08.07.2023 tarihli ve 32242 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
• Homeopatik Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği ile homeopatik tıbbi ürünlerin istenen etkililik ve güvenliliğe ve gereken kaliteye sahip olmalarını sağlamak üzere, ruhsatlandırma, ambalajlama ve dağıtım işlemlerinde uygulanacak usul ve esaslar ile ruhsatlandırılmış homeopatik tıbbi ürünlere ilişkin uygulamalar belirlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Lokman Hekim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmeliğin adı “Lokman Hekim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” şeklinde değiştirilmiş, 4. maddesinin birinci fıkrasında yer alan (ö) ve (t) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.
5. maddesinin beşinci fıkrası “(5) YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile ÖSYM tarafından bunlara eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarına ait puanlar YÖK tarafından belirlenen süre içerisinde geçerlidir. Lisansüstü programa başvurulan tarihte geçerlik süresinin dolmamış olması gerekir. Başvuru tarihinde geçerli olan belge, programa kayıt tarihinde de geçerli sayılır.” Şeklinde, 7’nci fıkrası “(7) Türkçe lisansüstü programlara başvuran yabancı uyruklu öğrencilerden Türkçe Yeterlik Belgesi istenir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
13. maddesinin birinci fıkrasına “d) Yabancı uyruklu adaylarla lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların doktora programlarına yapacakları başvurularda, ALES sonucu yerine, ALES’e eşdeğer kabul edilen (GRE, GMAT ve benzeri) ve YÖK tarafından ilan edilen eşdeğer puanlar da kabul edilir.” bendi eklenmiş, aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “adayların” ibaresinden önce gelmek üzere “Türk ve yabancı uyruklu” ibaresi eklenmiştir.
19. maddesinin birinci fıkrası “(1) Üniversite içindeki başka bir Enstitü Ana Bilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş başvurusunun, ilgili Ana Bilim dalının olumlu ve gerekçeli görüşü alınarak Senato tarafından belirlenen kabul koşullarına uygunluğu incelenir ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulunca karara bağlanır. Tezli yüksek lisansta en geç üçüncü yarıyılın sonuna kadar, doktorada yeterlik sınavına kadar yatay geçiş yapılabilir. Öğrenci öğrenim gördüğü programda ancak bir kez yatay geçiş yapabilir. Ders transferi, 18. madde kapsamında gerçekleştirilir. Ders muafiyetleri ilgili Enstitü Ana Bilim Dalının kararı ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile karara bağlanır.” şeklinde değiştirilmiştir.
36. maddesinin üçüncü fıkrasının üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye “(4) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı, ilgili Enstitü Ana Bilim Dalı Akademik Kurulu önerisi ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla atanabilir. Atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu içinden veya dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.” fıkrası eklenmiştir.
44. maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan “Doktora” ibaresi “Diş Hekimliği, Eczacılık ve Tıp Fakülteleri Ana Bilim Dalları hariç, doktora” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrası “(3) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı, ilgili Enstitü Ana Bilim Dalı Akademik Kurulu önerisi ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla atanabilir. Atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu içinden veya dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.” şeklinde değiştirilmiştir.
45. maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddenin beşinci fıkrası “(5) Doktora Yeterlik Sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Yazılı sınavdan en az 70 puan alan öğrenci sözlü sınava alınır. Yeterlik sınav notu, yazılı sınav notunun %60’ı ile sözlü sınav notunun %40’ının toplamı olup 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notu en az 75’tir. Doktora Yeterlik Komitesi, sınav jüri önerileri ile yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, sınav notu ile birlikte Enstitü Ana Bilim Dalı Başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç iş günü içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Doktora yeterlik sözlü sınavı; öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılabilir.” şeklinde değiştirilmiştir.
46. maddesinin ikinci fıkrası “(2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede tez danışmanından başka, Enstitü Ana Bilim/Ana Sanat Dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. İkinci tez danışmanının atanması durumunda ikinci tez danışmanı da komite toplantılarına katılabilir.” Şeklinde ve 6’ncı fıkrası “(6) İkinci tez danışmanı TİK üyesi olamaz.” Şeklinde değiştirilmiştir.
48. maddesinin ikinci fıkrası “(2) Tez savunmasına girebilmek için programın bütün derslerinin başarı ile tamamlanmış olması, yeterlilik sınavından başarılı olunması ve öğrencinin doktora öğrenimi sürecinde, uluslararası veya ulusal indeksler kapsamındaki hakemli dergilerde, tezi ile ilgili ilk isim olduğu ve tez danışmanı öğretim üyesi ile birlikte yer aldığı basılmış veya kabul belgesi almış en az bir araştırma makalesi olmak zorundadır.” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “eş danışman” ibaresi “ikinci tez danışmanı” şeklinde değiştirilmiştir.
İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• 94 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 192 Seri Numaralı Tebliğ (Gümrük İşlemleri) ile, söz konusu tebliğin 3’üncü maddesinin birinci fıkrası “(1) Motorlu kara taşıtlarının serbest dolaşıma giriş işlemleri aşağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden yapılır.
Sıra No Yetkili Gümrük Müdürlüğü
1 Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü
2 Gebze Gümrük Müdürlüğü
3 İzmir Gümrük Müdürlüğü
4 İzmit Gümrük Müdürlüğü
5 Mersin Gümrük Müdürlüğü
6 Derince Gümrük Müdürlüğü
7 Giresun Gümrük Müdürlüğü
8 Dilovası Gümrük Müdürlüğü
9 Yalova Gümrük Müdürlüğü
10 Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü”
Şeklinde değiştirilmiş, 4. maddesinde yer alan “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” ibaresi “Ticaret Bakanlığı” olarak değiştirilmiş ve 7. maddesinde yer alan “Gümrük ve Ticaret Bakanı” ibaresi “Ticaret Bakanı” olarak değiştirilmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• 2013/15 Sayılı Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 2023/16 Sayılı Tebliğ ile, söz konusu tebliğin 10/C maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yüzde 60,00’ın” ibaresi “yüzde 57,00’ın” olarak değiştirilmiş ve aynı fıkraya “Bu fıkrada yer alan ilave oran, gerçek ve tüzel kişi için ayrı ayrı ilgili hesaplama tarihi ve öncesindeki son iki hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanan Türk lirası mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonu içindeki paylarından yüksek olanı dikkate alınarak uygulanır.” Cümlesi eklenmiştir. İşbu yönetmelik, 07.07.2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Yargıtay 2. Hukuk Dairesine Ait Karara link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/07/20230708-5.pdf