AİHM, Osman Kavala’nın ikinci başvurusunu öncelikli olarak inceleyecek ve Türkiye’den 16 Temmuz’a kadar savunma talep ediyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi Parkı olaylarından dolayı tutuklu bulunan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala’nın ikinci başvurusunu öncelikli olarak inceleme kararı aldı. AİHM, Türkiye’den 16 Temmuz 2024 tarihine kadar savunmasını mahkemeye iletmelerini istedi. İkinci başvuru, AİHM’in 2019’da verdiği ihlal kararına rağmen devam eden ve yeni hak ihlallerine ilişkin yapılmıştır.

AİHM, 2019 yılında Osman Kavala’nın tutukluluğunu keyfi ve siyasi saiklere dayalı olarak değerlendirerek derhal serbest bırakılmasını talep etmişti. Ancak, Türk mahkemeleri bu kararı uygulamayarak Kavala’yı hükümeti devirmeye teşebbüs suçundan mahkum etmiş ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Bu kararın ardından Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatmış ve AİHM Büyük Daire, 2022’de yapılan işlemlerin AİHM kararlarını ihlal ettiğine ve geçersiz olduğuna karar vermiştir. Türkiye, AİHM ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kararlarına uymakla yükümlüdür.

Yeni başvuru, Osman Kavala’nın hukuka aykırı tutukluluğu, adil yargılanma hakkının ihlali, öngörülebilirlik ilkesine aykırılık, ifade ve örgütlenme özgürlüklerinin sınırlanması, siyasi saiklerle tutuklanma ve müebbet hapis cezasına çarptırılması gibi konuları içermektedir. Ayrıca, Kavala’nın keyfi, siyasi saiklere dayalı tutukluluğu ve müebbet hapis cezasının gözden geçirilme imkanının olmaması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3. maddesini ihlal etmektedir.

Share.
Exit mobile version