Shell, Greenpeace’e 2.1 milyon dolarlık tazminat davası açarak, çevre grubunun 50 yıllık tarihindeki en büyük hukuki tehdidi oluşturuyor.

Greenpeace aktivistlerinin, iklim değişikliğine dikkat çekmek için bir petrol platformunu işgal etmelerinin ardından, Shell şirketi harekete geçti. Platform, Kanarya Adaları’nın kuzeyinde seyir halindeyken dört Greenpeace eylemcisi tarafından işgal edildi. Aktivistler, Shell’e fosil yakıt sondajını durdurması ve iklim zararları için ödeme yapması çağrısında bulundu.

Shell’in Hukuki Hamlesi 

Bu olayın ardından Shell, Greenpeace’e karşı 2.1 milyon dolarlık bir tazminat davası açtı. Şirket ayrıca, tüm deniz ve liman altyapısında protestoları sonsuza kadar engellemek istiyor. Eğer başka şirketler de zarar talebinde bulunursa bu rakam 8.6 milyon dolara çıkabilir. Greenpeace, Shell’in bu hukuki adımını, şirketin çevre eylemcilerini susturma girişimi olarak nitelendiriyor.

Greenpeace ve Shell Arasındaki Geçmiş Çatışmalar

Bu dava, Shell ve iklim eylemcileri arasındaki en son gerginlik. Daha önce, ClientEarth adlı çevre hukukçuları, Shell’in iklim stratejisini “temelden hatalı” bulduğu için şirketin 11 yöneticisine dava açmaya çalışmış, ancak başarısız olmuştu. Ayrıca, Shell, Hollanda mahkemesi tarafından 2030’a kadar gaz ve petrol emisyonlarını %45 oranında azaltma kararıyla karşı karşıya kalmıştı.

Shell’in Açıklaması

Shell, bu davanın her türlü protestoyu engellemek amacı taşımadığını, sadece denizdeki güvenlik endişeleri nedeniyle bu adımı attığını savunuyor. Şirket sözcüsü, “Bu, yalnızca insan hayatını tehlikeye atabilecek deniz veya limandaki etkinlikleri önlemekle ilgili. Başka bir şey değil,” dedi ve Greenpeace’in eylemlerinin yarattığı maliyetlerin telafi edilmesi gerektiğini belirtti.

Share.
Exit mobile version