05 Haziran 2024 Tarihli ve 32567 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. 1/8/2019 tarihli ve 30849 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“ş) Net satış: Brüt satışlardan, satış indirimlerinin düşülmesi sonucu kalan tutarı,”
Aynı Yönetmeliğin 12. maddesinin üçüncü fıkrası, 15. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış, 15. maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Koşullu erişim ücreti
MADDE 15/A – (1) Yayın hizmetlerini koşullu erişim yoluyla sağlayan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ve internet platform işletmecileri yıllık net satışlarının yüzde bir buçuğunu izleyen yılın temmuz ayı sonuna kadar Üst Kurula öderler. İlgili yıla ait olarak beyan edilen ticari iletişim gelirleri, program destekleme gelirleri hariç olmak üzere, Üst Kurul tarafından net satış tutarından mahsup edilir.
(2) Koşullu erişim sağlayan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ve internet platform işletmecileri Üst Kurul tarafından talep edilmesi hâlinde yıllık net satışlarını gösteren her türlü bilgi, belge ve defterlerini 15 günlük süre içinde ibraz etmekle yükümlüdürler. Zor durumda bulunmaları sebebiyle bu yükümlülüğü yerine getiremeyen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ve internet platform işletmecilerine, sürenin bitiminden önce yazılı olarak talep etmeleri halinde 15 gün ek süre verilebilir.
(3) Üst Kurul yıllık net satışlarının tespiti amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan da bilgi ve belge talep edebilir.”
Aynı Yönetmeliğin 16. maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“k) Yayın hizmetlerini koşullu erişim yoluyla sunmaları hâlinde yıllık net satışlarının yüzde bir buçuğunu izleyen yılın Temmuz ayı sonuna kadar Üst Kurula ödemekle,”
Aynı Yönetmeliğin 17. maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde yer alan “binde beşini” ibaresi “yüzde bir buçuğunu” şeklinde değiştirilmiştir. İşbu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Kablolu Yayın Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. 15/6/2011 tarihli ve 27965 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Kablolu Yayın Yönetmeliğinin 4. maddesinin birinci fıkrasının (l) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“l) Koşullu erişim: Yayın hizmetlerine abonelik veya başka bir yöntemle önceden izin verilmesi yoluyla koşullu olarak erişimi sağlayan her türlü teknik tedbir ve düzenlemeyi,”
“t) Net satış: Brüt satışlardan, satış indirimlerinin düşülmesi sonucu kalan tutarı,”
Aynı Yönetmeliğin 6. maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir:
“ğ) Yayın hizmetlerini koşullu erişim yoluyla sunmaları hâlinde yıllık net satışlarının yüzde bir buçuğunu izleyen Temmuz ayı sonuna kadar Üst Kurula ödemekle,”
Aynı Yönetmeliğe 8. maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Koşullu erişim ücreti
MADDE 8/A- (1) Yayın hizmetlerini koşullu erişim yoluyla sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar yıllık net satışlarının yüzde bir buçuğunu izleyen yılın temmuz ayı sonuna kadar Üst Kurula öderler. İlgili yıla ait olarak beyan edilen ticari iletişim gelirleri, program destekleme gelirleri hariç olmak üzere, Üst Kurul tarafından net satış tutarından mahsup edilir.
(2) Yayın hizmetlerini koşullu erişim yoluyla sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar Üst Kurul tarafından talep edilmesi hâlinde yıllık net satışlarını gösteren her türlü bilgi, belge ve defterlerini 15 günlük süre içinde ibraz etmekle yükümlüdürler. Zor durumda bulunmaları sebebiyle bu yükümlülüğü yerine getiremeyen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara, sürenin bitiminden önce yazılı olarak talep etmeleri halinde 15 gün ek süre verilebilir.
(3) Üst Kurul yıllık net satışlarının tespiti amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan da bilgi ve belge talep edebilir.” İşbu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uydu Yayın Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. 15/6/2011 tarihli ve 27965 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uydu Yayın Yönetmeliğinin 4. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“h) Koşullu erişim: Yayın hizmetlerine abonelik veya başka bir yöntemle önceden izin verilmesi yoluyla koşullu olarak erişimi sağlayan her türlü teknik tedbir ve düzenlemeyi,”
“v) Net satış: Brüt satışlardan, satış indirimlerinin düşülmesi sonucu kalan tutarı,”
Aynı Yönetmeliğin 6. maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“h) Yayın hizmetlerini koşullu erişim yoluyla sunmaları hâlinde yıllık net satışlarının yüzde bir buçuğunu izleyen temmuz ayı sonuna kadar Üst Kurula ödemekle,”
Aynı Yönetmeliğe 8. maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir:
“Koşullu erişim ücreti
MADDE 8/A – (1) Yayın hizmetlerini koşullu erişim yoluyla sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar yıllık net satışlarının yüzde bir buçuğunu izleyen yılın temmuz ayı sonuna kadar Üst Kurula öderler. İlgili yıla ait olarak beyan edilen ticari iletişim gelirleri, program destekleme gelirleri hariç olmak üzere, Üst Kurul tarafından net satış tutarından mahsup edilir.
(2) Yayın hizmetlerini koşullu erişim yoluyla sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar Üst Kurul tarafından talep edilmesi hâlinde yıllık net satışlarını gösteren her türlü bilgi, belge ve defterlerini 15 günlük süre içinde ibraz etmekle yükümlüdürler. Zor durumda bulunmaları sebebiyle bu yükümlülüğü yerine getiremeyen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara, sürenin bitiminden önce yazılı olarak talep etmeleri halinde 15 gün ek süre verilebilir.
(3) Üst Kurul yıllık net satışlarının tespiti amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlardan da bilgi ve belge talep edebilir.” İşbu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunun 30/05/2024 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/24468] Sayılı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Anayasa Mahkemesinin 7/12/2023 Tarihli ve E: 2021/125, K: 2023/213 Sayılı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu iptal davasının konusu, 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebidir.

