Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görev süresinin dolması üzerine başlayan başkanlık seçimleri, 26. turda da sonuçlanmadı. Yargıtay üyeleri, yeni başkanı belirlemek için yapılan oylamada henüz salt çoğunluğa ulaşamadı.

Seçim Süreci

Yargıtay Başkanlığı için başlayan seçim süreci, Mehmet Akarca’nın görev süresinin 24 Mart 2020’de başlamasının ardından dört yıl sonunda sona erdi. Yargıtay üyeleri, 25 Mart Pazartesi günü başlayan seçimlerde yeni başkanı belirlemek üzere sandık başına gitti. İlk 25 turda hiçbir aday, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan 175 oy barajını geçemedi.

26. turda Mehmet Akarca 101 oy, Ömer Kerkez 109 oy, Muhsin Şentürk ise 99 oy aldı. Toplam 318 üyenin katıldığı oylamada, 9 oy geçersiz sayıldı. Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçim süreci 27. tura taşındı.

Seçim Kuralları

Yargıtay Başkanı seçiminde, üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması ve en az 175 oy alınması gerekiyor. Bu, Yargıtay üyelerinin büyük bir kısmının oylamada aktif rol almasını zorunlu kılıyor. Uzun süren ve pek çok turda sonuçlanmayan seçim süreci, Yargıtay içinde fikir birliğine varılmasının zorluğunu ortaya koyuyor.

Share.
Exit mobile version