Fransız lüks moda devi Hermes, İzmir’de ikinci el kitap satışı yapan Hermes Sahaf ve sahibi Ümit Nar’a, marka isim benzerliği gerekçesiyle patent ihlali iddiasıyla dava açtı.

Dava, Fransız medyasında da yer buldu; France24, “Hermes Hermès’e karşı, İzmirli kitapçı lüks deviyle kapışıyor” başlığı altında konuyu işledi.

Ümit Nar, Hermes’in insanlığın ortak kültürel mirası olduğunu ve bu tür isimlerin bir şirket tarafından özelleştirilemeyeceğini savunarak, “Onlar lüks çanta satıyor, ben ikinci el kitap” diyerek iki işletmenin farklı sektörlerde faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. Nar, Hermes Sahaf’ın ticari marka olarak tescili için 2021 Aralık’ında başvurmuş, bu süreçte Hermes markasının Türkiye temsilciliği, Nar’ın “Hermes” adını kullanmasına itiraz etti.

Mahkeme, iki marka arasındaki “benzerlik ve karıştırılma riski”ne rağmen, farklı sektörlerdeki faaliyetlerini dikkate alarak, davayı incelemeye aldı. İlk duruşma geçtiğimiz ay içinde yapıldı ve Ümit Nar, 27 Mart’taki ikinci duruşma öncesi sosyal medyadan destek çağrısında bulundu.

Bu dava, kültürel mirasın ticarileştirilmesi ve uluslararası markaların yerel işletmeler üzerindeki etkisi açısından önemli bir örnek teşkil ediyor. Nar’ın, “Birilerinin bizi karıştırabileceğini iddia etmek çok saçma. Bu aynı zamanda müşterilerinin zekasına da bir hakarettir” sözleriyle dile getirdiği gibi, kültürel ve ticari değerler arasındaki çatışma dikkat çekici bir boyuta ulaşmış durumda.

Share.
Exit mobile version