğrenci kabul notunun belirlenmesinde ALES puanının %60’ı, yatay geçiş yazılı sınav notunun %40’ı toplanır. Yabancı dilde öğrenim yapılan tezli yüksek lisans programları ile doktora programlarına yatay geçiş yoluyla öğrenci kabul notunun belirlenmesinde ALES puanının %50’si, yabancı dil puanının %20’si ve yatay geçiş yazılı sınav notunun %30’u toplanır. Yazılı sınav, anabilim/bilim dalı/program başkanlığınca önerilen ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla onaylanan mülâkat jürisi tarafından yapılır.” Şeklinde değiştirilerek aynı maddeye “(7) Yurt dışı kontenjandan yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulünde; adayların, not ortalamalarını ve üniversitelerindeki öğrenim durumlarını gösterir belgeleri ibraz etmelerini takiben yatay geçişin hangi programda ve hangi aşamada başlatılacağına anabilim dalının görüşü alınarak ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından karar verilir.” Fıkrası eklenmiştir.
14. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi “Bir yüksek lisans ya da doktora programına kayıtlı olan öğrenciler, kayıtlı olduğu enstitü anabilim dalı başkanlığının ve özel öğrenci olarak ders almak istediği enstitü anabilim dalı başkanlığının onayı ile özel öğrenci olarak kabul edilebilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
15. maddesinin birinci fıkrası “(1) Lisansüstü programlara kayıt hakkı kazananlar, Üniversitenin internet sayfasında ilân edilir. İlândan itibaren maddi hatalar için üç iş günü itiraz süresi verilir. İtiraz süresi sonunda listeler, ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşir. Kesin kayıt hakkı kazananlar, Üniversitenin internet sayfasında ilân edilen kılavuzda belirtilen şartlar dâhilinde, istenen belgeleri süresi içerisinde ilgili enstitüye teslim eder.” Şeklinde değiştirilmiştir.
16. maddesinin üçüncü fıkrası “(3) Özel öğrenci olarak kabul edilenler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen katkı payı/öğrenim ücretini öderler.” Şeklinde değiştirilmiştir.
17. maddesi, “MADDE 17- (1) Lisansüstü programlar arası yatay geçiş yapan veya ilişikleri kesilmiş olan öğrencilerin, daha önce aldığı ve başarılı olduğu lisansüstü derslerin, diğer faaliyetlerin/uygulamaların kabul edildiği programa intibakı yapılır.
(2) Bu durumdaki öğrencilerin, ilişiği kesildiği programdaki derslerinin, faaliyetlerinin veya uygulamalarının;
Yüksek lisans programlarına yapılan intibakta sadece yüksek lisans dersleri, faaliyetleri ve uygulamaları,
Doktora programlarına yapılan intibakta ise doktora ve yüksek lisansta alınan dersleri, faaliyetleri veya uygulamaları,
ilgili anabilim/bilim dalı veya program başkanlığının görüşü alınarak ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla intibak ettirilir. Kararda, öğrenim sürecinde öğrencinin intibakının yapıldığı yarıyıl da belirtilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
Kayıt dondurma sebeplerine ilişkin 18. maddesinin birinci fıkrasına “g) Doğum öncesi ve doğum sonrası süresince raporlu olması.” eklenmiştir.
