22.05.2023 tarihli ve 32198 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Yalova Üniversitesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan tanım “AGNO: Ağırlıklı Genel Not Ortalamasını,” şeklinde değiştirilmiştir.

5. maddesinin üçüncü fıkrası, 12. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkrası ve 23. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

9. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bu” ibaresi “ilgili” şeklinde değiştirilmiştir.

11. maddesinin birinci fıkrası “Eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Güz ve bahar yarıyıllarının her birinin normal süresi on dört haftadır. Yarıyıl/yıl sonu sınavları bu süreye dâhil değildir. Gerekli hallerde bu süre Senatoca uzatılabilir. Eğitim-öğretim yılının başlama, bitiş ve sınav tarihlerini de içeren akademik takvim her akademik yılın başlamasından önce Senato tarafından belirlenir ve ilan edilir. Senato tarafından akademik birimlere mahsus ayrı bir akademik takvim ilan edilebilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

12. maddesinin birinci fıkrası “Öğrenciler, yabancı dil hazırlık sınıfında geçen süreler hariç, kaydolduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.” Şeklinde değiştirilmiştir.

13. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “yer alan” ibaresinden sonra gelmek üzere “almakla yükümlü olduğu” ibaresi eklenmiştir.

14. maddesi (1) Bir dersin kredisi; öğrencilerin, o ders için ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenmiş olan öğrenme kazanımları için gerekli çalışma yükünü ifade eder. Derslerin kredisi, öğrencilerin çalışma yükleri hesaplanarak AKTS kredisine göre belirlenir. Her dersin kredisi öğretim planında belirtilir. Dersin kredisi öğrencinin dönem çalışma yükü temel alınarak öğretim elemanı tarafından belirlenir ve ilgili bölüm/program kurulu tarafından öğretim planı ile birlikte Senato tarafından onaylanır. Bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda alacağı eğitim-öğretim çalışmaları yükü öğretim planında gösterildiği kadardır.

(2) Bir eğitim-öğretim yılında ders ve uygulamaların toplamı 60 AKTS kredisi; normal eğitim-öğretim süresi dört yıl olan fakültelerde dördüncü yılın sonunda 240 AKTS kredisi; beş yıl olan fakültelerde beşinci yılın sonunda 300 AKTS kredisi; altı yıl olan fakültelerde ise altıncı yılın sonunda 360 AKTS kredisidir.

(3) Yeni kayıt yaptıran öğrenciler, programlarının ilk iki yarıyılında veya ilk akademik yılında açılan dönemlik AKTS yükünü tamamlayacak kadar seçmeli dersler ile bütün zorunlu dersleri almak zorundadır. Bir öğrencinin, üçüncü yarıyılından itibaren her dönemde alacağı normal AKTS kredi yükü, öğrencinin kayıtlı olduğu programında belirtilen yüktür. Yıllık planda öğrenim gören öğrenciler için AKTS kredi yükü ilgili akademik yılın güz ve bahar yarıyıllarının toplamı kadardır.

(4) Dönemlik planda öğrenim gören öğrenciler için üçüncü yarıyılın başından itibaren öncelikle alt dönem derslerini almak şartı ile öğrencinin AGNO’su;

a) 1,80’in altında ise dönemsel ders yükü kadar derse,

b) 1,80 ile 2,49 arasında ise 42 AKTS kredisi yükü kadar derse,

c) 2,50 ile 2,99 arasında ise 45 AKTS kredisi yükü kadar derse,

ç) 3,00 ve üzerinde ise AKTS sınırlaması olmaksızın istediği kadar derse,

kayıt yaptırabilir.

(5) Yıllık planda öğrenim gören öğrenciler için ikinci yılın başından itibaren öncelikle alt dönem derslerini almak şartı ile öğrencinin her güz dönemi başında AGNO’su;

a) 1,80’in altında ise dönemsel ders yükü kadar derse,

b) 1,80 ile 2,49 arasında ise 84 AKTS kredisi yükü kadar derse,

c) 2,50 ile 2,99 arasında ise 90 AKTS kredisi yükü kadar derse,

ç) 3,00 ve üzerinde ise AKTS sınırlaması olmaksızın istediği kadar derse,

kayıt yaptırabilir.

