Kripto varlıklar sektöründe lisans zorunluluğu ve ağır cezalar getiren yasa teklifi Meclis’e sunuldu.
Kripto varlıklar sektöründe faaliyet gösteren firmalar ve yatırımcılar için beklenen düzenlemeler içeren yasa teklifi, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti Ankara Milletvekili Ömer İleri’nin ilk imzacı olduğu teklif, kripto varlıklar sektöründe köklü değişiklikler getiriyor.
Kripto Borsalarına Lisans Zorunluluğu
Sermaye Piyasası Yasası’nda yapılan değişikliklerle, kripto borsalarının lisanslı hizmet sağlayıcılar üzerinden faaliyet göstermesi zorunlu hale geliyor. Yatırımcıların güvenliği için “soğuk cüzdan” kullanımı teşvik edilirken, kaldıraçlı işlemler yasaklanıyor ve kripto para madenciliği mevzuat dışında bırakılıyor.
Ağır Cezalar ve Sorumluluklar
Yasa teklifi, hizmet sağlayıcıların yöneticileri ve ortakları için “zimmet” suçu ve “şahsi iflas” sorumluluğu getiriyor. Yetkilerini kötüye kullanarak kripto varlıkları zimmetine geçirenlere 12 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar para cezası verilecek. Ayrıca, izinsiz faaliyet yürüten platformlar kapatılacak ve yöneticilerine 5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Yeni Tanımlar
Yasa teklifi, Merkez Bankası’nın 2012’de yayımladığı Kripto Varlıklar Yönetmeliği’ndeki “gayrimaddi varlıklar” tanımını yasaya taşıyor. Kripto varlıkların tanımı, “Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar” olarak yapılıyor. Kendi yazılım mimarisi olan kripto varlıkların Türkiye’den ihraç edilmesine olanak sağlanıyor.
Teklifte vergiye yer verilmezken, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve TÜBİTAK için yüzde 2 hizmet bedeli ödenmesi öngörülüyor. SPK’nın yüzde 1, TÜBİTAK’ın ise yüzde 1 pay alacağı belirtiliyor.
Soğuk Cüzdan İmkanı
Müşterilerin varlıklarını kendi cüzdanlarında saklamaları teşvik ediliyor. “Soğuk cüzdan” uygulamasıyla, müşteriler varlıklarını internet bağlantısı olmayan donanımsal cihazlarda saklayabilecek. Ayrıca, müşterilerin kripto varlık transfer işlemlerinde Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) kurallarına uyulacak.