İlgili AYM kararına linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/06/20240605-5.pdf

Anayasa Mahkemesinin 1/2/2024 Tarihli ve E: 2021/38, K: 2024/25 Sayılı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu iptal davasının konusu, 5/2/2021 tarihli ve (70) numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin; 5. maddesiyle 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 216/A maddesinin, 6. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 271. maddesine eklenen (2) ve (3) numaralı fıkralarının, 7. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Altıncı Kısmı’nın Dokuzuncu Bölümü’ne eklenen geçici 2. maddenin, 9. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 318. maddesinin (1) numaralı fıkrasının değiştirilen (e) bendinde yer alan “…usul ve esasları belirleyerek…’ ibaresinin, 10. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 318/B maddesinin (d) bendinin, 15. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin değiştirilen 339/F maddesinin (b) ve (c) bentlerinin, 18. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 340. maddesine eklenen (2) numaralı fıkrasının, 24. maddesiyle; Ekli (1) Sayılı Liste’de yer alan kadroların iptal edilerek 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (2) numaralı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Ekli (1) Sayılı Cetvel’in ilgili bölümlerinden çıkartılmasının, Ekli (2) Sayılı Liste’de yer alan kadroların ihdas edilerek (2) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin eki (1) Sayılı Cetvel’in ilgili bölümlerine eklenmesinin, 25. maddesiyle 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (3) numaralı Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin eki (II) Sayılı Cetvel’de yer alan “VALİ YARDIMCILARI VE KAYMAKAMLAR” satırının “VALİ YARDIMCILARI, HUDUT MÜLKİ İDARE AMİRLERİ VE KAYMAKAMLAR” şeklinde değiştirilmesinin, geçici 1. maddesinin, Anayasa’nın Başlangıç kısmı ile 2., 6., 7., 8., 11., 104., 128. ve 161. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebidir.
Yargılama neticesinde, yürürlüklerinin durdurulması talepleri reddedilmiş, 5/2/2021 tarihli ve (70) numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin; 5. maddesiyle 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 216/A maddesinin, (1) ve (3) numaralı fıkrasının konu bakımından yetki ve içeriği itibarıyla Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine, (2) numaralı fıkrasının konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, 6. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 271. Maddesine eklenen (2) numaralı fıkranın; birinci cümlesinin konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, ikinci cümlesinin konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, (3) numaralı fıkranın konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, 7. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Altıncı Kısmının Sekizinci Bölümüne eklenen geçici 2. maddenin: konu bakımından yetki yönünden ve içeriği itibarıyla Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine, 9. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 318, maddesinin değiştirilen (e) bendinde yer alan “…..usul ve esasları belirleyerek…… ” ibaresinin; içeriği itibarıyla Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, 10. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 318/B maddesinin (d) bendinin konu bakımından yetki ve içeriği itibarıyla Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine, 15. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin değiştirilen 339/F maddesinin (b) ve (c) bentlerinin konu bakımından yetki ve içeriği itibarıyla Anayasa’ya aykırı olmadıklarına ve iptal taleplerinin reddine, 18. maddesiyle (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 340. maddesine eklenen (2) numaralı fıkranın; konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine, 24. maddesiyle; ekli (1) Sayılı Liste’de yer alan kadroların iptal edilerek 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (2) numaralı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin eki (1) Sayılı Cetvel’in ilgili bölümlerinden çıkarılmasının; konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine, içeriği itibarıyla Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine, ekli (2) sayılı Liste’de yer alan İçişleri Bakanlığı Hudut Mülki İdare Amiri kadrolarının ihdas edilerek (2) numaralı CBK’nın eki (1) Sayılı Cetvel’in ilgili bölümüne eklenmesinin 6216 sayılı Kanun’un 43. maddesinin (4) numaralı fıkrası gereğince iptaline, ekli (2) sayılı Liste’de yer alan İçişleri Bakanlığı Hudut Mülki İdare Amiri kadroları dışındaki kadroların ihdas edilerek (2) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin eki (1) Sayılı Cetvel’in ilgili bölümüne eklenmesinin konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine, 25. maddesiyle 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan (3) numaralı Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin eki (11) Sayılı Cetvel’de yer alan “VALİ YARDIMCILARI VE KAYMAKAMLAR satırının “VALİ MARDIMCILARI HUDUT MULKI İDARE AMİRLERİ VE KAYMAKAMLAR” şeklinde değiştirilmesinin konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, geçici 1. maddesinin: konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine karar verilmiştir.

