Başörtülü hakimler için reddi hakim talebinde bulunan avukat hakkında suç duyurusu yapıldı.

Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bir uyuşturucu davası sırasında, sanık avukatı Alperen D.’nin, mahkeme heyetindeki başkan ve üye hakimin başörtülü olması gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulunması üzerine, mahkeme başkanı tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunda, Alperen D.’nin başörtüsü takan tüm kadınlara karşı gerçekleştirdiği bu hareketin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Uyuşturucu davasının duruşmasında, Avukat Alperen D. mahkeme heyetindeki hakimlerin başörtülü olması sebebiyle reddi hakim talebinde bulundu. Talebine gerekçe olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin dini simgelerle görev yapma konusunda herhangi bir içtihatta bulunmadığını belirtti ve talebinin reddedilmesi durumunda mahkeme heyetinin kendiliğinden dosyadan çekilmesini istedi.

Duruşma mahkeme başkanı tarafından durduruldu ve ardından Avukat Alperen D. hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından avukat hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Suç Duyurusunun Gerekçeleri

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan suç duyurusunda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir” ve “Kimse dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz” maddelerine atıf yapıldı. Ayrıca, yürürlükteki kanunlar ve “Kılık Kıyafet Yönetmeliği”nde başörtüsünün yasaklı olduğuna dair herhangi bir düzenleme bulunmadığı belirtildi.

Mahkeme Başkanı ve Ankara Barosu’nun Tepkileri

Mahkeme başkanı, Alperen D.’nin reddi hakim talebinin din ve vicdan hürriyetine aykırı olduğunu belirtti. Suç duyurusunda, “Bu davranışa göz yummanın veya görmezden gelmenin benzer davranışlarla karşılaşılmasının önünü açması muhtemeldir” ifadelerine yer verildi.

Avukat Alperen D. hakkında “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılamak” ve “Haksız gerekçe ile hakimleri reddetme ve bu sebeple davanın bilerek ve isteyerek gereksiz yere uzamasına neden olması ile görevi kötüye kullanma” suçlarından dava açılması talep edildi. Ayrıca, Ankara Barosu Başkanlığı’na sunulan dilekçede, Alperen D.’nin disiplin işlemlerinin yapılması istendi.

Share.
Exit mobile version