25.05.2023 tarihli ve 32201 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • 7297 Sayılı Karar ile; küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tanımlanmasına, niteliklerine, sınıflandırılmasına ve uygulamalarına ilişkin usul ve esaslara ilişkin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği’nin yürürlüğe konulmasına karar verilmiştir.
  • Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin 1. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Kanunlarla ilgili mevzuatta” ibaresi “Kanunların ilgili alt düzenlemelerinde” şeklinde değiştirilmiştir.

3. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (ı) bendinde yer alan “Kişinin uzaktan” ibaresi “Uzaktan” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“a) Açık rıza: Belirli bir konuya ilişkin bilgilendirmeye dayanan ve özgür iradeyle açıklanan rızayı,”

“g) Kişi: Uzaktan kimlik tespiti yapılacak gerçek kişiyi, gerçek kişi taciri veya tüzel kişiyi temsile yetkili gerçek kişiyi ya da gerçek kişileri,”

“k) Gerçek faydalanıcı: 09.01.2008 tarihli ve 26751 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte tanımlanan gerçek faydalanıcıyı,

l) Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS): 19.12.2012 tarihli ve 2012/4093 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ticaret Sicili Yönetmeliğinde tanımlanan Merkezi Sicil Kayıt Sistemini,

m) Ticaret Sicili Gazetesi: Ticaret Sicili Yönetmeliğinde tanımlanan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesini,

n) Tüzel kişi: 13.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen ticaret şirketlerini,”

maddesine “(9) Uzaktan kimlik tespiti süreci, 18.06.2016 tarihli ve 29746 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bankacılık Hizmetlerinin Erişilebilirliğine Dair Yönetmeliğin 4. maddesine uygun şekilde tasarlanır. Bu Yönetmelikte yer verilen kontroller, engelli kişilerin engel durumuna göre tesis edilir.

(10) Engelli kişilerin uzaktan kimlik tespitinin görüntülü görüşme aşamasında ihtiyaç olması durumunda üçüncü bir kişiden yardım alınabilir. Müşteri temsilcisi, yardımda bulunacak üçüncü kişinin ve bu kişinin sunacağı kendi kimlik belgesinin ön ve arka yüzünü gösteren fotoğraflar ve/veya ekran görüntülerini oluşturur.” Fıkraları eklenmiştir.

6. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kişi” ibaresi “sürekli iş ilişkisi tesis edilecek kişi veya tüzel kişi” şeklinde değiştirilmiştir.

7. maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“Tüzel kişinin kimlik tespiti sürecinde kişinin ve temsil yetkisinin doğrulanması

MADDE 7/A- (1) Tüzel kişinin kimliğinin tespit edilmesini teminen; kişinin bu Yönetmelik uyarınca kimlik tespiti yapılır ve tüzel kişiyi temsile yetkili olduğu doğrulanır. Tüzel kişiyi temsile yetkili birden fazla kişinin bulunması durumunda bu doğrulamanın farklı zamanlarda yapılması mümkündür. Kişinin, hâlihazırda aynı bankanın müşterisi olması ve BSEBY’de düzenlenen internet bankacılığı ya da mobil bankacılık dağıtım kanallarından herhangi birinde oturum açması ile kişinin kimliğinin tespit edilmesi halinde, 7. maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarının gereği yerine getirilmiş sayılır.

(2) Kişinin temsil yetkisi, kişiden alınan bilgilerin MERSİS ve/veya Ticaret Sicili Gazetesinden edinilen güncel bilgiler ile eşleştirilmesi suretiyle doğrulanır.

(3) Banka tarafından ihtiyaç duyulması halinde, müşteri temsilcisi, kişi tarafından sunulan ve kişinin tüzel kişiyi temsile yetkili olduğunu gösteren imza sirkülerinin bir örneğini alır. İmza sirkülerinden alınan imza örneği, kişinin kimlik belgesinde ve/veya MERSİS’te bulunan imza örneği ile karşılaştırılır. Ayrıca, imza sirkülerinin mevcudiyeti, üzerindeki tarih ve yevmiye numarası kullanılmak suretiyle teyit edilir.

