Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik, nükleer tesislerde kayıt, bildirim ve raporlamaya dair usul ve esasları detaylandırarak, bu alandaki uygulamaları standart hale getirmektedir. Ancak, bu yönetmelik, bulundurduğu nükleer maddenin güvenlik açısından önemli bir ekipman kullanılmasını gerektirmediği Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından değerlendirilen üniversite veya araştırma merkezi laboratuvarları gibi belirli tesisleri kapsamamaktadır.

Her Ünite için Ayrı Çalışma

Yönetmelik çerçevesinde, bir nükleer tesis kurmak, işletmek veya işletmeden çıkarmak isteyenler, NDK’ye başvurarak gerekli izinleri almak zorundadır. Bu süreçte, NDK’nın belirlediği yöntem, süre ve içeriğe uygun olarak ilgili kayıtları tutmakla yükümlüdürler. Aksi bir durum belirtilmediği sürece, reaktör içeren tesislere ilişkin kayıt, bildirim ve raporlar her bir ünite için ayrı ayrı sunulmalıdır.

Kurum Tarafından Ek Kayıt, Bildirim ve Rapor Talepleri

Tesisin türüne, niteliğine ve yönetmelik hükümlerinin uygulanabilirliğine göre değişkenlik gösterebilecek kayıt, bildirim ve raporlar NDK tarafından dereceli bir yaklaşım ile belirlenecek ve ilgili kuruma sunulacaktır. NDK, ayrıca, tesise özgü güvenlik, emniyet ve nükleer güvence açısından gerekli gördüğü durumlarda ek kayıt, bildirim ve raporlar talep edebilecektir. Kurum, talep edilen bilgi ve belgelerin aslı veya onaylı kopyasının sunulmasını zorunlu kılmaktadır.

Sunulan belgelerin aslı Türkçe veya İngilizce değilse, bu belgelerin Türkçe veya İngilizce tercümeleri de NDK’ye sunulmalıdır.

Faaliyetlerin Elektronik Sistemle İzlenmesi

Kayıt, bildirim ve raporlamaya ilişkin dokümanların oluşturulması, değiştirilmesi, saklanması ve korunması gibi konularda Nükleer Tesisler, Radyasyon Tesisleri ve Radyoaktif Atık Tesisleri’nde Yönetim Sistemi Yönetmeliği’nin hükümleri geçerli olacaktır. Yönetmelik kapsamındaki tüm faaliyetlerin izlenebilirliğini sağlamak amacıyla, NDK tarafından kayıt, bildirim ve raporların kontrolü, takibi ve depolanmasını sağlayan bir elektronik sistem kurulacaktır.

Share.
Exit mobile version