İsveç’te bir atık yönetim şirketi olan Think Pink, en az 200.000 ton zehirli atığı yasadışı yollarla dökmekle suçlanıyor. Şirketin eski CEO’su Bella Nilsson ve 10 diğer kişi, Salı günü çevreyi kirletme suçlamasıyla yargılanmaya başladı.

Kapsamlı Bir Çevre Skandalı

Savcılar, bu olayın “İsveç’in en büyük çevre suçu” olduğunu belirtiyor. Atıklar, İsveç’in farklı bölgelerindeki 15 belediyeye yasadışı şekilde boşaltıldı. Zehirli atıklar arasında inşaat malzemeleri, elektronik eşyalar ve plastikler gibi maddeler bulunuyor. Arsenik, kurşun ve kanserojen kimyasallar gibi tehlikeli maddelerin doğaya salındığı kaydedildi. Bazı atık depolama alanları ise yangınlarla tahrip oldu.

Yüksek Tazminat Talepleri

Belediyeler, yasa dışı boşaltılan atıklar nedeniyle temizlik masraflarını karşılamak için yaklaşık 260 milyon İsveç Kronu (862 milyon TL) tazminat talep ediyor. Think Pink, uzun yıllar boyunca inşaat atıklarının geri dönüşümünü sağlayan büyük bir firma olarak tanınıyordu. Ancak şirketin sahipleri tutuklanınca 2020 yılında iflas etti.

Davanın Uzun Süreçli Olması Bekleniyor

Dava, Mayıs 2025’e kadar sürecek. Bella Nilsson ve diğer sanıklar, kendilerine yöneltilen suçlamaları reddediyor. Nilsson, şirketin yasalar çerçevesinde hareket ettiğini savunarak suçlamaları reddediyor ve rakip firmaların kendisine komplo kurduğunu öne sürüyor.

Share.
Exit mobile version