ABD Temsilciler Meclisi, Çinli ByteDance şirketinin Amerika’da sahibi olduğu TikTok’u, platform satılmazsa yasaklayacak yasa tasarısını 360’a 58 oyla kabul etti.

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok’un yasaklanmasını sağlayabilecek bir yasa tasarısını büyük bir çoğunlukla onayladı. Çinli ByteDance şirketine ait olan ve ABD’de yaklaşık 170 milyon kullanıcıya sahip sosyal medya platformu TikTok, eğer 6 ay ile 1 yıl içerisinde Amerikan bir şirkete satılmazsa yasaklanacak. Tasarı, 58’e karşı 360 oyla kabul edildi ve şimdi Senato’nun onayına sunulacak.

Yasa Tasarısının Geleceği

Tasarı, TikTok’un Amerikan vatandaşlarını ve özellikle çocukları, platform üzerindeki olası Çin propagandasından koruma amacını taşıyor. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, bu yasayla TikTok’un Amerikalıların telefonlarında bir “casus balonu” olma riskini ortadan kaldıracağını belirtti. Öte yandan, TikTok tarafından yapılan açıklamada, bu yasa tasarısının Amerikan ifade özgürlüğünü tehdit ettiği, 7 milyon işletmeye zarar vereceği ve ABD ekonomisine yılda 24 milyar dolar katkı sağlayan bir platformun kapatılması riskini barındırdığı vurgulandı.

Biden’ın Tavrı

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, yasa tasarısının Kongre’den geçmesi durumunda bunu onaylayacağını ifade etmişti. Bu durum, Biden yönetiminin TikTok ve benzeri platformlara karşı sert bir tutum sergilediğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Senato’da yapılacak oylama ve sonrasında muhtemel bir Başkan onayı, TikTok’un ABD’deki geleceğini belirleyecek.

Share.
Exit mobile version