ABD merkezli ilaç firması Eli Lilly’nin geliştirdiği Alzheimer ilacı “Donanemab,” hastalığın ilerlemesini yavaşlatan etkisiyle umut vadediyor. FDA danışma paneli, ilacın faydalarının risklerinden ağır bastığını belirterek ilaca onay verdi. Bu karar, FDA’nın nihai onayı için olumlu bir adım olarak görülüyor ve nihai kararın bu yıl içinde açıklanması bekleniyor.

Donanemab, Alzheimer’a bağlı bilişsel gerilemeyi yavaşlatma potansiyeli taşıyor. Denemelerde hastalar, tau adı verilen bir beyin proteini seviyelerine göre gruplandırıldı. İlacın ciddi yan etkileri arasında beyinde ödem ve kanama bulunuyor. Lilly’nin deneylerinde bu yan etkilerin çoğu hafif olarak tespit edildi. Ancak, ilacın kullanımına bağlı üç ölüm meydana geldi.

Panelde yer alan uzmanlar, ilacın genel olarak reçete edilmesi için yeterli kanıt olduğunu düşündü. Yan etkilere rağmen, ilacın potansiyel yararlarının büyük olduğu vurgulandı. Uzmanlar, hastaların izlenmesi ve tedaviye devam etmeleri gerekip gerekmediğinin belirlenmesi için test edilmesi gerektiğini söyledi.

Northwestern Üniversitesi’nden Dr. Tanya Simuni, ilacın büyük bir maliyet tasarrufu sağlayacağını belirtti. Lilly bilim insanları, tedaviyi durdurmanın yan etkileri ve maliyetleri azaltabileceğini savundu, ancak bu durumu destekleyen verilerin yetersiz olduğu ifade edildi. FDA’nın nihai kararı bu yıl içinde açıklanacak ve Donanemab’ın tam onay alması bekleniyor.

Share.
Exit mobile version