24.05.2023 tarihli ve 32200 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Ücretsiz Seyahat Kapsamında Yapılacak Gelir Desteği Ödemesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin 6. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “2250” ibaresi “3375” olarak; (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “2992,5” ibaresi “4500” olarak, (2) numaralı alt bendinde yer alan “2250” ibaresi “3375” olarak, (3) numaralı alt bendinde yer alan “1800” ibaresi “2700” olarak değiştirilmiştir. İşbu yönetmelik 01.07.2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • Anayasa Mahkemesinin 16.02.2023 Tarihli ve E: 2021/92, K: 2023/27 Sayılı Kararında iptal talebi; 7330 Sayılık Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun’un 3. Maddesinin, 5. Maddesinin, 6. Maddesinin (3) numaralı fıkrasında yer alan “…kamu görevlilerine…” ibaresinin ve 7. Maddesinin (1) numaralı fıkrasının dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci cümlelerinin; Anayasa’nın 2., 7., 10., 53., 55., 128. Ve 165. Maddelerine aykırılığına ilişkindir. 3. Madde bakımından; açık, net ve anlaşılır düzenlendiğinden belirlilik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırılık teşkil etmediğine karar verilerek iptal talebinin reddine karar verilmiştir. 5. Madde bakımından; kuralla kamu yararı dışında bir amaç gözetildiği söylenemeyeceği gibi bu husus kanun koyucunun takdir yetkisinde kaldığından iptal talebinin reddine karar verilmiştir. 6. Maddesinin (3) numaralı fıkrasında yer alan “…kamu görevlilerine…” ibaresi bakımından; farklı muamele ile güdülen amaç ile öngörülen araç arasında uygun bir denge kurulduğundan muamelenin ölçülü olduğu ve dolayısıyla eşitlik ilkesine aykırı bir husus bulunmadığından iptal talebinin reddine karar verilmiştir. 7. Maddesinin (1) numaralı fıkrasının dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci cümleleri bakımından; şirket organlarının düzenlemesine bırakılan konularda kanuni çerçeve çizildiğinden yasama yetkisinin devredilemezliği ilkesine aykırı yönü olmadığına ve dolayısıyla iptal talebinin reddine karar verilmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 05.04.2023 Tarihli ve E: 2023/44, K: 2023/71 Sayılı Kararında iptal talebi; 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçici 4. Maddesinin ikinci cümlesinde yer alan “…tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez.” İbaresinin Anayasa’nın 2. Ve 10. Maddelerine aykırılığına ilişkindir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar verilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçileceği ve bu maddenin yürürlük tarihinden önce işlenen söz konusu kabahatler için idari para cezası verilmeyeceği öngörülmüşken tahsil edilmiş olan idari para cezalarının ise iade edilmeyeceğinin öngörülmesi, muhataplar arasında oluşturulan farklı muamele nesnel ve makul bir temele dayanmadığından kuralın mülkiyet hakkı bağlamında eşitlik ilkesine aykırı olduğuna, Anayasa’nın 10. Ve 35. Maddelerine aykırı olduğundan iptaline karar verilmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 27.10.2022 Tarihli ve 2018/466 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; terör saldırısından kaynaklana manevi zararların tazmin edilmesi talebiyle açılan davada usule ilişkin imkanlar bakımından zayıf düşürülme nedeniyle adil yargılanma hakkının unsurlarından olan hakkaniyete uygun yargılanma hakkı kapsamında silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama ilkelerinin ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Mahkeme kararının gerekçesinin dayandırıldığı hususa yönelik olarak başvurucu tarafından ileri sürülen ve karar sonucunu etkileyebilecek nitelikteki iddialar hakkında Mahkemece hiçbir araştırma ve değerlendirme yapılmaması, olayın meydana gelme şekline ilişkin olarak idarenin anlatımına üstünlük tanınarak hüküm kurulması başvurucunun davalı idareye nazaran zayıf bir konuma düşürülmesi sonucunu doğurmuştur. Yargılamadaki bu eksiklik başvurucunun istinaf talebi üzerine Bölge İdare Mahkemesinde de telafi edilememiştir. Açıklanan gerekçelerle adil yargılanma hakkının unsurlarından olan hakkaniyete uygun yargılanma hakkı kapsamındaki silahların eşitliği ve çekişmeli yargılama ilkelerinin ihlal edildiğine karar verilmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 12.04.2023 Tarihli ve 2018/5640 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; kollukta ifade alma işlemleri sırasında başvurucunun kendi seçtiği müdafiyle görüşememesi nedeniyle müdafi yardımından yararlanma hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Mahkumiyet kararının gerekçesinde başvurucunun kollukta verdiği kendini suçlayıcı beyanlarına delil olarak dayanılmış olmasına rağmen ifade alma işlemleri sırasında Baro tarafından atanan avukatın kendisine etkili hukuki yardımda bulunmadığı yönündeki iddiaları karşısında yargı makamlarında sessiz kalınması nedeniyle yargılamanın bir bütün olarak adilliğinin zedelendiği sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla, hakkaniyete uygun yararlanma hakkıyla bağlantılı olarak müdafi yardımından yararlanma hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 12.04.2023 Tarihli ve 2019/6722 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; tutuklu olarak yargılanan sanığın (başvurucunun) resen görevlendirilen müdafi ile ceza infaz kurumunda görüşememesi nedeniyle müdafi yardımından yararlanma hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Yargılamanın tamamında bulunan ve müdafi seçebilecek maddi imkana sahip olmayan başvurucuya müdafinin hukuki yardımından etkili bir şekilde yararlanma imkanı sağlanmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu koşullarda mahkemece izlenen yöntemin başvurucunun müdafi yardımından yararlanma hakkından kaynaklanan menfaatlerini koruyan güvenceler içermediği açıktır. Bu durum, yargılamanın bir bütün halinde adil olmaktan çıkmasına neden olmuştur. Dolayısıyla 36. Maddede güvence altına alınan müdafi yardımından yararlanma hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.
Share.
Exit mobile version