Kahramanmaraş odaklı depremler sonrası yargı süreçlerini hızlandıracak yeni yasal düzenleme, TBMM’de onaylandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, yaşanan depremlerin ardından hasar gören yapılara ilişkin idari davalarda süreçleri hızlandıracak önemli bir yasal değişikliğin detaylarını paylaştı. Bu değişiklikle, özellikle Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminden etkilenen alanlarda, can ve mal güvenliğini tehdit eden ağır hasarlı yapıların yıkımına ilişkin davalarda yeni bir döneme giriliyor.

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda yapılan geçici düzenlemelerle, afet bölgelerindeki yıkımların önünde duran idari iptal davaları artık daha hızlı sonuçlandırılacak. Yüksel’in aktardığına göre, yürütmenin durdurulması taleplerine itiraz yolu kapanacak, savunma süreleri 15 güne indirilecek ve duruşmaların yapılması hakimin inisiyatifine bırakılacak. Bu adımların, deprem sonrası güvenli olmayan yapıların ortadan kaldırılmasında büyük bir ivme kazandırması bekleniyor.

Kentsel dönüşümün hız kazanması için atılan bu adımlar, sadece yıkım kararlarına yönelik değil, aynı zamanda bilirkişi atamalarında da yenilikler getiriyor. Artık, afet bölgelerindeki davalarda, liste dışı bilirkişilerin de atanabilmesine olanak tanınacak. Bu da demektir ki; daha geniş bir uzman havuzundan yararlanılarak, depremle ilgili davalarda daha hızlı ve etkin kararlar alınabilecek.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel, yapılan bu düzenlemelerin afet bölgelerinde yaşanan yargısal aksamaları hızlandırarak, bölge halkının daha güvenli bir ortama kavuşmasını sağlayacağını vurguladı. Bu yeni yasal düzenleme, deprem bölgelerindeki yıkım sürecini hızlandırırken, adaletin de hızlı işlemesine katkıda bulunacak.

Share.
Exit mobile version