Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Hatay milletvekili Can Atalay hakkında verilen ihlal kararının uygulanmaması gerekçesiyle yapılan ikinci başvuruyu değerlendirdi.

AYM, başvuruyu Genel Kurul’a sevk etme kararı aldı. Bu karar, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 28. maddesi uyarınca, başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanmasını gerektirdiği belirtilerek oy birliğiyle alındı.

AYM Genel Kurulu, daha sonraki bir tarihte başvuruyu görüşerek karara bağlayacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay’ı “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmış ve tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu.

Can Atalay, 14 Mayıs’taki 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay milletvekili olarak seçilmişti. Bu seçilme sonrasında Atalay’ın avukatları, müvekkilinin milletvekili seçilmesi nedeniyle yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebinde bulunmuştu. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu talebi reddetmişti.

Atalay’ın avukatları, seçilme sonrasında devam eden yargılamanın, müvekkilinin “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkını ihlal ettiğini ve tahliye talebinin reddedilmesinin ise “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkını ihlal ettiğini iddia ederek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

Share.
Exit mobile version