Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını durdurmasını ve insani yardım sağlamasını emretti.

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Gazze’nin Refah kentindeki askeri operasyonlarını ve diğer faaliyetlerini durdurmasını emretti. 2’ye karşı 13 oyla alınan karara gerekçe olarak, İsrail’in saldırılarının Filistin halkı için “acil risk” teşkil etmesi gösterildi. Mahkeme, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki sivillerin ve özellikle yakın zamanda Refah’ta yerlerinden edilenlerin güvenliğini artırmak için üstlendiğini beyan ettiği tahliye çabaları ve aldığı önlemlerin yeterliliği konusunda ikna olmadığını bildirdi.

Refah’taki İnsani Durum Daha da Kötüleşti

Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, Refah’ta insani durumun Divan’ın 28 Mart’taki son ara kararı sonrası “daha da kötüleştiğini” söyledi. Salam, İsrail’in 7 Mayıs’ta Rafah’da askeri harekata başladığını hatırlatarak, 18 Mayıs itibarıyla bölgede yaklaşık 800 bin Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

İsrail’den Bir Ay İçinde Rapor İstendi

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’den 1 ay içinde, kararında açıkladığı önlemleri nasıl uyguladığına yönelik olarak mahkemeye rapor göndermesini istedi. Mahkeme, İsrail’den aşağıdaki adımları atmasını talep etti:

  • Gazze’deki askeri operasyonlarını durdurması,
  • Bölgeye insani yardımların girişi için Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nı açması,
  • Soruşturma ve inceleme yapacak heyetlerin Gazze’ye girişine izin vermesi,
  • Bu önlemleri alma konusunda ne kadar ilerleme sağladığına yönelik raporunu 1 ay içinde Uluslararası Adalet Divanı’na iletmesi.

Güney Afrika’nın Başvurusu

Güney Afrika, 10 Mayıs’ta Uluslararası Adalet Divanı’na başvurarak, İsrail’in Gazze’nin Refah kentindeki saldırılarının acilen durdurulmasını istemişti. Başvuruda, “İsrail’in Refah’ta ve Gazze’nin diğer yerlerinde yürüttüğü askeri operasyonların kendisi soykırım niteliğindedir” ifadelerine yer verilmişti. “Acil tedbir” talebi, Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı’na sunulan ve İsrail’i “soykırımla” suçlayan ana davanın parçası niteliğinde.

İsrail’in İddialara Yanıtı

İsrail ise Güney Afrika’nın, 1948 tarihli BM Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği iddiasını reddederek bunun “soykırım suçuyla alay etmek” anlamına geldiğini öne sürüyor.

Uluslararası Adalet Divanı Hakkında

Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde olan Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler’in (BM) başlıca yargı organı olarak biliniyor. BM Genel Kurulu ve BM Güvenlik Konseyi tarafından seçilen 15 yargıçtan oluşan mahkeme, BM üyesi ülkeler arasındaki sorunlarda yasal olarak bağlayıcı kararlar alabiliyor.

Share.
Exit mobile version