Anayasa Mahkemesi (AYM), Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla, 63 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nde yer alan toplam beş maddeyi iptal etti. İptal edilen maddeler arasında, özellikle 16. maddenin “yasak alan içerisinde kaldığı” vurgulandı. AYM’nin bu kararları, başkanlık sistemine geçiş sürecinde yaşanan hukuki problemleri gözler önüne serdi.

Yüksek Mahkeme, Anayasa’nın 104. maddesine işaret ederek, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile ancak kanunla düzenlenmesi gereken konularda düzenleme yapılamayacağını belirtti. Bu kapsamda, “Suç Mağdurlarının Desteklenmesi” ile ilgili kararnamenin beş maddesinin iptaline karar verildi. AYM, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan bu düzenlemelerin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve “yasak alan” içerisinde kaldığına hükmetti.

İptal edilen maddeler, adli görüşme odalarının işleyişi, cinsel suç mağdurlarına yönelik adli ve tıbbi işlemlerin gerçekleştirilmesi, ve merkezlerin kuruluşu ve işleyişi gibi önemli konuları kapsıyordu. AYM’nin kararıyla, bu konulardaki düzenlemelerin Anayasa gereği mümkün olmadığı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyeceği belirlendi.

Share.
Exit mobile version