(6) Üçüncü yarıyılın başından itibaren öğretim planına göre almakla yükümlü olduğu bütün dersler ile varsa üstten aldığı dersleri de almış ve başarmış olmak kaydıyla, AGNO’su 3,00 ve üzerinde olan öğrenciler bir üst sınıftan derse kayıt yaptırabilir.

(7) Bu maddede belirtilen esaslara göre kayıt yaptıracak öğrenciler; kayıt yaptırmak istedikleri derslere öncelikle alt dönemdeki dersleri seçerek 28. maddedeki esaslar çerçevesinde kayıt yaptırmak zorundadır.

(8) Öğrenciler, AKTS kredi değerleri az olmamak şartıyla; öncelikle kendi bölümünden, çakışması halinde fakültenin/yüksekokulun başka bölümlerinden veya Üniversitenin diğer bölümlerinden danışmanının onayı ve ilgili birim yönetim kurulu kararıyla ders seçebilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

15. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kredi” ibaresi “AKTS kredisi” şeklinde değiştirilmiştir.

16. maddesinin birinci fıkrası “Öğrenciler teorik derslerin %70’ine; uygulama, laboratuvar, atölye ve stüdyo çalışmalarının %80’ine katılmak zorundadır. Öğrencilerin derslere devamları, dersi veren öğretim elemanı tarafından izlenir. Devamsızlıkları nedeniyle sınavlara girme hakkı kazanamayan öğrencilerin listesi, yarıyıl/yıl sonu sınav döneminden önce sorumlu öğretim elemanı tarafından ilan edilir.” Şeklinde, üçüncü fıkrası “Devam şartı sağlanan ancak başarısız olunan derslerin tekrarında devam şartı aranmaz. Yaz öğretimine ilişkin devam durumu, ilgili yönerge ile belirlenir.” Şeklinde ve dördüncü maddesi “Devam zorunluluğuna ilişkin akademik birimlerin yönergelerinde özel düzenlemeler yapılabilir.” şeklinde değiştirilmiştir.

18. maddesinin birinci fıkrası “Öğrencinin bir dersteki başarısı, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde belirlenir. Buna göre öğrencinin dersteki başarı düzeyi yarıyıl/yıl içi sınavları ile yarıyıl/yıl içinde yapılan ödev, uygulama, laboratuvar ve benzeri çalışmalar, yarıyıl/yıl sonu sınavı sonuçları ve sınıfın genel başarı düzeyi de göz önünde bulundurularak belirlenir.” Şeklinde, ikinci fıkrası “Bir dersin yarıyıl/yıl içi değerlendirmelerinin toplam ağırlığı, dersi veren öğretim elemanı tarafından %40’tan az ve %60’tan çok olmayacak şekilde yarıyılın/yılın ilk iki haftası içinde belirlenir. Proje, laboratuvar ve uygulamaya dayanan derslerde dersin başarı notuna esas alınan yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavları ile yarıyıl/yıl içi çalışmalarının ağırlığı, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenir. Bu çerçevede bir dersin değerlendirilmesinde esas alınan; yarıyıl/yıl içi çalışmaları, yarıyıl/yıl içi sınavları ve yarıyıl/yıl sonu sınavının başarı notundaki ağırlıkları, dersi veren öğretim elemanı tarafından ilgili bölüm başkanlığına sunulur ve yarıyılın/yılın ilk iki haftası içinde öğrencilere bölüm başkanlığınca duyurulur.” Şeklinde, üçüncü fıkrası “Yarıyıl/yıl sonu sınavlarının tarihleri, ilgili bölüm başkanlığı ve dekanlık/müdürlükçe koordineli olarak belirlenir ve yarıyılın/yılın bitiminden en az on beş gün önce bölüm başkanlığınca ilan edilir.” Şeklinde, beşinci fıkrası “Sınav kağıtları, ilgili dersin öğretim elemanları veya bölüm başkanlığı tarafından en az iki yıl süre ile saklanır. İlgili birim amirinin talep etmesi halinde sınav evrakı, puanlamayı gösteren cevap anahtarı ve imzalı sınav sonuç tutanakları ile birlikte ilgili birim amirine teslim edilir. İlgili birim, sınav sonuç tutanaklarının elektronik ortamda teslim edilmesini isteyebilir.” Şeklinde, yedinci fıkrası “Sınav sonuçları; dersi veren öğretim elemanı tarafından akademik takvimde belirtilen süre içinde öğrenci bilgi sistemine girilerek ilan edilir. Yarıyıl/yıl içi sınav sonuçlarının ilan edilme süresi yarıyıl/yıl bitiş tarihini aşamaz.” Şeklinde ve dokuzuncu fıkrası “Yarıyıl/yıl sonu sınavında başarısız olunan dersler ve başarı durumu koşullu olan dersler için yarıyıl/yıl sonunda akademik takvimde ilan edilen tarihte bütünleme sınavları yapılır. Bütünleme sınavında alınan not, yarıyıl/yıl sonu sınav notu olarak değerlendirilir. Bütünleme sınav notu, yarıyıl/yıl içi notlarıyla birlikte değerlendirilerek 21. madde hükümleri çerçevesinde dersin harf notu verilir. Yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavları için ayrıca mazeret sınavı yapılmaz.” şeklinde değiştirilmiştir.

19. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “beş gün” ibaresi “üç iş günü” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya “Tekrar itiraz halinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.” cümlesi eklenmiştir.

20. maddesinin birinci fıkrası “Yarıyıl içi sınavlarına mazereti nedeniyle katılamayan öğrencinin, mazeretinin kabulüne ilişkin ilke ve esaslar ilgili birimler tarafından belirlenir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

21. maddesinin birinci fıkrası “Öğrencinin bir dersteki başarı notu, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde aşağıdaki başarı notlarından birisine dönüştürülür:

Başarı Notu               Katsayısı                Başarı Derecesi

AA                          4,00                Başarılı (mükemmel)

BA                          3,50                    Başarılı (pekiyi)

BB                          3,00                       Başarılı (iyi)

CB                          2,50                      Başarılı (orta)

CC                          2,00                    Başarılı (geçer)

DC                          1,50                      Şartlı Başarılı

DD                          1,00                      Şartlı Başarılı

FD                          0,50                         Başarısız

FF                          0,00                        Başarısız ”

şeklinde ve üçüncü fıkrasının (ç) bendi “GM: Öğrencinin girmediği yarıyıl sonu sınavları dolayısı ile verilir.” şeklinde değiştirilmiştir.

22. maddesinin birinci fıkrası “Ağırlıklı not ortalamaları; öğrencinin kaydolduğu ve not ortalaması hesabına giren her bir dersten aldığı başarı notunun katsayısı ile o dersin AKTS kredi değeri çarpımları toplamının, derslerin AKTS kredi değerlerinin toplamına bölünmesiyle bulunur. Bu işlem bir yarıyılda alınan dersler için yapıldığında ağırlıklı yarıyıl sonu not ortalaması, bir akademik yılda alınan dersler için yapıldığında ağırlıklı yıl sonu not ortalaması, Üniversiteye girişten itibaren alınan tüm dersleri kapsayacak şekilde yapıldığında ise AGNO elde edilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

24. maddesi başlığı “Onur ve yüksek onur öğrencileri” olmak üzere “(1) Her yıl sonunda, en az o yılın AKTS kredi yükü kadar derse kayıt yaptıran ve o yıla ait ağırlıklı yıl sonu not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olan öğrenci onur öğrencisi, 3,50 ve daha yüksek olan öğrenci ise yüksek onur öğrencisi sayılır. Ancak, bu öğrencilerin öğrenimleri süresince herhangi bir yılda disiplin cezası almaması ve almış olduğu tüm derslerden başarılı olmaları gerekir.

(2) Yatay geçiş yolu ile Üniversiteye kayıt yaptırmış olan öğrenciler de disiplin cezası almamış olmaları ve yukarıdaki not ortalamalarını sağlamaları şartıyla onur veya yüksek onur öğrencisi olmaya hak kazanır.

