Türkiye’deki barolar, İsrail’in Refah’taki saldırılarını kınayarak, uluslararası toplumu bu adaletsizliğe sessiz kalmamaya çağırdı.

Türkiye’deki tüm illerin baroları, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına karşı ortak bir açıklama yaparak, Refah kentindeki sivillere yönelik saldırıları sert bir dille kınadı. Ortak açıklamada, “İsrail’in aylardan beri Gazze başta olmak üzere Filistin kentlerine ve en son Refah’ta gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırı karşısında sessiz kalan her ülke, her uluslararası kuruluş ve her insan da bu adaletsizlikten sorumludur” denildi.

“Ne İnsani Ne de Uluslararası Hukuku Tanımıyorlar”

Baroların yaptığı açıklamada, İsrail’in 26 Mayıs’ta Refah’ta gerçekleştirdiği hava saldırısında 45’ten fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği ve onlarca kişinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, “İsrail’in Refah’ta sivil halka karşı gerçekleştirdiği katliam, İsrail devletinin ne insani bir değeri ne de uluslararası hukuku tanıdığını göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

“Harekete Geçmek İçin Çağrıda Bulunuyoruz”

Barolar, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’e karşı aldığı kararları hatırlatarak, İsrail’in bu kararları yok sayan saldırılarını devlet terörü olarak nitelendirdi. Açıklamada, insan haklarından, demokrasiden ve yaşam hakkının kutsallığından söz eden ülkelere ve uluslararası kuruluşlara İsrail’e karşı en sert tepkiyi vermeleri ve İsrail’in hukuk dışı saldırılarını sonlandırmaları çağrısında bulunuldu.

“Tarihe Kara Leke Olarak Geçeceklerdir”

Barolar, İsrail’in Refah’taki saldırılarına sessiz kalan her ülke, uluslararası kuruluş ve bireyin bu adaletsizlikten sorumlu olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Bu zulme sessiz kalanlar tarih ve hukuk önünde mutlaka suç ortağı olarak anılacak ve tarihe kara bir leke olarak geçeceklerdir” denildi.

“Ulusal Mevzuatın Bir Gereğidir”

İsrail devletinin soykırım ve insanlığa karşı suç işlediğini belirten barolar, Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerine dayanarak bu suçların Türkiye’de yargılanması için Adalet Bakanı’na çağrıda bulundu. Açıklamada, “Bu çağrımız uluslararası mevzuat kadar ulusal mevzuatın da bir gereğidir” ifadeleri yer aldı.

“Filistin Halkıyla Yan Yana Olmaya Davet Ediyoruz”

Barolar, İsrail’in Refah’ta gerçekleştirdiği saldırıları en sert şekilde kınadıklarını belirterek, “Yaşam hakkından, hukuktan yana olan herkesi, her ülkeyi İsrail’in barbarca saldırılarını önlemeye ve Filistin halkıyla yan yana olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Share.
Exit mobile version