Fransız yetkililer, popüler çevrimiçi iletişim platformu Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’u, platformda yasa dışı materyallerin yayılmasıyla ilgili suçlamalar nedeniyle Cumartesi günü gözaltına aldı. Fransız medya raporlarına göre, Rus asıllı girişimci Durov, Azerbaycan’dan Paris’e yakın Le Bourget havaalanına indiğinde tutuklandı.

Rusya’nın Fransa Büyükelçiliği, Pazar günü yaptığı açıklamada, Durov’un gözaltına alınmasıyla ilgili Fransız yetkililerden bilgi talep ettiğini duyurdu. Fransa polisi ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri, konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve Paris Savcılığı’na yönlendirdi. Savcılık ise, açık bir soruşturma olduğunu belirterek yorum yapmayı reddetti.

900 milyondan fazla kullanıcıya sahip Telegram, uzun süredir dünya genelindeki kolluk kuvvetlerinin radarında yer alıyor. Terör örgütleri, uyuşturucu kaçakçıları, silah tüccarları ve aşırı sağcı gruplar, platformu iletişim, örgütlenme ve eleman toplama amaçları için kullanıyor. Özellikle Avrupa Birliği’nde hükümetler, dezenformasyon ve çevrimiçi aşırıcılıkla mücadele etmek için platformlara baskıyı artırmış durumda. Telegram ise diğer benzer platformlara kıyasla içerik denetimi konusunda daha gevşek bir politika izliyor ve yetkililerle her zaman iş birliği yapmıyor.

Pavel Durov, Forbes’e göre 9 milyar doları aşan net servetiyle dikkat çeken bir isim. Rusya doğumlu Durov, 2014 yılında Rusya’dan ayrılarak Facebook’un Rusya’daki rakibi Vkontakte’deki kontrolünü kaybetmişti. Aynı yıl Telegram’ı kuran Durov, platformu sansürsüz ve gizli bir iletişim aracı olarak tanıttı. Şirket şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Dubai’de bulunuyor ve Durov’un Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlığı bulunuyor.

Share.
Exit mobile version