İlgili AYM kararına linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/06/20240605-6.pdf

Anayasa Mahkemesinin 1/2/2024 Tarihli ve E: 2022/69, K: 2024/27 Sayılı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu iptal davasının konusu, 28/3/2022 tarihli ve (97) numaralı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin; 1. Maddesiyle 16/7/2018 tarihli ve 30480 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan (12) numaralı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 4. Maddesine eklenen (3) numaralı fıkrada yer alan “…veya kamu kurum ve kuruluşlarının müzelerinin yönetimini devralabilir.” ibaresinin, 6. Maddesiyle (12) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 17. Maddesinin (3) numaralı fıkrasına eklenen ikinci cümlenin, 7. Maddesiyle ekli Liste’de yer alan kadroların ihdas edilerek 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (2) numaraları Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin eki (1) Sayılı Cetvel’in Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı bölümüne eklenmesinin, Anayasa’nın Başlangıç kısmı ile 2,6,7,8,10,11,63,70,104,123,127,128,130 ve 161. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebidir. Yargılama neticesinde; yürürlüklerinin durdurulması talepleri reddedilmiş, 28/3/2022 tarihli ve (97) numaralı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin; 1. Maddesiyle 16/7/2018 tarihli ve 30480 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan (12) numaralı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 4. Maddesine eklenen (3) numaralı fıkrada yer alan “…veya kamu kurum ve kuruluşlarının müzelerinin yönetimini devralabilir.” ibaresinin konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, 6. Maddesiyle (12) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 17. Maddesinin (3) numaralı fıkrasına eklenen ikinci cümleye ilişkin iptal talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına, 7. Maddesiyle ekli Liste’de yer alan kadroların ihdas edilerek 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (2) numaraları Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin eki (1) Sayılı Cetvel’in Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı bölümüne eklenmesinin konu bakımından yetki yönünden ve içeriği itibarıyla Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine karar verilmiştir.

İlgili AYM kararına linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/06/20240605-7.pdf

Anayasa Mahkemesinin 1/2/2024 Tarihli ve E: 2023/110, K: 2024/35 Sayılı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. İşbu itirazın konusu; 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 143. Maddesinin 14/10/2021 tarihli ve 7338 sayılı Kanun’un 58. Maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebidir. İtiraza konu olay, alacak davasında davacının yaptığı işlemlerin ve bununla ilgili olarak düzenlenen kağıtların her türlü harçtan istisna tutulmasını öngören kuralın Anayasa’ya aykırılığı iddiasını ciddi bulan Mahkeme, iptali için başvurmuş olmasıdır. 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 143. Maddesinin 14/10/2021 tarihli ve 7338 sayılı Kanun’un 58. Maddesi ile ibare değişiklikleri yapılan altıncı fıkrasında yer alan, “Bu Kanun kapsamında kurulan varlık yönetimi şirketleri…” , “…yaptıkları işlemler ve bununla ilgili olarak düzenlenen kağıtlar,…” , “…492 sayılı Harçlar Kanunu’na göre ödenecek harçlardan…” ve “…istisnadır.” İbarelerinin esasına ilişkin incelemenin “…492 sayılı Harçlar Kanunu’na göre ödenecek harçlardan,…” ibaresi ile sınırlı olarak yapılmasına, “…492 sayılı Harçlar Kanunu’na göre ödenecek harçlardan,…” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verilmiştir.
İlgili AYM kararına linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/06/20240605-8.pdf

Share.
Exit mobile version