Brezilya Yüksek Mahkemesi, sosyal medya platformu X’e (eski adıyla Twitter) yasal temsilci ataması için verilen 24 saatlik sürenin dolmasının ardından erişim yasağı getirdi. Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes’in aldığı bu karar, şirketin Brezilya’da yasal temsilci atamaması ve kesilen para cezalarının ödenmemesi üzerine yürürlüğe girdi.

Yüksek Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, internet hizmeti sağlayıcılarına ve uygulama mağazalarına X’e erişimi engellemeleri için 5 gün süre verildiği belirtildi. Ayrıca, VPN gibi yollarla platforma erişim sağlamaya çalışan kişi ve kuruluşlara da para cezası uygulanacağı ifade edildi.

Elon Musk, X platformundan yaptığı açıklamada karara tepki göstererek, “İfade özgürlüğü, demokrasinin temel taşıdır ve Brezilya’daki seçilmeyen sözde yargıç, bunu siyasi nedenlerden dolayı yok ediyor.” dedi.

Bu gelişmelerin arka planında, Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında yürütülen “darbe girişimi” soruşturması kapsamında X’ten bazı kişilere ait verilerin sağlanmasını ve bazı hesapların engellenmesini talep etmesi bulunuyor. Musk’ın bu talepleri yerine getirmemesi üzerine, X’in Brezilya’daki ofisi kapatılmıştı. Yüksek Mahkeme, bu gelişmelerin ardından X’e yasal temsilci ataması için 24 saat süre vermiş ve aksi takdirde erişim yasağı uygulanacağını bildirmişti.

Share.
Exit mobile version