Adalet Bakanlığı gözetmeni, Adalet Bakanı William P. Barr’ı 2020 yılında George Floyd’un öldürülmesi sonrası başlayan gösterilere “kaotik ve düzensiz” bir yanıt vermekle eleştirdi, ancak Barr’ın Beyaz Saray yakınlarındaki bir parktan protestocuların zorla çıkarılmasını emretmediğini belirtti.

Soruşturma ve Bulgular

Dört yıllık soruşturma, Donald J. Trump’ın başkanlığının en kutuplaştırıcı anlarından birini kapsıyor: Trump’ın 1 Haziran 2020’de Gül Bahçesi’nden Lafayette Parkı’na yürüyerek, federal kolluk kuvvetlerinin protestocuları şiddetle temizlediği bir alandan geçerek, yakınlardaki bir kilisede İncil tutarak fotoğraf çektirmesi.

O gün çekilen video, agresif ve müdahaleci yönetim tarzıyla bilinen Barr’ın, Trump ve küçük bir heyetle birlikte St. John Kilisesi’ne doğru ilerlemeden hemen önce parkta yetkililerle konuştuğunu gösterdi.

Ancak, Adalet Bakanlığı müfettişi Michael E. Horowitz, Çarşamba günü yayınlanan rapora göre, Barr’ın o anda olay yerindeki komuta zincirinde olmadığını tespit etti.

Parkın Temizlenmesi ve Yetki

Rapora göre, parktaki protestocuların cop taşıyan memurlar ve bazıları atlı olan kolluk kuvvetleri tarafından temizlenmesi, Park Polisi ve Gizli Servis tarafından yönetildi, Adalet Bakanlığı tarafından değil.

“1 Haziran akşamı protestocuların alandan temizlenmesi kararı, U.S.P.P. (Amerika Birleşik Devletleri Park Polisi) ve U.S.S.S. (Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi) birleşik komuta tarafından alındı ve Barr tarafından değil. Ayrıca, Barr’ın temizleme operasyonunun zamanlamasına etkisi olmadı,” diye yazdı Horowitz, 100’den fazla röportaj içeren kapsamlı 168 sayfalık raporunda.

Kararın Etkisi ve Tepkiler

Adalet Bakanlığı müfettişinin raporu, Trump yönetiminin protestolara yönelik yaklaşımı hakkında yeni bilgiler sunarken, Barr’ın olay yerindeki rolüne dair daha net bir resim çizdi. Bu bulgular, Trump yönetiminin o dönemdeki protesto hareketlerine yönelik müdahaleleri ve Barr’ın bu müdahalelerdeki sorumluluğu konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirebilir.

Share.
Exit mobile version