21. maddesinin üçüncü fıkrası “(3) Açılacak dersler ve ders programları, her eğitim ve öğretim yarıyılı başlamadan en geç on beş gün önce ilgili anabilim dalı/program başkanlığı tarafından öğrencilere duyurulur.” Şeklinde, onuncu fıkrası “(10) Uzmanlık alan dersi; tezsiz yüksek lisans dışında diğer programlarda öğretim üyesinin, danışmanlığını yaptığı öğrencilere, çalıştığı bilimsel alandaki bilgi, görgü ve deneyimlerinin aktarılmasını, çalışma disiplininin kazandırılmasını, güncel bilimsel yayınları izleyebilme ve değerlendirebilme yeteneğinin geliştirilmesini sağlamaya yönelik teorik bir derstir. Bu dersler, tez konusunun kabul edildiği tarihten itibaren öğretim üyesinin talebiyle açılır ve danışmanlık görevi sona erinceye kadar, yarıyıllarda ve yaz tatillerinde de devam eder. Danışman öğretim üyesi, görevli olduğu enstitüler ve öğrenci sayısı dikkate alınmadan tezli yüksek lisans öğrencileri için en fazla dört saat; doktora öğrencileri için tezli yüksek lisans programı olan alanlarda en fazla dört saat, tezli yüksek lisans yapılmayan alanlarda en fazla sekiz saat uzmanlık alan dersi açabilir. Danışman öğretim üyesi, yurt dışı kontenjandan kabul edilen doktora öğrencileri için tezli yüksek lisans programı olan alanlarda en fazla beş saat, tezli yüksek lisans yapılmayan alanlarda en fazla dokuz saat uzmanlık alan dersi açabilir. Öğrenciler, danışmanı tarafından açılan uzmanlık alan dersini almak zorundadır.” Şeklinde değiştirilmiştir.
22. maddesinin beşinci fıkrası “(5) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite içinden veya dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olmalıdır. İkinci tez danışmanı, tez konusunun enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanmasından sonra atanır.” Şeklinde değiştirilerek maddeye “(7) Öğrencinin danışman değişikliği talebinde; mevcut danışman öğretim üyesinin geçerli bir mazeret sunmaksızın feragat etmemesi durumunda, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının gerekçeli teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yeni danışman atanabilir.” Fıkrası eklenmiştir.
27. maddesinin başlığı “Ders ve tüm sınav başarı notlarına itiraz” olarak değiştirilmiş ve aynı maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesi “Değerlendirmeye esas olan tüm başarı notlarına itiraz, ilanı takip eden üç iş günü içinde resmî olarak ilgili enstitüye yapılır.” Şeklinde değiştirilmiştir.
29. maddesinde yapılan değişiklik ile programdaki bilimsel hazırlık dersleri kredi toplamı en fazla 30 iken, 20 olarak değiştirilmiş, aynı fıkranın birinci cümlesinden sonra gelmek üzere “Öğrencinin, asgari kredi şartını sağlaması ve anabilim dalı başkanının uygun teklifi halinde başarısız olan dersleri silinir ve bilimsel hazırlık programını başarmış sayılır.” Cümlesi eklenmiştir.
35. maddesinin beşinci fıkrasının üçüncü cümlesi “Azami süreler içerisinde tez savunma sınavına girerek tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenciye, sınav tarihinden itibaren verilecek en fazla üç aylık süre, azami süreyi aşıyorsa azami süreye dâhil edilmez. Üç ay içinde gereken düzeltmeleri yapan öğrenci tezini aynı jüri önünde yeniden savunur.” Şeklinde değiştirilmiştir.
47. maddesinin ikinci fıkrası “(2) Derslerini, seminerini, kredisini ve AKTS kredisini başarıyla tamamlamak şartıyla yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılın; lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler ise en erken beşinci, en geç yedinci yarıyılın sonunda yeterlik sınavına girmek üzere başvurmak zorundadır. Başvurmayan ya da başvurmuş olmasına rağmen sınava girmeyen öğrenci, yeterlik sınav hakkını kullanmış ve başarısız olmuş sayılır.” Şeklinde, altıncı fıkrası “(6) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, başarısız olduğu yazılı ve/veya sözlü aşamalardan bir sonraki yarıyılda tekrar aynı jüri tarafından sınava alınır. Jüri üyelerinin altı aydan fazla süreli yurt dışı görevlendirmesi olması, vefatı, emekliye ayrılması, sağlık raporu olması ve mazeretlerini belgelemesi koşuluyla, Doktora Yeterlik Komitesi, yeni jüri üyesi önerir. Bu sınava da girmeyen ya da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
48. maddesinin yedinci fıkrasının sonuna “Tez süreci devam ederken, tez adı ve konusunun tez izleme komitesi tarafından değiştirilmesi halinde öğrenci yeniden tez önerisi savunması yapar ve en az üç tez izleme komitesi raporunu süreleri içinde sunar. Tez önerisi ile ilgili dördüncü fıkra hükmü uygulanır.” Cümlesi eklenmiş, sekizinci fıkranın (a) bendi “a) Alanı veya tezi ile ilgili, ilk yazarının kendisinin olduğu en az bir makaleyi veya alanı ile ilgili yer aldığı en az üç makaleyi SCI, SSCI, AHCI, SCI-Expanded, ESCI, Scopus veri tabanında, ÜAK tarafından belirlenen alan indekslerinde veya TR-dizinde taranan ulusal veya uluslararası hakemli bir dergide yayımlaması veya yayıma kabul yazısını enstitü yönetim kuruluna sunmak (Tez danışmanları bu yayımlarda ortak yazar olarak yer alabilir. İlgili yayımlarda, Üniversitenin adının geçmesi şartı aranır).” Şeklinde değiştirilmiştir.
