Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianame, sosyal medyada yayılan nefret söylemleriyle ilgili önemli gelişmeleri ortaya koyuyor.

İddianameye göre, sosyal medya platformlarında halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçlarından 30 şüpheli hakkında dava açılacak.

Nefret söylemlerinin yayılmasının ardından Adana’da yaşanan bir silahlı saldırı sonucu yabancı uyruklu Mahmut D’nin hayatını kaybettiği belirtiliyor. İddianameye göre, şüpheliler arasında göçmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerde asılan ırkçı afişler, faşist Nazi ırkçı sembollerin çizilmesi gibi nefret içerikli paylaşımlar da yer alıyor.

Anayasa’ya göre, Türkiye’de yaşayan herkesin anayasal koruma altında olduğu vurgulanıyor ve farklı ırk, din, etnik köken, mezhep gibi farklılıkların korunması gerektiği ifade ediliyor. İddianamede, şüphelilerin halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden söylemlerde bulunduğu, yanıltıcı bilgiyi alenen yaydığı ve kamusal barışı bozabilecek eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.

Şüpheliler, “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit” suçlarından 15’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilirler.

Ayrıca, şüpheliler arasında bulunan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın dosyasının ayrıldığı ve ayrı bir dosya üzerinden yargılanacağı belirtiliyor.

Share.
Exit mobile version