Anayasa Mahkemesi, vergi ve tam yargı davaları ile idari işlemlere karşı istinafa başvuru için belirlenen 5 bin lira alt sınırını iptal etti. Yüksek Mahkemenin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla, istinaf başvurularında uygulanan 5 bin lira alt sınırını iptal etti. Karar, Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. Vergi Dava Dairesi ile İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından yapılan başvurular üzerine alındı.

İptal edilen düzenlemeye göre, konusu 5 bin liranın altında kalan vergi ve tam yargı davaları ile idari işlemlere karşı artık istinaf yoluna başvurulamayacak. Ayrıca, 5 bin lira sınırı her yıl yeniden değerleme oranına göre belirlenmesine ilişkin yasal düzenlemeler de iptal edildi. Yüksek Mahkemenin bu iptal kararı 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre, istinaf başvurusu yapmak isteyenler için belirlenen parasal sınırın hangi tarihe göre belirleneceği konusunda belirsizlik bulunmaktaydı. Kararda, “İstinaf kanun yoluna başvurabilmek için belirlenen parasal sınır işlem veya eylem tarihi; idareye başvuru tarihi, dava tarihi veya ilk derece mahkemesi karar tarihine göre belirlenebilir” denilerek, bu durumun istinaf başvuru hakkını kullanmayı engelleyebileceği vurgulandı.

Share.
Exit mobile version