49. maddesinin ikinci fıkrasının sonuna “Tez sonuçlanana kadar periyotları dâhilinde tez izleme komitesi raporlarının sunulmaya devam edilmesi gerekmektedir.” Cümlesi eklenmiş, altıncı fıkrasının beşinci cümlesi “Azami süreler içerisinde tez savunma sınavına girerek tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenciye tanınacak en fazla altı aylık süre, azami süreyi aşıyorsa azami süreye dâhil edilmez. Altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yapan öğrenci, tezini aynı jüri önünde yeniden savunur.” şeklinde değiştirilmiştir.
İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Efix Ödeme Hizmetleri A.Ş.’nin Faaliyet İzni Kapsamının Genişletilmesine İlişkin Karar ile; 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un 12. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), ödeme aracı kabulü ile sınırlı olacak şekilde (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen ödeme hizmetini sunmasının onaylanmasına karar verilmiştir.
- İstanbul Ödeme ve Elektronik Para A.Ş.’nin Faaliyet İzni Kapsamının Genişletilmesine İlişkin Karar ile; 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un 12. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (e) bentlerinde belirtilen ödeme hizmetlerini ve Kanun’un 18. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen elektronik para ihracı faaliyetini sunmasının onaylanmasına karar verilmiştir.
- Paragram Ödeme Kuruluşu A.Ş.’nin Faaliyet İzni Kapsamının Genişletilmesine İlişkin Karar ile; 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un 12. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), ödeme aracı kabulü ile sınırlı olacak şekilde (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen ödeme hizmetini sunmasının onaylanmasına karar verilmiştir.
- Sipay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’nin Faaliyet İzni Kapsamının Genişletilmesine İlişkin Karar ile; 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un 12. maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (g) bentlerinde belirtilen ödeme hizmetlerini sunmasının onaylanmasına ve anılan hizmetlerin ödeme hizmeti sunmak ve elektronik para ihraç etmek üzere faaliyet izni kapsamına alınmasına karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 08.03.2023 Tarihli ve 2019/13338 Başvuru Numaralı Kararında başvuru, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlandığı gerekçesiyle göreve başlatılmama işlemine karşı açılan iptal davasında adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkin başvurunun otuz günlük süre içinde yapılıp yapılmadığına ilişkindir. Somut olayda yargılama sürecinde nihai karar olan Bölge İdare Mahkemesi ilamına ilişkin olarak UYAP evrak işlem kütüğü üzerinde yapılan incelemede ilgili kararın başvurucu tarafından 27.03.2019 günü saat 18.09’da açılarak okunduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bireysel başvuru konusu yargılama sürecine ilişkin nihai karardan 27.03.2019 tarihinde haberdar olduğu anlaşılan başvurucunun otuz günlük bireysel başvuru süresinin son günü olan 26.04.2019 tarihinden sonra 30.04.2019 tarihinde gerçekleştirdiği ve herhangi bir mazeret de sunmadığı bireysel başvurunun süre aşımı nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.