(3) Akademik izin dışında ek süre kullanan öğrenciler onur ve yüksek onur öğrencisi olamaz.

(4) Onur ve yüksek onur öğrencileri her yıl sonunda ilgili müdürlükçe ilan edilir ve kendilerine başarı belgeleri verilir.” şeklinde değiştirilmiştir.

25. maddesinin ikinci fıkrası “Daha önce bir yükseköğretim programında tam zamanlı öğrenci olarak kayıtlı olan ve öğrenci seçme ve yerleştirme sistemi ile Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce almış ve başarmış oldukları derslerden muafiyet isteğinde bulunabilir. Bunun için öğrencilerin Üniversiteye ilk kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren on beş gün içinde; not durum belgesi, ders içerikleri ve taleplerini içerir bir dilekçe ile ilgili dekanlığa/müdürlüğe başvurmaları gerekir. Öğrencilerin önceki yükseköğretim kurumunda başarılı oldukları ve eşdeğerliliği ilgili kurullar tarafından kabul edilen derslerden daha önce almış oldukları notlar, 21. madde hükümleri ve Senato tarafından kabul edilen esaslar çerçevesinde başarı notuna dönüştürülür. Öğrenci, isteği halinde o dersi/dersleri yeniden alır. Bu şekilde eşdeğerliliği kabul edilen ders sayısına göre, azami öğrenim süresinden kaç yarıyıl düşüleceği de ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ilgili kurulların kararında belirtilir.” Şeklinde, üçüncü fıkrası “Üniversiteye kurumlar arası veya yurt dışı yatay geçiş yoluyla kayıt yaptıran öğrencilerin, önceki yükseköğretim kurumunda başarılı oldukları ve eşdeğerliği ilgili kurullar tarafından kabul edilen derslerden daha önce almış oldukları notlar, 21. madde hükümleri ve Senato tarafından kabul edilen esaslar çerçevesinde başarı notuna dönüştürülür.” Şeklinde değiştirilmiştir.

27. maddesi “Üniversitenin lisans programları ile diğer lisans programları veya ön lisans programları arasında ilgili bölümlerin ve fakülte/yüksekokul kurullarının önerisi üzerine Senatonun onayı ile çift anadal programı açılabilir. Öğrenciler, istekleri halinde Üniversite bünyesinde bulunan fakülte veya yüksekokullarda ilgili kurulların kabul ettiği başka bir lisans öğrenimini aynı zamanda başarı ile tamamladıkları zaman ikinci bir lisans diploması alabilir. Başarı sıralaması şartı aranan programlarda çift anadal yapmak isteyen öğrencinin; kaydolduğu yılda Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen, ilgili programa yerleştirmede esas alınan puan türündeki başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekir. Bununla ilgili diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.” şeklinde değiştirilmiştir.

28. maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (ç) bentleri “b) Bir dersten FF, FD, DZ veya BZ notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda tekrar almak zorundadır.

c) Devam koşulu olan derslerin çakışması durumunda öncelikle en alt sınıfın dersi alınır.

ç) Öğrenciler, AGNO’sunu yükseltmek amacıyla öğretim süresi boyunca daha önce aldığı dersleri tekrar edebilir, bu durumda alınan en son not hesaba katılır.” Şeklinde, üçüncü fıkrası “Birinci fıkrada belirtilen ders tekrarlarında 14. maddede belirtilen AKTS kredisi sınırlarına uyulması zorunludur.” Şeklinde ve dördüncü fıkrası “Ders tekrarı yapılan yarıyıllar/yıllar öğretim süresine dahildir.” şeklinde değiştirilmiştir.

29. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “2.00 GNO’yu” ibaresi “2,00 AGNO’yu” şeklinde değiştirilmiştir.

