Avrupa Adalet Divanı, Almanya’da yaşayan beş Türk vatandaşının çifte vatandaşlıkla ilgili açtıkları davanın sonucunu açıkladı. Lüksemburg’da bulunan Divan, bir kişinin AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşlığına geçmesi durumunda, mevcut Alman yasalarına göre Alman vatandaşlığının kaybedilebileceğine hükmetti.

Divan’ın Kararı ve Gerekçeleri

Divan, Alman yasalarında yer alan ve bir kişinin başka bir ülkenin vatandaşlığını kabul etmesi durumunda Alman vatandaşlığının kaybedilmesi şartının, Avrupa Birliği (AB) hukukuna aykırı olmadığını belirtti. Mahkeme, AB üyesi ülkelerin vatandaşlık koşullarını kendilerinin belirleme hakkına sahip olduğunu vurgulayarak, bir devletin vatandaşlarla arasında “özel bağlılık ve sadakate dayalı ilişkiyi koruma” hakkının meşru olduğunu ifade etti.

Yargıçlar ayrıca, kişilerin AB vatandaşlık haklarını kaybetmelerinin orantısız sonuçlara yol açıp açmadığını değerlendirmek üzere mahkemelere başvurma haklarının olduğunu belirtti. Bu, bireylerin haklarını koruma konusunda önemli bir güvence olarak kabul ediliyor.

Almanya’daki Yeni Vatandaşlık Yasası

Karar, Almanya’da koalisyon hükümetinin çifte vatandaşlık önündeki engelleri kaldıran yeni düzenlemeleri yürürlüğe koyma hazırlıkları yaptığı bir döneme denk geldi. Haziran ayının sonunda yürürlüğe girecek olan yeni vatandaşlık yasası ile Alman vatandaşlarının başka bir ülkenin vatandaşlığını kabul ederken Alman vatandaşlığını kaybetmemesi sağlanacak. Ayrıca, Türk vatandaşlarının Alman vatandaşlığına geçerken Türk vatandaşlığından çıkmaları zorunlu olmayacak.

Share.
Exit mobile version