Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, New York’ta yargılandığı “sus payı” davasında, 34 suçlamanın tamamından jüri tarafından suçlu bulundu.

Jüri Kararı ve Duruşmanın Detayları

Trump’ın 6 haftadır devam eden davasında, 7’si erkek 12 kişilik jüri heyeti, tüm suçlamalar hakkında Trump’ı suçlu buldu. Böylece, ABD tarihinde ilk kez bir eski başkan, kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle suçlu bulundu.

Trump, jüri kararının ardından medyaya yaptığı açıklamada, “Bu rezalet ve hileli bir duruşmaydı. İnsanlar burada ne olduğunu biliyor. Ben çok masum bir adamım. Ülkemizi ve anayasamızı savunuyorum.” ifadelerini kullandı. Davanın siyasi rakipleri tarafından gündeme getirildiğini belirten Trump, “Başımız büyük belada olan bir ülkemiz var, bu hileli bir karar, bu hakimin bu yargılamaya bakmasına asla izin verilmemeliydi.” şeklinde konuştu.

Mahkemenin Verdiği Ceza Tarihi

Davaya bakan Hakim Juan Merchan, jürinin kararının bildirilmesinden sonra Trump’a verilecek ceza için 11 Temmuz 2024 tarihini belirledi.

“Sus Payı” Davasının Arka Planı

Trump, 18 Mart 2023’te Manhattan Bölge Savcılığı tarafından yetişkin filmlerinde oyunculuk yapan Stormy Daniels’e 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasa dışı “sus payı” ödenmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında büyük jüri tarafından suçlanmıştı.

Trump, “sus payı” ve buna ilişkin kayıtlarda sahtekarlık yapmaktan 4 Nisan 2023’te New York’ta hakim karşısına çıkmıştı. Kendisine yöneltilen 34 ayrı suçlamayı reddeden Trump, bu iddiaları “siyasi cadı avı” olarak nitelendirmiş ve suçlamaları “seçimlere müdahale” olarak değerlendirmişti.

Bu dava, Trump’ın Amerikan tarihinde suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıkan ilk eski başkan olarak kayıtlara geçmesini sağladı.

Gelecek Süreç

Jüri tarafından suçlu bulunan Trump, 11 Temmuz 2024’te verilecek ceza kararıyla ilgili süreci beklerken, bu kararın 2024 başkanlık seçimleri üzerindeki etkisi merak konusu. Trump’ın suçlu bulunması, siyasi kariyerine ve seçim kampanyasına önemli bir darbe vurabilir. Ancak Trump, destekçilerine hitap etmeye ve kendisini savunmaya devam ediyor.

Bu dava, ABD’de siyasi ve hukuki tartışmaları yeniden alevlendirdi ve Trump’ın 2024 başkanlık seçimlerindeki şansını nasıl etkileyeceği konusunda belirsizlikleri artırdı.

Share.
Exit mobile version