30. maddesi “Normal öğrenim ve yaz okulu süresi içinde öğretim planlarında gösterilmiş olan derslere yazılıp, derslerin devam koşullarını yerine getirmiş ve mezuniyet aşamasına gelmiş öğrencilerden staj, proje, uygulama ve bitirme çalışması hariç olmak üzere tek dersten başarısız olanlara süre kayıplarını önlemek amacıyla her yarıyıl sonunda, dersin açıldığı döneme bakılmaksızın tek ders sınavı açılır. AGNO’su 2,00’ın altında olan öğrenciler şartlı başarılı oldukları DC ve DD harf notlu derslerden de tek ders sınavlarına girebilir. Tek ders sınavlarının mazeret sınav hakkı yoktur. Başarı notu hesaplamasında yıl içinde o dersle ilgili yarıyıl/yıl içi sınav notu ve diğer notlar değerlendirmeye alınmaz.

(2) Tek ders sınavı, yarıyıl/yıl sonu sınav sonuçlarının ilanından sonra takip eden dönem başlamadan önce akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılır.” Şeklinde değiştirilmiştir.

31. maddesinin birinci fıkrası Açık öğretim hariç olmak üzere başka bir yükseköğretim kurumunda lisans öğrencisi olarak kayıtlı öğrenci olduğu belirlenen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

32. maddesinin birinci fıkrası “Bir öğrenciye, kayıtlı olduğu programdaki tüm zorunlu dersler ile normal lisans öğrenim süresi sonundaki asgari AKTS kredisi yükünü tamamlayacak kadar seçimlik dersleri başarıyla tamamlayarak AGNO’sunun en az 2,00 olması ve varsa stajlarını başarıyla tamamlamış olması kaydıyla lisans diploması verilir.” Şeklinde ve ikinci fıkrası “Bir öğrenciye, kayıtlı olduğu lisans programının ilk dört yarıyılında veya ilk iki yılında almak zorunda olduğu dersleri başarı ile tamamlayarak AGNO’sunun en az 2,00 olması ve devam ettiği lisans programından kaydını sildirmesi koşullarıyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ön lisans diploması verilebilir.” şeklinde değiştirilmiştir.

35. maddesinin ikinci fıkrası “Akademik izin isteklerinin yarıyıl/yıl başında ilk on iş günü içinde yapılması esastır. Ani hastalık ve beklenmedik haller dışında bu süreler bittikten sonra yapılacak başvurular işleme konulmaz.” Şeklinde, üçüncü fıkrası “Öğrencilere; her defasında en fazla iki yarıyıl veya bir akademik yıl olmak üzere, toplam dört yarıyıla veya iki akademik yıla kadar akademik izin verilebilir.” Şeklinde, beşinci fıkrası “Sağlık nedenleriyle bir yarıyıldan fazla veya en az bir yıl akademik izinli sayılan öğrenci; izinli olduğu dönemde kayıt yaptırmak istediğinde, öğrenimine devam edebileceğini belgeleyen bir sağlık raporu ibraz etmek şartıyla ilgili kurulların kararıyla kaydını yaptırabilir. Diğer nedenlerle bir yarıyıldan fazla veya en az bir yıl akademik izinli sayılan öğrenci izinli olduğu dönemde kayıt yaptırmak istediğinde yazılı olarak başvurduğu takdirde ilgili kurulların kararıyla kayıt yaptırabilir.” Şeklinde v e altıncı fıkrası “Tabii afetler, tutukluluk, mahkûmiyet ve askerlik tecilinin kaldırılması gibi önceden bilinemeyen nedenlerle yarıyıl/yıl içinde veya sınav döneminde öğrenciye izin verilebilir. Yarıyıl/yıl içinde izin verilmesi halinde öğrenci, yarıyıl/yıl başından itibaren izinli sayılır. Sınav dönemi başında veya sınav dönemi içinde izin alındığında, bu izin verildiği tarihten itibaren geçerli olup, öğrencinin izin tarihini izleyen veya o tarihte devam eden sınav dönemindeki hakları saklı kalır. Bu haklar iznin bitimini izleyen ve o dersin sınavının açılacağı ilk sınav döneminde kullanılır.” Şeklinde değiştirilmiştir.

İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir

Share.
Exit mobile version