Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren avukat Ayhan Özdemir, Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 7 Aralık’ta çağrı kaydı ile ifade vermeye çağrıldı. Ancak ifade sırasında yaşanan “ayakta ifade verme” tartışması sonucunda tutuklandı.

Avukat Ayhan Özdemir, soruşturma kapsamında ifade vermeye çağrıldığı Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı’nda, savcının ayakta ifade almak istemesine itiraz etti. Tartışmanın büyümesi üzerine kolluk kuvvetleri tarafından odadan çıkartılan Özdemir hakkında gözaltı kararı alındı. Gözaltı sürecinin ardından adliyeye getirilen Özdemir, savcının agresif tavırları iddialarıyla karşı karşıya kaldı.

Savcıya Yönelik İddialar

Savcının ifade sırasında iddiaları suçlayıcı bir şekilde sunduğunu ve kendisine hakaret ettiğini öne süren Özdemir, savcının sesini yükselterek ayağa kalkıp bağırmaya başladığını belirtti. Gözaltı sırasında da direnmediğini ve olayın avukatlık veya savcılıkla ilgili olmadığını savundu. Ancak tutuklama kararı, “adli kontrol hükümlerinin yetersiz olacağı” gerekçesiyle verildi.

Hukuk Çevrelerinden Tepkiler

Özdemir’in avukatları, müvekkillerinin eyleminin suç teşkil etmediğini savunarak tutuksuz yargılanma talebinde bulundu. Türkiye Barolar Birliği ve diğer barolar da tutuklamaya tepki gösterdi. Açıklamada, “Yargı yetkisi keyfi şekilde kişisel tatmin aracı olarak kullanılamaz” denilerek hukukun üstünlüğü vurgulandı.

Savcılık ve Baro Açıklamaları

Afşin Sulh Ceza Hakimliği, tutuklama kararını, Özdemir’in savcıya yönelik tehdit ve hakaretlerinin devam ettiği gerekçesiyle aldığını belirtti. Özdemir’in avukatları ise bu iddiaları reddederek müvekkillerinin suçsuz olduğunu savundu.

Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı ise yaptığı açıklamada, Özdemir’in ifadesinin alınmasını engellemeye çalıştığı gerekçesiyle tutuklandığını belirtti. Açıklamada, “Herhangi bir vatandaş ya da hukuk mesleğini icra eden kişiler tarafından gerçekleştirilmiş olmasının suçun oluşumuna ve uygulamaya bir etkisi bulunmamakta” dendi.

Share.
Exit mobile version