22.05.2024 Tarihli ve 32553 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Hâkimler ve Savcılar Kuruluna Ait Atama Kararı, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
  • Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliği (Karar Sayısı: 8510), Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Polis Akademisi Başkanlığı İç Güvenlik Fakültesi Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Polis Akademisi Başkanlığı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Radyoloji Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Belirli Canlı Tırnaklı Hayvanların İthalatı ve Transit Geçişine İlişkin Hayvan Sağlığı Kurallarının Belirlenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu Yönetmelik 20/9/2022 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 89) (Ret ve İade İşlemlerinin Elektronik Ortamda Gerçekleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar), Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 24/1/2024 Tarihli ve 2021/7611 Başvuru Numaralı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu başvuru, konutu terk etmeme yönündeki adli kontrol tedbirinin makul olmayan bir süre boyunca devam ettirilmesi, bu tedbirin kaldırılması veya değiştirilmesi taleplerinin geç değerlendirilmesi ve bu talepler hakkında verilen kararların geç bildirilmesi nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, tedbirin bazı olağan sonuçları nedeniyle özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Başvurucu konutu terk etmeme yükümlülüğünün sekiz aydır devam etmesinin yasal dayanağı olmadığını, soruşturma henüz sonuçlanmadığı için yükümlülüğün sona ereceği tarihin de öngörülebilir olmadığını söylemiştir. Mahkemeler tarafından itirazlar geç ve gerekçesiz değerlendirilmiş ve bundan dolayı mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği iddia edilmiştir. AYM de talepleri hakkında verilen kararların adli kontrol tedbirinin neden devam etmesi gerektiği yönünde ilgili ve yeterli gerekçe içermediğini ve gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğini söylemiştir. Ek olarak mahkeme başvurucunun konutu terk etmeme yükümlülüğünün serbest dolaşım hakkının ihlal etmesinin adli kontrol tedbirinin bir sonucu olarak katlanılması gereken mümkün ve muhtemel sonucu olarak görmüştür ve başvurunun bu kapsamda dayanaktan yoksun olduğunu söylemiştir. Sonuç olarak AYM, kişi hürriyeti ve güvenliği ihlal edildiğine 24/1/2024 tarihinde oybirliğiyle karar vermiştir.
Share.
Exit mobile version