Video paylaşım uygulaması TikTok, TikTok Lite ödül programını AB pazarından kalıcı olarak çekmeyi ve benzer ödül işlevselliklerinin dağıtımını durdurmayı taahhüt etti. Bu taahhütler, TikTok’un Nisan ayında Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından açılan resmi işlemler sonucunda ortaya çıkan endişeleri gidermek amacıyla yapıldı. Bu, geçen yıl Ağustos ayında yürürlüğe giren katı platform kuralları altında sonuçlanan ilk anlaşmadır.

Çinli şirket ByteDance’e ait olan TikTok, Nisan ayında Komisyon tarafından Fransa ve İspanya’da işlevselliklerini başlattıktan sonra uygulamayı askıya almakla emredilmişti. AB yürütme organı, bu işlevselliklerin kullanıcıların zihinsel sağlığı üzerindeki potansiyel etkisinden, özellikle bağımlılık yaratıcı davranışları teşvik etme potansiyelinden endişeliydi.

TikTok Lite aracılığıyla, 18 yaşın üzerindeki kullanıcılar, uygulamada belirli görevleri yerine getirerek, örneğin videoları izleyerek, içerikleri beğenerek, içerik oluşturucuları takip ederek veya arkadaşlarını davet ederek puan kazanabilirler. Bu puanlar, Amazon hediye çekleri, PayPal üzerinden hediye kartları veya TikTok’un kendi para birimi olan madeni paralar gibi ödüllerle değiştirilebilir.

Şirket, soruşturmanın sonucunu bekleyerek TikTok Lite uygulamasının dağıtımını gönüllü olarak durdurdu.

Bugün alınan karar, bu taahhütleri yasal olarak bağlayıcı hale getiriyor, yani taahhütlerin herhangi bir ihlali derhal DSA’nın ihlali anlamına gelecek ve para cezalarına yol açabilecektir.

AB İç Pazar Komiseri Thierry Breton, yaptığı açıklamada, “Genç Avrupalıların kullanılabilir beyin zamanı sosyal medya için bir para birimi değildir ve asla olmayacaktır. TikTok Lite Ödül programının kalıcı olarak çekilmesini sağladık, bu program çok bağımlılık yaratıcı sonuçlara sahip olabilirdi.” dedi.

TikTok sözcüsü, Euronews’a şirketin “dostane bir çözüme ulaşmaktan memnun olduğunu” belirtti.

DSA kapsamında, büyük çevrimiçi platformların, sistemik riskler üzerinde kritik etkisi olabilecek yeni işlevsellikleri başlatmadan önce risk değerlendirmesi yapmaları ve Komisyon’a bir rapor sunmaları gerekmektedir.

Komisyon, bugünkü sonucun TikTok ile ilgili diğer devam eden DSA soruşturmalarını etkilemediğini belirtti. AB yürütme organının X, Meta ve Aliexpress gibi platformlarla ilgili diğer soruşturmaları da devam etmektedir.

Share.
Exit mobile version