Diyarbakır’da, borçlu oldukları için üzerinde rehin kararı bulunan 17 farklı kişiye ait araçların rehin kararını kaldırıp usulsüz şekilde satışa sundukları gerekçesiyle iki icra müdür yardımcısı ve bir icra katibinin de aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında dava açıldı. İddialar, icra müdür yardımcısı B.G.’nin yaptığı ihbarla ortaya çıktı.

İhbar ve Soruşturma Süreci

Diyarbakır’da icra müdür yardımcısı olan B.G., çalıştığı icra müdürlüğüne bir ihbar dilekçesi yazarak, bir vatandaşın adına kayıtlı aracın bilgisi dışında icradan satıldığını belirtti. Bu ihbar üzerine geriye dönük kayıtları inceleyen B.G., kendi elektronik imzasının başka kişiler tarafından kullanıldığını fark etti.

Usulsüz İşlemler ve Araç Satışları

B.G., mesai saatleri dışında piyasa değeri yaklaşık 20 milyon lira olan 17 aracın rehin kararının kaldırıldığını ve satışa sunulduğunu belirtti. Sahte tescil belgelerinde, araçların tümünün ihale alıcısı olarak O.E. adlı bir kişinin adı yer aldı. Araştırmalar sonucunda bu araçların hiçbirinin noterde tescil işlemi görmediği tespit edildi.

Şifre Kırma ve Sahte Belgeler

B.G., elektronik şifresini kimseyle paylaşmadığını ancak basit bir şifre olduğu için parmak hareketlerinden şifresinin çözüldüğünü iddia etti. Mesai saatleri dışında boşluktan faydalanan kötü niyetli kişilerin imzasını kullandığını belirterek suç duyurusunda bulundu.

Kamera Kayıtları ve İş Birliği

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından genişletilen soruşturmada, UYAP’ta hazırlanan sahte evrakların incelenmesi sonucunda, işlemlerin B.G.’nin bilgisayar ekranından yapıldığı belirlendi. Kamera kayıtlarında, iş takipçilerinin müdür yardımcısının odasına sık sık giriş çıkış yaptıkları ve icra katibiyle birlikte hareket ettikleri görüldü. HTS kayıtları da iş takipçilerinin yoğun telefon trafiğini doğruladı.

Tanık İfadeleri ve İtiraflar

Vezne görevlisi Ö.İ., sanıklardan Y.A.’yı müdür yardımcısı B.G.’nin odasında sürekli gördüğünü ve bu kişinin müdür yardımcısının masasını ve bilgisayarını kullandığını belirtti. Olayın açığa çıkmasından sonra B.G.’nin, diğer müdür yardımcısı C.U.’ya “Bu işi başıma sen açtın” diyerek tepki gösterdiğine şahit olduğunu ifade etti.

Yargılama ve Ceza İstemleri

Sanıklar hakkında “Bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme, zincirleme olarak kamu kurum ve kuruluşlarını ve tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılarak dolandırıcılık” suçlarından 575 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Share.
Exit mobile version