İngiltere Yüksek Mahkemesi, Julian Assange’ın ABD’ye iade davasını temyiz mahkemesine götürebileceğine karar verdi.

İngiltere Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesine yönelik davanın temyiz mahkemesine götürülebileceğine hükmetti. Bu karar, Assange’ın hukuk önünde eşit yargılanmayacağı ve idam edilmeyeceği yönündeki güvencelerin yeterliliği konusundaki endişeleri ele aldı.

Bugün görülen davada, ABD’nin Assange’a verdiği “idam edilmeyeceği ve eşit yargılanacağı” yönündeki güvenceler değerlendirildi. Assange’ın avukatları, verilen güvencelerin yetersiz olduğunu, çünkü bu güvencelerin ABD yargısı yerine siyasiler tarafından verildiğini belirttiler. Ayrıca, Avustralya vatandaşı olan Assange’ın ABD vatandaşlarıyla eşit muamele göremeyeceği iddiasını gündeme getirdiler.

Assange’ın Dava Süreci

Julian Assange, 2010 yılında WikiLeaks aracılığıyla ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları içeren 251 bin gizli belgeyi yayımladı. Haziran 2012’de Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınan Assange, 11 Nisan 2019’da gözaltına alınarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konuldu. Kefalet şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 50 hafta hapse mahkum edilen Assange, cezasını tamamladıktan sonra da ABD’nin iade talebi nedeniyle tutuklu kalmaya devam etti.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetmişti. Westminster Sulh Ceza Mahkemesi, 20 Nisan 2022’de iade kararını onayladı ve dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022’de bu kararı imzaladı. Assange’ın avukatları, 1 Temmuz 2022’de Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulundu.

Temyiz Süreci

26 Mart’ta mahkeme, ABD’nin bazı güvenceler vermemesi halinde Assange’ın iade edilmeyeceğine karar verdi. ABD, nisan ayında Assange’ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağı güvencesini verdi. Ancak, Assange’ın avukatları bu güvencelerin yetersiz olduğunu ve müvekkillerinin ABD vatandaşı olmadığı için bazı haklara sahip olamayacağını belirtti.

Assange’ın ABD’ye iadesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilirken, ABD tarafı hapis cezasının 4 ila 6 yıl arasında olabileceğini öne sürüyor.

Share.
Exit mobile version