Tüzel kişinin kimlik tespitinde kullanılacak bilgilerin doğrulanması

MADDE 7/B- (1) Tüzel kişinin kimliğinin tespit edilmesini teminen; tüzel kişiye ilişkin kişiden edinilen bilgilerin, MERSİS, Ticaret Sicili Gazetesi ve Gelir İdaresi Başkanlığının veri tabanından sorgulama yapılmak suretiyle alınan güncel bilgiler ile eşleştiği teyit edilir.

Tüzel kişinin kimlik tespitinde gerçek faydalanıcının tanınması

MADDE 7/C- (1) Tüzel kişinin kimlik tespiti sürecinde; tüzel kişinin gerçek faydalanıcısının ortaya çıkarılması için gerekli tedbirler alınır.”

8. maddesinin beşinci fıkrası “(5) Uzaktan kimlik tespitinin görüntülü görüşme aşamasının sonunda kişinin verilecek bankacılık hizmetleri hakkında bilgilendirilmesi ve gerçek kişinin, gerçek kişi tacirin veya tüzel kişinin banka müşterisi olacağını kabul ettiğine ilişkin kişiden sözlü onay alınması ile süreç tamamlanmış olur.” Şeklinde değiştirilmiştir.

11.bmaddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kişilere” ibaresi “Müşteriye” şeklinde değiştirilmiştir.

12. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan “Müşterinin” ibaresi “Kişinin” şeklinde değiştirilmiştir.

Beşinci bölümünün başlığı “Çeşitli ve Son Hükümler” şeklinde değiştirilmiş ve aynı bölüme “Yapay zeka temelli uygulamalar” başlıklı “Bu Yönetmelikte müşteri temsilcisinin yapacağı ifade edilen işlemlerin yapay zekâ temelli yöntemler ile yapılabilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye Kurul yetkilidir.” Ek madde eklenmiştir.

İşbu yönetmelik 01.06.2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.

  • 2023 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ ile; kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesilmelerine veya vekaletle kesilmelerine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi, alınacak tedbirler ve bu konulara ilişkin diğer hususlar düzenlenmiştir. İşbu tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ ile; 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler dolayısıyla 08.02.2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edilen olağanüstü hal kapsamında genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, konutu ve/veya işyeri yıkılan, acil yıkılacak olan, ağır veya orta hasarlı hale gelen elektrik ve/veya doğal gaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedellerinin terkin edilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. İşbu tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Depremden Zarar Gören İllerde Deniz ve İçsularda Avcılık Yapan Balıkçıların Desteklenmesi Hakkında 2023/30 Sayılı Tebliğ ile; 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerdeki deniz ve içsularda avcılık yapan balıkçı gemisi sahiplerinin, gerçekleştiremedikleri avcılık faaliyetinden dolayı oluşan gelir kayıplarının karşılanması ve avcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini temin etmek amacıyla yapılacak desteklemelerin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. İşbu tebliğ, 06.02.2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 23.02.2023 Tarihli ve 2020/20854 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; kesinleşen hükmü değiştirecek şekilde tavzih kararı verilmesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Bölge Adliye Mahkemesinin, usul kanununda istisnai ve ancak haklı nedenlerin ortaya konulması hallerinde başvurulacak bir yol olan tavzih müessesesini kanunun kesin olarak belirlediği sınırları aşarak sözleşmenin kapsamının yeniden belirlenmesinde olağan bir yol olarak işlettiği anlaşılarak, hükmün öngörülemez biçimde yorumlanması sonucunda kesin hükmün dokunulmazlığı ilkesinden yararlanan bir mahkeme kararının kapsamının daraltacak şekilde yeniden hüküm kurulmuş olması nedeniyle yargılamanın hakkaniyetinin zedelendiği sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.
  • Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu Kararı (E: 2021/4, K: 2023/1) kapsamında; yanında katıldığı tarafın kanun yollarına başvurmaması nedeniyle müdahilin, tarafın işlem ve açıklamalarına açıkça aykırı olmamak şartıyla tek başına kanun yollarına başvurabileceği ve ilgili yargı merciince başvuru dilekçesinin bilgisine sunulmak üzere yanında katıldığı tarafa tebliğ edilmesi gerektiği yönünde içtihatlar birleştirilmiştir.
Share.
Exit mobile version