Ticaret Bakanlığı, Çin menşeli split klimaların ithalatında haksız rekabetin önlenmesi için dampinge karşı önlemlerin devam edeceğini açıkladı.

Tebliğin Amacı ve Kapsamı

28 Şubat 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ (2023/8) kapsamında başlatılan ve Çin Halk Cumhuriyeti menşeli duvar tipi split klimaların ithalatına yönelik yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması tamamlandı. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bu soruşturmanın sonucunda, dampinge karşı alınan tedbirlerin devamına karar verildi.

Hukuki Dayanak

Bu Tebliğ, 14 Haziran 1989 tarihli ve 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20 Ekim 1999 tarihli ve 99/13482 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 30 Ekim 1999 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlandı.

Soruşturma sonucunda, Çin menşeli ürünlere yönelik önlemlerin kaldırılması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu belirlendi. Bu kapsamda, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, dampinge karşı önlemlerin devam etmesine karar verdi.

Gümrük idareleri, belirtilen eşyanın ithalatında dampinge karşı kesin önlemleri tahsil etmeye devam edecek. Önlemler, ilgili ürünlerin tarifelerinde yapılacak değişikliklere rağmen uygulanmaya devam edecek ve 5 yıl süreyle yürürlükte kalacak. Bu sürenin sonunda yeni bir nihai gözden geçirme soruşturması başlatılırsa önlemler soruşturma sonuçlanıncaya kadar devam edecek.

Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Share.
Exit mobile version